Skip to navigation Skip to main content
54439 - Alles over de NKBV
© NKBV, Chris König

De NKBV, oftewel de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging als je het volledig uitschrijft, is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor hun Nederlandse leden op het gebied van de klim- en bergsport in binnen- en buitenland. Zowel op het gebied van veiligheid als duurzaamheid. De NKBV is een voor leden en door leden-organisatie, waardoor ze precies weten wat er speelt en hier snel naar kunnen handelen. Meer informatie over de NKBV en wat ze voor jou kunnen betekenen, lees je in dit blog.

Wat is de NKBV?

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging is er speciaal voor Nederlandse bergsporters. Ze zetten zich in voor hun leden in het binnen- en buitenland en werken hierbij samen met verschillende partijen om de klim- en bergsport in de breedste zin aan te bieden en te verbeteren. Ze verbinden klimmers en bergsporters op alle niveaus, het hele jaar door. Hierbij speelt niet alleen veiligheid een belangrijke rol, klim- en bergsport is nu eenmaal niet zonder risico's, maar ook duurzaamheid en het behoud van de natuur is een van de kernwaarden van de NKBV. Als we niet een beetje zuinig zijn op onze prachtige natuur, valt er straks weinig meer van te genieten natuurlijk.

54439 - wandelen met de nkbv
© NKBV, Chris König

Wat doet de NKBV?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk: van alles! De NKBV richt zich op de Nederlandse fans van de bergen en helpt ze hun vakantie zo goed en veilig mogelijk te organiseren. Je kunt hier een reisverzekering met korting afsluiten, zie bieden meer informatie over klim- en bergtochten, je krijgt korting bij verschillende berghutten in Europa en ze organiseren verschillende leuke en leerzame activiteiten en cursussen. Zo kun jij je dus perfect voorbereiden op je volgende vakantie in de bergen, wat je einddoel ook is. Van fanatieke klimtochten tot huttentochten en dagtochten, je kunt voor alles bij ze terecht. Daarnaast ontvang je als lid een aantal per jaar de Hoogtelijn, het allroud klim- en bergsportmagazine van Nederland. Deze staat vol met reportages over wandel- en klimregio's, indrukwekkende beklimmingen en informatie over veiligheid, techniek en materiaal.

Voor wie is de NKBV?

De NKBV is er voor klim- en bergsporters uit Nederland en dan vooral voor de bergwandelaars. Ondanks dat de naam misschien doet vermoeden dat ze zich vooral inzetten voor klimmers en de geoefende bergsporters, is dat niet waar. Sterker nog, de leden bestaan voor het grootste gedeelte uit bergwandelaars. En dat is eigenlijk niet zo gek als je weet wat de NKBV te bieden heeft voor mensen die graag in de bergen wandelen. Ze bieden verzekeringen, een community en natuurlijk een hele berg aan kennis, inspiratie en informatie voor je volgende wandelvakantie.

Bekijk hier wat de NKBV voor jou als bergwandelaar kan betekenen

Het Gegenrechten Fonds

De NKBV is ook lid van het Gegenrecht Fonds en draagt daar ieder jaar zo'n € 400.000,- aan af. Het Gegenrecht is het wederzijdse recht om gebruik te mogen maken van elkaars hutten en wandelpaden. Dit fonds is in 1987 opgericht door de Duitse, Franse, Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpenvereniging om het onderhoud aan paden en hutten te organiseren en financieren. Inmiddels heeft het fonds vele aangesloten verenigingen, waarvan een aantal wel hutten bezitten en een aantal geen hutten bezitten, zoals dus de NKBV. Samen zijn deze goed voor 1845 aangesloten hutten in de Alpen waar het Gegenrecht op van toepassing is. Daarnaast worden tienduizenden kilometers aan wandelpaden onderhouden door het fonds. Even voor je beeld: alleen al de Duitse en Oostenrijkse Alpenvereniging onderhouden 40.000 km aan wandelpaden. Daar komen de paden in Zwitserland, Italië, Frankrijk en de overige berglanden dus nog bij. En niet alleen onderhoud valt onder het Gegenrecht, ook duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Vanuit het Gegenrechten Fonds worden ook zonnepanelen geplaatst, waterturbines en nieuwe wc-systemen waardoor afval niet meer met een helikopter opgehaald hoeft te worden. Het wordt allemaal steeds een stukje duurzamer dus!

Verzekering via de NKBV

Zoals eerder al geschreven, kun je bij de NKBV ook verschillende verzekeringen (met korting) afsluiten. Je kunt hier kiezen voor een reisverzekering of een annuleringsverzekering. Kies je voor de NKBV-reisverzekering met bergsportdekking, die speciaal voor leden is ontwikkeld, dan ben je voor een periode van 60 aaneengesloten dagen verzekerd. Deze verzekering dekt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt en daarnaast heeft deze een extra dekking voor bergsportrisico's. Hieronder vallen bijvoorbeeld opsporing, repatriëring en redding waar je ook bent ter wereld. Dus niet alleen voor de Alpen. Ook een annuleringsverzekering kun je afsluiten bij de NKBV. Mocht er een voorval plaatsvinden voordat je op vakantie gaat waardoor je niet weg kunt of als er tijdens je vakantie iets gebeurt waardoor je eerder weg moet, dan dekt je annuleringsverzekering dat. Twee handige verzekeringen voor iedere bergsporter!

Lid worden van de NKBV

Iedereen kan lid worden van de NKBV en wanneer je regelmatig in de bergen te vinden bent, is het niet gek om daar eens over na te denken. Zeker de verzekeringen bieden fijne opties voor de Nederlandse bergsporter. Jeugdleden tot 17 jaar betalen € 18,- per jaar, bergsporters tussen de 18 en 24 jaar betalen € 49,- per jaar en iedereen van 25 jaar en ouder betaalt € 52,50 per jaar. Daarnaast is het ook mogelijk om lid te worden met het gezin. Je hebt dan een hoofdlid en afhankelijk van de leeftijd wordt de rest van het gezin een jeugdgezinslid of gezinslid. Hiervoor zijn speciale tarieven: het hoofdlid betaalt € 52,50, per jaar en voor jeugdleden tot 17 jaar blijft de prijs € 18,- per jaar, maar voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt het gezinslidtarief van € 44,-.

54439 - leden van de nkbv
© NKBV, Chris König

Voordelen lidmaatschap NKBV

Behalve de verzekeringen en de vele informatie die de NKBV te bieden heeft voor haar leden, zitten er nog meer voordelen aan een lidmaatschap bij de NKBV. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Je ontvangt tot 50% korting op een overnachting bij meer dan 1200 berghutten in Europa;
  • Je kunt de uitgebreide NKBV-reisverzekering afsluiten voor slechts € 38,75 per kalenderjaar;
  • Je krijgt toegang tot de reizen en cursussen uit het Bergsportreizen-programma;
  • Je ontvangt 5 keer per jaar gratis het Hoogtelijn magazine, vol inspiratie voor je volgende bergtocht en handige informatie;
  • Je kunt met 10% korting winkelen bij outdoorwinkel Bever.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met de NKBV.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.