Skip to navigation Skip to main content

Fränkische Schweiz: dit kun je verwachten van een zomervakantie in deze Duitse regio

54010 - Fränkische Schweiz: dit kun je verwachten van een zomervakantie in deze Duitse regio
© FrankenTourismus / Thomas Glomm

De Fränkische Schweiz is een populaire Duitse vakantieregio gelegen tussen de stedendriehoek Nurnberg, Bamberg en Bayreuth. Het is een uniek landschap dat zich kenmerkt door idyllische dorpjes met vakmanshuizen, heuvels, rotsformaties en grotten. In de romantische dalen liggen maar liefst 170 middeleeuwse kastelen en ruïnes, waarvan je er 35 nog kunt bezoeken. De Fränkische Schweiz is geliefd om haar vele wandelmogelijkheden, maar ook kun je er diverse andere activiteiten ondernemen zoals fietsen en kanoën. Voor families is er veel te doen, van leerzame en spannende tot sportieve uitstapjes. En tussendoor? Dan geniet je van de heerlijke uitzichten, het goede eten, de lokale biertjes en de frisse lucht. In dit weblog lees je wat je kunt verwachten van een zomervakantie in de Fränkische Schweiz.

Ligging en kenmerken van de Fränkische Schweiz

De Fränkische Schweiz ligt op iets meer dan 600 km van Utrecht en is in een kleine zeven uur te bereiken via de Autobahn. Wil je liever duurzaam reizen, dan kun je natuurlijk ook in de trein stappen. Het landschap van de regio is heuvelachtig en op veel plaatsen kun je machtige rotsformaties en druipsteengrotten aanschouwen. De Fränkische Schweiz wordt beschouwd als het gebied met de meeste rotsen en grotten (meer dan 1000!) van heel Duitsland buiten de Alpen. Uniek in Europa is het karstlandschap van de Kuppenalb met zijn dolomietkeien en bizarre rotsnaalden. De Pegnitzalb en de Forchheimer Albtrauf zijn regio's met de hoogste dichtheid aan geotopen en biotopen. Talloze rivieren en beken stromen door de groene velden en diepe bossen. Niet zo vreemd dus dat dit gebied is opgenomen als natuurpark. Het Natuurpark Fränkische Schweiz - Frankenjura is met zo'n 2300 vierkante kilometer een van de grootste natuurparken van Duitsland en uniek in zijn soort.

54010 -
Het plaatsje Tüchersfeld (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
Het plaatsje Tüchersfeld (© FrankenTourismus/FRS/Hub)

Enkele belangrijkste plaatsen

De Fränkische Schweiz telt ruim 700 sfeervolle dorpen en (kleine) steden, waarvan er vele zeker een bezoekje meer dan waard zijn of waar je tijdens je vakantie wel zou willen overnachten. Kenmerkend zijn de vele vakmanshuizen en knusse straatjes. Ik besef heel goed dat we met dit rijtje lang niet compleet zijn, maar dan heb je alvast een indruk:

  • Tüchersfeld is een dorpje dat omringd wordt door steile en hoge rotsen. De prachtige vakmanshuizen lijken bijna tegen deze wanden te zijn aangeplakt en geven het geheel een imposante uitstraling. Trekpleister van het dorp is het Fränkischen Schweiz Museum, waar je meer te weten komt over het ontstaan van het bijzondere landschap van deze regio.
  • Pottenstein wil je ook zeker bezoeken wanneer je in de Fränkische Schweiz bent. Niet alleen de schattige huizen van dit romantische kleine stadje zijn de moeite waard, ook de rodelbaan, het klimbos en de druipsteengrotten zijn echte publiekstrekkers.
  • Ebermannstadt ligt centraal in de Fränkische Schweiz en is een ideaal uitgangspunt om te wandelen, te fietsen of voor een ritje met de historische stoomtrein te maken. Te midden van weideboomgaarden kun je heerlijk wandelen rond de lokale berg, de Walberla.
  • Forchheim is de grootste stad van de regio waar je heerlijk kunt shoppen, genieten van lokale specialiteiten in een van de vele restaurants of genieten van Duitse bieren in de vele beroemde 'Bierkellers'.
  • Bierliefhebbers willen absoluut naar Aufseß, want in deze stad vind je de grootste dichtheid aan bierbrouwerijen ter wereld, kun je een wandeling maken van brouwerij naar brouwerij en genieten van een fris biertje.
  • Gößweinstein is een romantisch dorpje dat bekend staat als luchtkuuroord. Met 260 km aan wandelpaden kan de liefhebber zich hier met gemak meerdere vakanties vermaken, maar ook cultuurliefhebbers weten het plaatsje te vinden door de imposante Barock-Basilika en de burcht Gößweinstein, die je al van grote afstand ziet liggen.
  • Muggendorf en Streitberg zijn ook van oorsprong echte luchtkuuroorden en liggen op de hoogvlakte van de Fränkische Jura. De plaatsen liggen aan het traject van de stoomtrein en tevens bevindt zich hier het informatiecentrum van het Natuurpark Fränkische Schweiz - Frankenjura.
54010 - pottenstein in duitsland
Ook Pottenstein is een plaatje (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
Ook Pottenstein is een plaatje (© FrankenTourismus/FRS/Hub)

Wandelen en fietsen in de Fränkische Schweiz

Wil jij lekker actief bezig zijn tijdens je zomervakantie in de Fränkische Schweiz, dan kun je helemaal los gaan. Er zijn namelijk maar liefst 4000 km gemarkeerde wandelpaden en bijna 60 verschillende fietstochten. Doordat het gebied maximaal 200 meter hoogteverschil kent, hoef je niet per se super sportief te zijn wanneer je op pad gaat. Enkele bekende wandelingen zijn de meerdaagse wandeltochten Frankenweg (130 km), de Fränkischer Gebirgsweg (153 km) en de Duitse Kastelenweg. Je kunt natuurlijk ook een gedeelte van deze wandelingen afleggen. Je vindt routes in elke moeilijkheidsgraad en verspreid over de hele regio.

Ook fietsliefhebbers komen graag in deze heuvelachtige regio. Er zijn 14 lange-afstandroutes voor de echt sportieve fietsers, maar ook zijn er genoeg mogelijkheden voor een ontspannen fietstocht met bijvoorbeeld de familie. Overal in de regio zijn fietsverhuur- en servicestations voor e-bikes. Voor bierliefhebbers is de Bierradweg een echte topper. In vier dagen fiets je in 202 km langs veel verschillende bierbrouwerijen. Een echte aanrader voor families is de Spielplatzrundweg, een 17 km lang fietspad door het Leinleitertal, dat negen verschillende speeltuinen met elkaar verbindt.

54010 - wandelen in de frankische schweiz
In de Fränkische Schweiz kun je heerlijk wandelen (© Fränkische Schweiz / Trykowski)
In de Fränkische Schweiz kun je heerlijk wandelen (© Fränkische Schweiz / Trykowski)

Familievakantie in de Fränkische Schweiz

Tijdens een zomervakantie met kinderen in de Fränkische Schweiz hoef je je geen moment te vervelen. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke uitstapjes en activiteiten voor het hele gezin. Een bezoek aan een van de burchten of kastelen is natuurlijk voor elk kind spannend en leerzaam, maar daarnaast zijn er hier ook veel klim- en avonturenparken zoals bijvoorbeeld Schloss Avonturenpark Thurn, een rodelbaan, twee wildreservaten en kun je diverse boerderijen bezoeken. Altijd leuk is natuurlijk een ritje met de historische stoomtrein door de regio. In historische treinen in de stijl van de jaren zestig beleef je de technologie en geschiedenis van dichtbij. Ook is een bezoek aan een van de vele grotten een interessant uitje met de kids. De grotten Bing-, Sophia- en Duivelsgrot zijn opengesteld voor het publiek en bieden ook rondleidingen voor kinderen. En uiteraard zijn er ook voldoende mogelijkheden voor een ontspannen dag aan het water in een van de vele openlucht- en avonturenzwembaden. Of ga met z'n allen naar de familiespa in Obernsees!

54010 - rodelbaan frankische schweiz
Rodelen is leuk voor jong en oud! (© TZ Fraenkische Schweiz / Florian Trykowski)
Rodelen is leuk voor jong en oud! (© TZ Fraenkische Schweiz / Florian Trykowski)

Tips voor een zomervakantie in de Fränkische Schweiz

  • Bezoek absoluut een van de drie grote showgrotten die open zijn voor het publiek: de Bing-, Sophia- of Duivels grot.
  • De Fränkische Schweiz is het grootste aaneengesloten teeltgebied van zoete kersen in Europa. De kleine zoete vruchten en vele andere
    fruitrassen vormen de basis voor de productie van brandewijn, gedistilleerde dranken en likeuren in de meer dan 300 regionale distilleerderijen. Leuk om een van deze plekken te bezoeken en de verschillende drankjes te proeven.
  • De regio telt meer dan 70 bierbrouwerijen en 600 verschillende soorten bier en heeft hiermee waarschijnlijk de hoogste dichtheid van brouwerijen in de wereld. Veel brouwerijen kun je bezoeken om meer te weten te komen over het brouwproces en natuurlijk de lekkere biertjes te proberen.
  • Burchten en kastelen die je absoluut wil zien zijn de Burg Rabenstein, Burg Pottenstein en Schloss Fantaisie.
  • Net als in de Dolomieten vind je in de Fränkische Schweiz ook de Drei Zinnen, drie markante rotspunten. Je bereikt ze via het Lillachdal vanuit Gräfenberg. Je wandelt eerst langs de Sinterterrassen, waarna je de Drei Zinnen al ziet opdoemen. Er zijn hier ook klimroutes. De tocht is helemaal de moeite waard in de lente, wanneer de kersenbloesems in hun volle glorie zijn. De biertuin van Wölfersdorf is een populaire plek om te stoppen onderweg.
  • De Burgenstraße is een van de populairste vakantieroutes in Duitsland en loopt van Mannheim tot Bayreuth. Een deel van deze route loopt dus door de Fränkische Schweiz en onderweg passeer je maar liefst 60 burchten en kastelen. De tocht voert je ook langs Heidelberg, Rothenburg ob der Tauber, Neurenberg en Bamberg.
  • Met de Erlebnis-Card, die je krijgt bij deelnemende accommodaties, kun je profiteren van diverse kortingen op entreegelden van vele bezienswaardigheden in de hele regio.
54010 - druipsteengrot
De Duivelsgrot is een van de drie grotten die je kunt bezoeken (© TZ Fränkische Schweiz/Trykowski)
De Duivelsgrot is een van de drie grotten die je kunt bezoeken (© TZ Fränkische Schweiz/Trykowski)
54010 - biergarten
Er zijn veel gezellige Biergarten in de Fränkische Schweiz, zoals deze in Forcheim (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
Er zijn veel gezellige Biergarten in de Fränkische Schweiz, zoals deze in Forcheim (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
54010 - stoomtrein in de frankische schweiz
De antieke stoomtrein in de Fränkische Schweiz (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
De antieke stoomtrein in de Fränkische Schweiz (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
54010 - burcht pottenstein
Uitzicht op burcht Pottenstein (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
Uitzicht op burcht Pottenstein (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
54010 - klimpark
Kids kunnen eindeloos klimmen in het Kletterwald (© FrankenTourismus/FRS/Hub)
Kids kunnen eindeloos klimmen in het Kletterwald (© FrankenTourismus/FRS/Hub)


Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.