Skip to navigation Skip to main content

Fietskleding accessoires: onmisbare items voor op de fiets

10837 - Fietskleding accessoires: onmisbare items voor op de fiets

Het belangrijkste aan je fietsoutfit zijn je fietsshirt, fietsbroek, fietsschoenen en fietshelm. Er zijn echter handige accessoires op de markt die je net dat beetje extra fietsplezier kunnen bezorgen. Armstukken en beenstukken stellen je in staat om snel iets aan of uit te kunnen doen, wanneer het warmer of kouder wordt. Fietshandschoenen zorgen voor een goede grip op het stuur en helpen klachten voorkomen. Daarnaast is het verstandig om ook een windstopper en regenjackje in je collectie te hebben.

Armstukken & beenstukken

Armstukken en beenstukken zijn losse kledingstukken die je makkelijk en snel aan of uit kunt doen. Ideaal voor dagen waarop het ’s morgens nog fris is, maar de temperatuur gedurende de dag toeneemt. Zo kun je van huis vertrekken met arm- en/of beenstukken en tijdens de dag deze kledingstukken uitdoen. Vervolgens neem je de been- en armwarmers eenvoudig mee in de achterzakken van je fietsshirt. Met armstukken en beenstukken ben je een stuk flexibeler in je kledingkeuze.

Fietshandschoenen

Niet alle fietsers houden van fietshandschoenen. Warme handen, irriterende naden en witte strepen door het zonlicht zijn redenen die genoemd worden voor het niet dragen van dit kledingstuk. Heb je eenmaal het juiste paar fietshandschoenen gevonden dan wil je niet anders meer. Je handen zijn beschermd bij een eventuele valpartij, je hebt meer grip op het stuur en je profiteert van extra demping. In de winter draag je vanzelfsprekend fietshandschoenen met lange vingers, om geen koude handen te krijgen.

Fietshandschoenen
Onderschat het belang van goede fietshandschoenen niet (Foto: © Wikimedia Commons)

Fietssokken

Fietssokken maken de fietsoutfit compleet. Door de juiste fietssokken te dragen, zitten je fietsschoenen een stuk lekkerder. De sokken houden je voeten warm en droog, aangezien ze vochtabsorberend en ventilerend zijn. Het ene model is net wat dikker dan de ander, waardoor je voor iedere omstandigheid het juiste paar sokken hebt. Ook zitten er verschillen in de lengte van de sok. Van enkelsokken tot modellen die tot halverwege de kuit komen, het is allemaal verkrijgbaar. Daarnaast kun je kiezen voor opvallende designs of gewoon traditionele witte fietssokken.

Regen- en windjacks

Tijdens regenachtige dagen zit je waarschijnlijk liever niet op de fiets. Toch kan het altijd een keer gebeuren dat er een onverwachte regenbui losbarst. Op dit soort momenten ben je maar wat blij met je kwalitatieve regenkleding. Er zijn nauw aansluitende jacks die geen water doorlaten, maar wel ademend vermogen hebben. Wielrenners rijden tijdens regen liever gewoon in korte broek, terwijl het voor recreatieve fietsers fijn kan zijn om ook een regenbroek te dragen. Geen regen, maar wel wind? Een windstopper kan net dat extra laagje zijn om het niet koud te krijgen (tijdens een afdaling).

Overige fietskleding accessoires

Ook kan het fijn zijn om tijdens het fietsen een petje op je hoofd te dragen. Een petje vangt het zweet op en valt prima onder een fietshelm te dragen. Overschoenen, die over je normale fietsschoenen gaan, komen goed van pas tijdens natte omstandigheden en kou. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar die ieder hun eigen eigenschappen hebben. De waarde van de juiste onderkleding moet je ook niet onderschatten. Een zweetshirt of thermoshirt houd je op warme dagen koel en op koude dagen warm.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.