Roadtrip door de Alpen? Hier moet je op letten!

Roadtrip door de Alpen

11 januari 2022

door Joris in Algemeen

Niets is mooier dan rijden over slingerende bergwegen met uitzicht op besneeuwde bergtoppen en spiegelende bergmeren. Een roadtrip door de Alpen moet daarom zeker aan je bucket list worden toegevoegd. Tijdens een bergsportvakantie blijf je meestal op één plek, terwijl de Alpen nog zoveel meer te bieden hebben. Met een roadtrip kun je meer zien van de prachtige Alpen. Na iedere bocht verschijnt er weer een nieuwe parel, waar je echt even moet stoppen om wat foto’s te nemen. Onderweg geniet je van de lekkerste lunchplekjes en maak je af en toe een wandeling. De volgende dag rijd je weer verder en mag je het allemaal weer opnieuw doen. Krijg je al zin in een roadtrip door de Alpen? Hier lees je waar je allemaal op moet letten.

Een goede auto

Een goede auto - of motor - is essentieel voor een roadtrip door de Alpen. Je wil natuurlijk niet halverwege een steile helling met autopech langs de weg komen te staan. Door de slingerweggetjes kan het ook nog wel even duren voordat de wegenwacht ter plaatse is. Daarom is het belangrijk om voor vertrek de auto goed te controleren. Zorg voor een goede bandenspanning, controleer het oliepeil, kijk of alle verlichting werkt en zorg voor voldoende koelvloeistof. Sommige onderdelen kun je beter door de garage laten controleren, zoals de remschijven en de accu. Ga je roadtrippen door de Alpen in de winter? Dan doe je er goed aan om winterbanden aan te schaffen, want je gaat gegarandeerd glijden. Verder is een goede autoverzekering natuurlijk essentieel voor alle soorten roadtrips.

Obstakels onderweg

Hoe afgelegen sommige berggebieden ook zijn, ook hier kun je te maken krijgen met obstakels onderweg. Denk bijvoorbeeld aan vallend gesteente, onhandige tegenliggers of smalle tunnels. Ligt er gesteente op de weg? Rijd er voorzichtig omheen en stop niet om te kijken, er kan namelijk nog meer vallen. Last van onhandige tegenliggers die de weg afsnijden? Seinen met je lichten is dan geen overbodige luxe. Houd er wel rekening mee dat stijgende tegenliggers altijd voorrang hebben. Rijd je een donkere, onoverzichtelijke tunnel in? Zet je verlichting aan en toeter indien nodig om tegenliggers te laten weten dat jij de tunnel inrijdt. Gaat er toch iets fout? Dan is een WA verzekering je redding.

Pas je rijstijl aan

Een roadtrip door de Alpen vraagt om een andere rijstijl dan je gewend bent. In Nederland rijden we alleen over vlakke wegen, maar in de bergen kom je die niet tegen. Wanneer je de Nederlandse rijstijl in de bergen voortzet, loop je het risico op een oververhitte motor, te hete remschijven of een doorgebrande koppeling. Om dat te voorkomen, zet je de auto in een lage versnelling als je bergopwaarts rijdt en in eveneens in een lage versnelling als je bergafwaarts rijdt. Als vuistregel geldt dat je in dezelfde versnelling naar beneden rijdt als dat je omhoog rijdt. Soms moet je zelfs terug naar de eerste versnelling. Zo rem je af op de motor en voorkom je dat je remmen onnodig warm worden. Sta je stil op een helling? Vermijd dan het gebruik van de koppeling en doe de hellingproef liever met de handrem. Als dat echt niet lukt, zorg er dan voor dat de koppeling zo min mogelijk slipt. Je mag hierbij geen verbrand rubber ruiken. Met een beetje pech verbrand je namelijk de koppelingsplaat en verandert je roadtrip in een meerdaagse wandeling terug naar huis.

Zomervakantie tips