Skip to navigation Skip to main content

Nauders: een pareltje in het drielandengebied - Indebergen.nl

8206 - Nauders: een pareltje in het drielandengebied - Indebergen.nl
© Tiroler Oberland, Daniel Zangerl

In het drielandengebied van Oostenrijk, Italië en Zwitserland, gelegen in een hoogdal van de Reschenpass, vind je het authentieke en romantische bergdorpje Nauders. Nauders is een gemeente in het district Landeck in Tirol en wordt omringd door de 3000 meter hoge bergen van de centrale Alpen. In het historische centrum kun je uren slenteren door de straatjes, of terecht in één van de gezellige restaurantjes of cafés. Het is een fijne vakantiebestemming met vele bezienswaardigheden en allerlei leuke (buiten)activiteiten.

Nauders, een dorp met historie

De geschiedenis van Nauders gaat duizenden jaren terug. Er zijn zelfs sporen gevonden uit de Bronstijd. Men gaat ervan uit dat het dorp gesticht is rond de 2e eeuw na Christus, in de tijd van het Romeinse Rijk. In de eeuwen daarop heeft het dorp een bewogen geschiedenis gehad en daar zijn nog steeds veel overblijfselen van terug te zien. Men heeft zich vaak moeten verdedigen en daarom kom je hier veel forten, bunkers en een oude verdedigingsmuur uit de Tweede Wereldoorlog tegen, welke je kunt je bezoeken. Een ander historisch uitstapje dat echt niet mag ontbreken, is een bezoek aan Schloss Naudersberg. Van het kasteel weet men dat het al bestond in de 13e eeuw, maar wanneer het gebouwd is, weten ze niet.

nauders
Schloss Naudersberg is een prachtig bewaard gebleven kasteel (Foto: © Nauders Tourismus)

Wandelen in Nauders

Nauders is een echte wandelbestemming. In het hele gebied vind je ruim 300 kilometer aan wandelpaden voor ieder niveau. Van een ontspannen wandeling, tot een uitdagende hike. Je kunt ervoor kiezen om alleen op pad te gaan, maar ook onder begeleiding van een ervaren gids. Deze gids kan je van alles vertellen over de omgeving en laat je de mooiste plekjes zien. Tijdens het wandelen geniet je continu van de adembenemende natuur en indrukwekkende uitzichten op de omliggende bergtoppen. Bekijk hieronder 4 verschillende wandeltochten

 • Edelweißwiesen – Fluchtwand: een middelzware wandelroute van ongeveer 7 uur. De route is 17 kilometer lang en je overbrugt 860 hoogtemeters.
 • Plamorterboden: een gemakkelijke wandeling van een uur of 4. Je loopt 12,9 kilometer en je overbrugt 154 hoogtemeters.
 • Kaiserschützenweg: een middelzware wandeling van 9,2 kilometer en 649 hoogtemeters. De wandeling duurt ongeveer 4 uur.
 • Een wandeling naar de Goldseen: een middelzware wandeling van een uur of 4. Tijdens deze wandeling van 6,7 kilometer overbrug je 439 hoogtemeters.
wandelen in nauders
Er zijn veel leuke wandelpaden in Nauders (Foto: © Andreas Waldner, Nauders Tourismus)

Fietsen in Nauders

Naast wandelen kun je in de omgeving van Nauders ook erg goed fietsen. Je hebt in dit drielandengebied maar liefst 2000 kilometer aan fietspaden tot je beschikking. Van uitdagende mountainbike trails, tot relaxte fietsroutes en tochten met de racefiets. Er zijn routes van verschillende niveaus en ook speciaal voor het hele gezin. Bekijk 3 van deze fietstochten hieronder.

 • Sesvennarunde: een route met de mountainbike van 66,7 kilometer. Het is een zware route, waarbij je ruim 2000 hoogtemeters overbrugt.
 • Reschenrunde: een middelzware route met de mountainbike van 19,5 kilometer. Je overbrugt in totaal 563 hoogtemeters.
 • Planailrunde: een uitdagende route op de racefiets van 56,1 kilometer. Je overbrugt 2400 hoogtemeters.
fietsen in nauders
Je kunt uitstekend fietsen in Nauders (Foto: © Manfred Stromberg, Nauders Tourismus)

Leuke activiteiten voor kinderen

Nauders is een fijne bestemming voor families met kinderen. Samen wandelen door de bergen, spelen in de riviertjes of een frisse duik in de nabijgelegen meren. Met kinderen zul je je hier niet snel vervelen. Je vindt in Nauders allerlei leuke avonturenparken, speeltuinen en speciale programma’s voor de kinderen. Tip: neem de Bergkastel gondel omhoog naar restaurant Bergkastel voor een dag vol avontuur en plezier. Een ritje met de gondel kost €11,50 per volwassene en €7,00 per kind. Eenmaal boven kun je kiezen uit vele activiteiten, zoals bergbeklimmen, spelen in de speeltuin en goud zoeken.

activiteiten voor kinderen in nauders
Op zoek naar goud in Nauders (Foto: © Nauders Tourismus)

Een bezoekje aan de Reschensee in Italië

Natuurlijk kun je ook de Oostenrijkse meren bezoeken, maar dit meer is een uitstapje met een bijzonder verhaal. Na een wandeltocht van ruim vier uur of een ritje met de auto van 13 minuten, kom je aan bij de Reschensee in Zuid-Tirol, Italië. Dit meer is ontstaan na de bouw van een stuwdam in 1950 en heeft het toenmalige dorp Graun doen overstromen. Huizen werden afgebroken en land kwam onder water te staan. Het enige wat nog boven water staat is de top van de kerktoren uit het oude centrum. In de zomermaanden kun je hier op en top genieten van de zon en het verfrissende water. Tip: je kunt ook een hele mooie wandeltocht maken rondom de Reschensee.

de reschensee in italie
Alleen de bovenkant van de kerk komt nog boven water in de Rechensee (Foto: © Nauders Tourismus)

Wist je dat:

 

 • Bij een verblijf in Nauders krijg je de gratis ‘Summercard Nauders’. Met deze kaart krijg je aantrekkelijke kortingen en leuke extra’s. Tegen een klein bedrag kun je deze kaart uitbreiden naar één van de drie ‘Gold' varianten.
 • Ook voor motorrijders heeft Nauders ontzettend veel te bieden. De vele bergpassen vol haarspeldbochten en prachtige uitzichten zijn een walhalla voor iedere motorrijder. Er zijn zelfs accommodaties speciaal ingericht op motorrijders.
 • Je kunt in Nauders ook skiën. Tijdens het wintersportseizoen is dit een fijn en gemoedelijk skigebied. Ideaal voor families met kinderen.
 • Naast fietsen en wandelen zijn er nog veel meer activiteiten te beleven in Nauders, zoals paragilden, vissen, klimmen, raften en canyoning.
wist je dat in nauders
Geniet van de prachtige natuur (Foto: © Nauders Tourismus)

Heb jij Nauders wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

 

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.