Skip to navigation Skip to main content

Ga goed voorbereid op vakantie naar de bergen

53987 - Ga goed voorbereid op vakantie naar de bergen

Hoewel we ze zelf niet hebben, zijn Nederlanders dol op: de bergen. De een vind het heerlijk om zomers lange wandelingen te maken, terwijl de andere ervan houdt om 's winters op de ski's naar beneden te gaan. Of je nu meer van de wintersport of van de wandelvakantie bent, het is altijd belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Want hoewel een vakantie in de bergen vooral om het plezier moet gaan, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Algemene tips

Een aantal dingen zijn zowel tijdens de wintersport als ook tijdens een wandelvakantie belangrijk om niet te vergeten. Zo moet je veel laagjes kleding meenemen, zodat je makkelijk even iets aan of uit kunt trekken. Want ook in de zomer kan het bijvoorbeeld fris zijn als je hoog in de bergen bent. Dan is het fijn als je een lekker warm, maar wel goed ventilerend vest aan kunt trekken. Hoewel het tijdens het skiën koud zal zijn, kun je het door de inspanning ook te warm krijgen en is het dus niet altijd goed om te warm gekleed te zijn.

Ook is het belangrijk om altijd een zonnebril en zonnebrand mee te nemen, want zo hoog in de bergen zul je snel verbranden. Ook in de winter, doordat de Uv-straling via de sneeuw reflecteert. Ook een eerste hulp doos en een rugzak om genoeg eten en drinken voor onderweg in te doen, moet je altijd meenemen.

Een ander belangrijk punt dat je zeker niet moet vergeten is het afsluiten van een reisverzekering. Een verzekering voor reizen zorgt ervoor dat je bij bijvoorbeeld ziekte, ongevallen of medische behandelingen wordt gedekt. Ook is je bagage verzekerd en ben je voor ongelukken tijdens de wintersport verzekerd. Het is sowieso verstandig om een basisdekking af te sluiten, om hoge kosten te voorkomen, mocht er iets misgaan. Daarnaast kun je eventuele aanvullende verzekeringen zoals de annuleringsverzekering afsluiten.

Tips voor een wintersport

Vooral tijdens de wintersport is het handig om naast een warme winterjas ook thermo-ondergoed mee te nemen. Deze houdt je lekker warm en is een goede eerste laag. Daarnaast zijn skisokken verstandig, zodat je voeten warm blijven en voldoende stevigheid in de skischoenen ervaren. Ook sneeuwboots kunnen goed van pas komen. Wil je een stukje gaan lopen, dat kan ook gewoon in het dorp zijn waar je zit, wil je natuurlijk ook graag droge voeten houden. Zorg dus voor waterdichte sneeuwschoenen, waar je bovendien een flink stuk op kunt lopen.

Tips voor een wandelvakantie

Ga je lekker wandelen in de bergen, dan is het belangrijk om goede wandelschoenen aan te schaffen. Deze bieden stevigheid, zorgen dat je grip hebt bij steile afdalingen en voorkomen zere voeten. Zodat je geen blaren krijgt, is het echter wel belangrijk om ze goed in te lopen voordat je naar de bergen vertrekt. Ook goede wandelsokken helpen hierbij, maar neem voor de zekerheid ook altijd (blaren)pleisters mee. Wanneer je lange wandelingen gaat maken, kun je het beste in de plaatselijke VVV een gedetailleerde wandelkaart aanschaffen, zodat je onderweg een goede oriëntatie hebt.

Met de juiste voorbereiding zul jij zorgeloos van jouw vakantie in de bergen kunnen genieten!


Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.