Skip to navigation Skip to main content

Bezoek de mooiste kastelen van Zwitserland in de herfst

53598 - Bezoek de mooiste kastelen van Zwitserland in de herfst
53598 - kastelen bellinzona zwitserland
Castello di Sasso Corbaro, een van de drie kastelen van Bellinzona (Foto: © Switzerland Tourism / Nicola Fuerer)

Dat eeuwenoude burchten en sloten indrukwekkend zijn is een feit, maar een aantal van de mooiste kastelen van Zwitserland liggen er in de herfst nóg sprookjesachtiger bij. Het omliggende landschap kleurt langzaamaan goud en de nazomerzon zorgt voor een roze-oranje lucht, waardoor het geheel allemaal nog mooier wordt. Een aantal van deze historische bouwwerken mag je niet missen als in de herfstvakantie naar het Alpenland gaat. Met een geschiedenis dat honderden jaren terug gaat en spannende verhalen die zich hier hebben afgespeeld, blijf je je er verwonderen... Breng een bezoek aan de mooiste kastelen in Zwitserland in de herfst en maak een reis terug in de tijd!

De mooiste kastelen van Zwitserland

Zwitserland kent een rijke geschiedenis dat eeuwen terug in de tijd gaat. En daar is nog heel veel van te zien! Veel steden hebben nog altijd het karakter van de oude binnenstad behouden, er zijn talloze historische gebouwen en panden en sommige wijken zijn nog net zo authentiek als vroeger. Maar iets dat echt uniek is, zijn de vele kastelen in het land. Van enorme burchten boven op hoge rotsen tot oude paleizen die een bijzonder verhaal vertellen... Je kijkt hier gegarandeerd je ogen uit. Wil jij een bezoekje brengen aan de mooiste kastelen van Zwitserland in de herfst? Noteer deze unieke bouwwerken en waan je even middeleeuwen...

Ontdek de geschiedenis en natuur van Zwitserland met een 10-daagse reis vanaf € 999,-

1. De drie kastelen van Bellinzona

Met recht een van de mooiste kastelen van Zwitserland is de vesting Bellinzona in Ticino. Indrukwekkende muren, poorten en torens gebouwd op metershoge rotsen zorgen voor een imponerend en bovendien waanzinnig aanzicht. Het is niet voor niets dat deze kastelen tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. Alledrie de gebouwen stammen uit de 13e eeuw, waarvan de Castelgrande de oudste is. Hier kun je ook het archeologisch en kunstmuseum bezoeken. De andere kastelen zijn de Castello Montebello en Sasso Corbaro en gezamenlijk zijn het misschien wel de meeste bijzondere sloten van het land. Een leuke manier om ze te bezoeken is door een ritje te maken met de Artù, een treintje dat direct vanuit de binnenstad vertrekt. In ongeveer anderhalf uur kun je alle mooie plekken van deze bezienswaardigheden ontdekken.

Castello di Sasso Corbaro, een van de drie kastelen van Bellinzona (Foto: © Switzerland Tourism / Nicola Fuerer)

2. Het kasteel van Gruyères

Zo'n gebouw dat vol met verhalen zit, is het kasteel van Gruyères. Dit zie je terug zodra je erdoorheen wandelt, in de vorm van verschillende middeleeuwse elementen, zoals mantels van ridders en prachtige versieringen op wanden. Ook hier vond de bouw al ergens in de 13 eeuw plaats. Je vindt het indrukwekkende kasteel boven op een heuvel in het district Gruyère, omgeven door een geweldig decor van de Freiburger Vooralpen. Niet alleen de tentoonstellingen binnen zijn dus de moeite waard, ook in de omgeving waar het ligt, kijk je je ogen uit.

53598 - kasteel gruyeres zwitserland
Het kasteel van Gruyères lijkt direct uit een sprookje te komen (Foto: © Switzerland Tourism / Silvano Zeiter)
Het kasteel van Gruyères lijkt direct uit een sprookje te komen (Foto: © Switzerland Tourism / Silvano Zeiter)

3. Schloss Hünegg

In Schloss Hünegg word je helemaal ondergedompeld in het leven van de adel tijdens de 19e eeuw. Gelegen in een park direct aan het Meer van Thun, vormt dit slot een interessante bezienswaardigheid, zowel vanbuiten als vanbinnen. De architectuur stam uit de jaren 1861-1863 en ook zoals het binnenin gedecoreerd werd in die tijd, valt nog altijd terug te zien. Naast dat je de levensstijl kunt ontdekken en bewonderen middels een bezoek aan het museum, kun je ook genieten van culinaire gerechten uit de Zwitserse keuken.

4. Kasteel Chillon

Wederom prachtig en met een sprookjesachtige ligging, is kasteel Chillon. Deze historische bezienswaardigheid ligt aan het Meer van Genève in Veytaux en is gebouwd op rotsen. Dat het de moeite van het bezoeken waard is blijkt, want het behoort niet alleen tot de mooiste kastelen van Zwitserland, maar is tevens de meestbezochte. In de middeleeuwen vervulde het gebouw een belangrijke rol, want vanuit hier werd het scheepsvaartverkeer in goede banen geleid, evenals het verkeer naar de St. Bernhardpas. De wanddecoraties, binnenplaatsen en zalen zijn bewonderenswaardig, maar eigenlijk is de burcht van alleen de buitenkant al adembenemend.

53598 - kasteel chillon zwitserland
Het is niet verwonderlijk dat het kasteel van Chillon een van de meestbezochte plekken in Zwitserland is (Foto: © Switzerland Tourism / Jan Geerk)
Het is niet verwonderlijk dat het kasteel van Chillon een van de meestbezochte plekken in Zwitserland is (Foto: © Switzerland Tourism / Jan Geerk)

5. Stockalperschloss

Stockalperschloss, vernoemd naar en gebouwd door de handelaar Kaspar Jodok von Stockalper, ligt in de stad Brig en dateert uit de 17e eeuw. In dit indrukwekkende bouwwerk leer je meer over het leven van deze welvarende en destijds belangrijke man. Het slot telt drie torens, verschillende zalen die stuk voor stuk schitterend zijn en een mooie binnenplaats. Niet alleen is het zeer de moeite waard om een rondleiding te volgen en het slot van de binnen- en buitenkant te bewonderen, ook als je met kinderen bent kun je uitstekend hiernaartoe. Voor kids wordt er een spannende tocht georganiseerd waarbij ze op zoek gaan naar het spook van het kasteel.

6. Het kasteel van Tarasp

Absoluut een van de mooiste kastelen van Zwitserland in de herfst is het kasteel van Tarasp, gelegen in de gemeente Scuol. Misschien kan het wel bijna niet sprookjesachtiger dan dit. Hoog op een berg, omgeven door niets anders dan natuurschoon, ligt het slot het landschap te domineren. De geschiedenis van het slot gaat terug tot de 11 eeuw en kent daarmee een lang, rijk verleden. Binnenin wacht je een reis door tijd, waar je middels rondleidingen kunt ontdekken wat er zich binnen de muren van het indrukwekkende bouwwerk plaatsvindt en ooit heeft plaatsgevonden.

53598 - kasteel van tarasp
Bijzondere aanblik vanbuiten, maar net zo bijzonder vanbinnen is het kasteel van Tarasp (Foto: © Switzerland Tourism / Jan Geerk)
Bijzondere aanblik vanbuiten, maar net zo bijzonder vanbinnen is het kasteel van Tarasp (Foto: © Switzerland Tourism / Jan Geerk)

7. Het kasteel van Habsburg

Van het origineel dat ooit zo'n 100 jaar geleden werd gebouwd is niet veel meer over dan funderingen maar het vormt, samen met de later gebouwde burcht, zeker een van de mooiste kastelen van Zwitserland. Oorspronkelijk stamt het kasteel van Habsburg uit het jaar 1030, en was niet meer dan een soort stenen huis. Ongeveer een eeuw later werd de andere kant met torens bebouwd. Hierdoor staat het slot ook wel bekend staat als 'dubbelkasteel'. Vandaag de dag is het een bewonderenswaardige plek waar je tentoonstellingen kunt bewonderen, de burcht kunt beklimmen en rondwandelingen kunt maken. Bijzonder: met de VR-belevenis kun je je echt even in de tijd van Zwitserse ridders wanen en ervaar je hoe het kasteel er toentertijd uit moet hebben gezien!

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.