Skip to navigation Skip to main content

Op bezoek in de honderd valleien van Zwitserland

53604 - Op bezoek in de honderd valleien van Zwitserland
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Op zoek naar een kleurrijke bestemming voor de herfstvakantie vol pittoreske dorpjes, een schitterende natuur en een variëteit aan cultuur om te ontdekken? Centovalli is het antwoord. De honderd valleien, zoals dit dal genoemd wordt, staan garant voor een bijzondere reis waar natuur, historie en idylle samenkomen. Je kunt er met de trein doorheen en je ogen uitkijken bij het zicht op de bontgekleurde dennenbossen en het gouden landschap, waarbij je onderweg uitstapt om de vele charmante dorpjes te verkennen. Benieuwd geworden? Hier lees je alles over een bezoek aan de honderd valleien van Zwitserland!

Bezoek Zwitserland in de herfstvakantie

Centovalli, de honderd valleien van Zwitserland

Zonder twijfel een unieke bestemming om te bezoeken tijdens de herfstvakantie in Zwitserland, is Centovalli. Oftewel de honderd valleien, een prachtig dal dat haar naam te danken heeft aan de vele zijdalen en vertakkingen. Gelegen in Ticino, in het zuiden van het land langs de grens met Italië, vind je hier een plek vol karakter. Een fraaie natuur in allerlei kleurentinten, een glooiend landschap, kleine plaatsjes barstens vol cultuur en historie en een schilderachtig beeld, zijn kenmerken van Centovalli. Liefhebbers van natuur kunnen er prachtige herfstwandelingen maken, en ben je geïnteresseerd in dorpen vol traditie dan is er hier genoeg om te ontdekken.

Karakteristieke dorpjes vol verhalen

Dat de honderd valleien van Zwitserland een lang verleden kennen, blijkt uit de plaatsjes die je hier tegenkomt. Er zijn bijna 20 verschillende dorpen of gehuchten, welke stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Intragna, Rasa, Verscio, Camedo of Palagnedra zijn enkele voorbeelden en vertellen elk een eigen verhaal.

Intragna

Een van de plaatsen uit de honderd valleien is Intragna, welke je eigenlijk direct aan het begin van het dal vindt. Misschien is dit wel de belangrijkste plaats van de vallei. Het middeleeuwse dorp leent zich goed om heerlijk doorheen te struinen, neer te strijken op een terras voor een cappuccino en gaandeweg de rijke geschiedenis te achterhalen. Aanrader is om de traptreden van de 65-meter hoge kerktoren te nemen. Eenmaal boven heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over zowel het dorp als Centovalli.

53604 - intragna centovalli zwitserland
Intragna, met haar karakteristieke kerk die boven het dorp uit torent (Foto: © Switzerland Tourism / Ivo Scholz)
Intragna, met haar karakteristieke kerk die boven het dorp uit torent (Foto: © Switzerland Tourism / Ivo Scholz)

Rasa

Unieker dan uniek is het kleine plaatsje Rasa. Sinds de jaren '50 bereikbaar per kabelbaan, voorheen kon het dorp alleen te voet worden bereikt. Het is zelfs het enige dorpje in Ticino dat niet per auto bereikbaar is. Overigens is het zeer de moeite waard om de kabelbaan links te laten liggen en een wandeling ernaartoe te maken, zeker in de herfst. Je wandelt dan vanuit de plaatsen Palagnedra, Ronco of Intragna door dromerige landschappen naar het historische plaatsje, waar vervolgens ook weer een wereld te ontdekken valt. Oude stenen huizen, de plaatselijke kerk en de hangbrug van Salmina zijn enkele voorbeelden van bijzondere elementen die je in Rasa tegenkomt.

53604 - rasa centovalli
Ontdek Centovalli te voet en wandel naar het historische dorp Rasa (Foto: © Switzerland Tourism / Renato Bagattini)
Ontdek Centovalli te voet en wandel naar het historische dorp Rasa (Foto: © Switzerland Tourism / Renato Bagattini)

Verscio

Nog zo'n authentieke bestemming in de honderd valleien van Zwitserland, is Verscio. Onderdeel van de achtergrond van het dorp en misschien wel iets dat de hoofdrol speelt, is de clown Dimitri. Jaren geleden was er een familie die zo geïnspireerd raakte door Centovalli, dat ze op de dag van vandaag nog steeds verbonden zijn met de vallei. Symbolisch voor het dorpje is dan ook Teatro Dimitri, opgericht in 1971 door de clown en inmiddels overgedragen aan de volgende generaties, maar nog altijd bepalend voor het bonzende hart van Verscio. De Zwitserse plaats wordt ook wel gezien als cultureel centrum, want in het theater zijn bijzondere dans-, theater- en komedievoorstellingen te zien, voor zowel volwassenen als kinderen.

Ontdek de honderd valleien van Zwitserland met de trein

Misschien wel de leukste manier om de honderd valleien van Zwitserland te ontdekken in de herfst, is door een rit te maken met de trein. De Centovalli-Express, oftewel de Centovallina, neemt je mee door de goudkleurige landschappen van het dal en rijdt langs de pittoreske dorpjes. Hier heb je de mogelijkheid om uit te stappen waar je wilt om lekker door de plaatsjes te slenteren, of te genieten van een lunch in de nazomerzon bij een van de traditionele eettentjes. De hele route van de treint loopt van Locarno naar het Italiaanse Domodossola, is in totaal 52 km lang, duurt nog geen twee uur en laat je gegarandeerd je ogen uitkijken bij alle prachtige herfstpanorama's die voorbij flitsen. Bijzonder is het dus zeker: 2 landen, 83 bruggen en heel veel indrukken zijn onderdeel van deze belevenis.

Panorama treinreizen in Zwitserland
53604 - centovalli express zwitserland
Een treinrit door Centovalli is vooral in de herfstperiode echt de moeite waard (Foto: © Switzerland Tourism / Marcus Gyger)
Een treinrit door Centovalli is vooral in de herfstperiode echt de moeite waard (Foto: © Switzerland Tourism / Marcus Gyger)

Tips voor tijdens je trip naar Centovalli

Naast het maken van een unieke treinreis door de honderd valleien van Zwitserland en het bezoeken van de plaatsjes, zijn er nog een aantal andere dingen die je zeker niet wilt overslaan tijdens een bezoek aan Centovalli. Enkele tips:

  • Voor een fotomoment en tevens een schitterend uitzicht, is het een aanrader om naar de schommel te wandelen, die je vlak boven Rasa vindt. 'Swing the World' is een project van kunstenaars uit Ticino, en een van de schommels uit het project is hier te vinden. De wandeling door het bos naar de schommel toe is zeker de moeite waard, evenals het panoramabeeld vanaf dit punt.
  • Mooie herfstwandelingen maken door Centovalli? Monte di Comino, bij Intragna, is een uitstekend startpunt. Vanaf hier zijn er zowel korte als langere wandelingen te maken door de gekleurde bossen en landschappen van de vallei. Je kunt de berg bereiken met de gondel vanuit Verdasio, en vanaf hier naar de top van de Pianascio wandelen. Hier staat je een overweldigend uitzicht te wachten op de vallei.
  • Een andere aanrader die natuur en cultuur op een geweldige manier combineert, is het volgen van de Via del Mercato. Dit is de oude handelsroute van Centovalli, een weg die het dal met Locarno linkt. Het beginpunt ligt bij Camedo, en loopt in zo'n 12 km naar Intragna. Onderweg kom je langs de verschillende middeleeuwse dorpen van de vallei, die eigenlijk allemaal een stop waard zijn.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.