Skip to navigation Skip to main content

Culinaire lekkernijen uit Oostenrijk

6566 - Culinaire lekkernijen uit Oostenrijk

De bergregio's van Oostenrijk bieden een grote hoeveelheid culinaire specialiteiten, die elk het karakter van de regio's weerspiegelen. Zo staan er op de menukaarten in Tirol stevige, pikante gerechten en zoete deeggerechten. In de soep, met zuurkool of met salade, komen bijvoorbeeld de Tiroolse speckknödel op tafel. Ga mee op een culinaire reis door Oostenrijk.

De smaken van Tirol

De Tiroolse Gröstl, die oorspronkelijk als restverwerking van het zondagse vlees diende, is in de jaren een specialiteit geworden. Het bestaat uit gekookte aardappelen, in stukken gesneden rund- of varkensvlees en gehakte uien, waarvan de smaken zich tijdens het bakken in de pan vermengen. Als zoete afsluiter is er een luchtige Kaiserschmarrn, die in combinatie met 'Zwetschkenröster' - een zoete pruimenpuree - uitstekend smaakt.

Lekkernijen uit het water

De vissen uit het schone water van het Salzkammergut in Oberösterreich worden door de koks in de restaurants van de regio verwerkt tot geraffineerde gerechten. Restaurant Fischerhütte aan de Toplitzsee biedt bijvoorbeeld een afwisselende regionale keuken en visspecialiteiten uit de rivieren en meren in de regio. Visliefhebbers gaan ook naar het bekroonde restaurant 1er Beisl in Nussdorf aan de Attersee, naar Seewirt Zauner in Hallstatt en naar Fischergartl in St. Wolfgang. Wie wil zien waar de vis vandaan komt, kan zelf in een van de meren duiken of met een roeiboot het water op gaan.

Restaurant Fischerhütte

Culinair genieten met panoramisch uitzicht

In de panoramawagen van de Himmelstreppe reizen de gasten in Niederösterreich naar Mitterbach, waar ze op de Gemeindealpe culinaire en landschappelijke verwennerijen kunnen combineren. Met de nieuwe treinen van het merk 'Die Himmelstreppe' gaan de gasten van de Mariazellerbahn comfortabel op pad. In de panoramawagen, die vanaf 28 maart op zaterdagen, zondagen en feestdagen ingezet wordt, genieten fijnproevers van lekkernijen uit het Mostviertel, terwijl het idyllische landschap van het Dirndltal en de Ötscherregio aan hen voorbij trekt.

Zoete Karinthische traditie

De 'Pohača' uit het Rosental, ook wel de 'Karinthische reindling' genoemd, is het symbool van de rijke deegspijscultuur van Karinthië. Het deeggerecht met zijn vulling van noten of maanzaad, veel suiker, kaneel en rozijnen is het traditionele paasgeschenk van de peetouders aan hun peetkinderen. Meestal is er midden in het gebak een gekleurd paasei of een munt te vinden. De beste Rosentaler Pohača wordt elk jaar in het kasteelpark van Ferlach na een uitgebreide proeverij, bekroond. Dit jaar vindt het 'Rosentaler Pohačafeest' plaats op zondag 30 augustus.

Karinthische Pohaca-Reindling

Landelijke kookkunst uit Vorarlberg

Ze zijn heerlijk met zuurkool of met kaas: de 'Knöpfli', die boerinnen in de Montafon in Vorarlberg klaarmaken. De boerinnen van de Bartholomäberg in het Montafon staan bekend om hun kookkunst. Op diverse markten en festivals bieden ze, gekleed in prachtige klederdracht, hun zelfgemaakte specialiteiten aan. Ze bereiden bijvoorbeeld de traditionele 'Krutknöpfli' volgens oud recept. De boerin maakt een stevig deeg van meel, eieren, zout en water en laat dat deeg door een soort schaaf, de 'Knöpflihobel' in kokend zout water vallen. De gare 'Spätzle' wordt met kleingesneden gerookt vlees en in blokjes gesneden uien in heet vet gebakken en gemengd met gekookte zuurkool.

Knöpfli uit Vorarlberg

Ja, die Oostenrijkers weten wel wat lekker is!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.