Skip to navigation Skip to main content
53419 - Met de Nightjet naar Tirol: onze ervaring

Sinds eind mei 2021 rijdt de nachttrein Nightjet dagelijks tussen Amsterdam en de hoofdstad van Tirol, Innsbruck. Maar hoe is het nu om 's nachts met de trein naar Oostenrijk te reizen? Wij namen de proef op de som en probeerden deze nieuwe treinverbinding uit. Op een duurzame manier naar de Alpen reizen voelt goed en aangezien je in de nacht reist, bespaar je jezelf in ieder geval twee overnachtingen ter plaatse. Vanuit Innsbruck reisden we door naar het Stubaital, wat op minder dan een half uurtje rijden ligt. Ben jij benieuwd hoe het is om met de Nightjet naar Oostenrijk te reizen? Lees dan snel verder, want in dit blog deel ik onze Nightjet ervaring en vertel ik je meer over onze avonturen in Tirol.

De Nightjet rijdt dagelijks van Amsterdam naar Tirol

Iedere avond rond 19.30 uur vertrekt de nachttrein vanuit Amsterdam naar Oostenrijk. In Nederland kun je ook nog instappen in Utrecht en Arnhem. Een deel van de trein heeft als eindstation Wenen, het andere deel rijdt naar de hoofdstad van Tirol, Innsbruck en stopt onderweg ook nog op enkele andere stations in de deelstaat: Kufstein, Wörgl en Jenbach. Vanaf deze stations zijn vele bestemmingen in Tirol gemakkelijk en snel bereikbaar. Voor 13 bestemmingen kun je zelfs een treinticket in combinatie met een transfer naar je eindbestemming kopen, waarbij je tevens een Komoot tegoedbon voor het wereldpakket ter waarde van € 29,99 ontvangt. Boeken kan vanaf € 29,90 voor een enkele reis, waarbij je kunt kiezen uit drie verschillende mogelijkheden:

  • Een zitplaats in een coupé met zes stoelen.
  • Een ligplaats in een coupé met zes bedden, waarbij een simpel ontbijt is inbegrepen.
  • Een slaapplaats in een coupé voor één, twee of drie personen. Bij de slaapplaats is tevens een à la carte ontbijt inbegrepen, kun je een coupé met eigen douche en WC boeken en wordt je bed opgemaakt.

Meer informatie over de ÖBB Nightjet en reserveren van tickets

Weer met de trein naar Oostenrijk!

Vroeger gingen wij als gezin met drie kinderen regelmatig met de trein op vakantie en het was altijd een groot avontuur. Papa hield in de gaten of iedereen er was en zijn of haar koffer niet vergat en mama zorgde voor de catering en wist precies welke trein we moesten hebben of waar we moesten overstappen. In de nachttrein wilde ik altijd in het hoogste bed slapen (en dat mocht ook, want ik was de kleinste ;-)) en als de eerste bergen in beeld kwamen, zaten we met onze neuzen tegen het raam gedrukt. Ik kan me de treinreizen misschien nog wel beter herinneren dan de vakanties zelf, zo’n indruk maakte het op mij. Je snapt dat ik niet kon wachten eindelijk weer eens in een trein naar Oostenrijk te stappen!

53419 - obb nightjet ervaringen
Iedere avond rond 19.30 uur vertrekt de Nightjet vanaf station Amsterdam Centraal naar Tirol

Vakantiegevoel in de Nightjet

Dit keer ga ik op pad met Richard, m’n man. Een treinreis klinkt toch zeker super romantisch? Even valt het gevoel van romantiek weg als de we slaapplaatscoupé van de Nightjet binnen stappen: oh ja, het was een stapelbed en de coupé is niet heel ruim… Maar als we een paar minuten later heerlijk onderuit zitten met een glaasje prosecco, de slofjes uit de goodiebag hebben gehaald en de trein langzaam het station Amsterdam Centraal verlaat, is het gevoel van romantiek en écht reizen helemaal terug. Normaal begint het vakantiegevoel wanneer je in Tirol uit de auto stapt na een lange en vermoeiende reis, maar vandaag begint het direct na vertrek van de trein.

53419 - prosecco in de obb nightjet
Direct na vertrek zitten we aan een glaasje prosecco

Catering en goodiebag

Elk treinwagon heeft een steward en in de slaapwagon kun je snacks, broodjes, maaltijden en drinken bestellen. We gaan voor een groente ravioli (€ 6,90) en een penne all'amatriciana (€ 8,40) die binnen tien minuten geserveerd worden. Heel indrukwekkend is het diner niet, maar de prijzen zijn wel bijzonder vriendelijk. Hier hoef je thuis geen boterhammen voor te smeren. Ook kiezen we vast het ontbijt voor de volgende ochtend uit en checken wat er verder nog in het tasje zit dat in de coupé voor ons klaar stond: een handdoekje, oordopjes, snacks, water, een pen en die handige slofjes dus. De rest van de avond zitten we heerlijk ontspannen met een boekje, drinken en kletsen wat en voor we het weten is het 23.00 uur en moeten we eigenlijk wel eens gaan slapen: we willen morgen immers fris en fruitig de bergen in!

53419 - relaxen in de
We vermaken ons 's avonds prima met een goed boek en een leuk tijdschrift

Prima bed

Het luxe van de slaapwagon is dat je de steward kunt aangeven, wanneer je wilt gaan slapen. Hij of zij klapt dan de bank in en tovert de bedden tevoorschijn die reeds opgemaakt zijn met dekbedden. Richard slaapt beneden en ik klim via het laddertje omhoog naar het bovenste bed, net als vroeger. Ik moet zeggen: ik lig hier heerlijk! Maar ik ben geen gemakkelijke slaper en ondanks het geluid en hobbelen van de trein, wat eigenlijk enorm slaapverwekkend is, kan ik de slaap helaas niet echt vatten. Richard wel. Als ik naar beneden kijk, zie ik hem heerlijk tukken. De trein stopt 's nachts een aantal keren in Duitsland en om 07.30 uur klopt de steward op onze deur met het ontbijt. Eerst bouwt hij onze cabine weer om tot een bank met tafeltje en vervolgens genieten we van Oostenrijkse broodjes, kaas, ham, yoghurt en natuurlijk een vers kopje thee. Voor we het weten is het 09.14 uur en bereikt de trein haar einddoel: Innsbruck!

53419 - bed in de nightjet
In de slaapcoupé heb je een prima bed tot je beschikking

Binnen no time op de berg in het Stubaital!

Naast dat je alleen een treinticket kunt kopen, zijn er ook speciale combitickets verkrijgbaar. Hiermee boek je niet alleen de trein, maar ook direct een transfer naar een van de 19 deelnemende Tiroolse bestemmingen. Wij hebben het Stubaital geboekt, dat slecht 25 minuten rijden is vanaf Innsbruck. De chauffeur van het transferbusje wacht op ons op het perron en heeft een bordje bij zich met onze namen, waardoor we hem snel vinden. Voor 10.00 uur checken we al in bij ons hotel, waar we ons even snel opfrissen en omkleden. Bij veel accommodaties in het Stubaital krijg je de gratis Stubai SUPER Card. Met deze kaart heb je kosteloos toegang tot het openbaar vervoer, de bergliften (elke lift in het dal één keer per dag) en diverse activiteiten, zoals het zwembad StuBay. We logeren in het gezellige dorpje Neustift en besluiten vandaag de huisberg van het dorp, de Elfer, op te gaan met de gondellift.

53419 - direct de berg op
's Ochtends aankomen in Innsbruck en voor het middaguur wandelen in de bergen

Eindelijk weer in Tirol!

Eenmaal boven zijn we zo blij dat we na maanden eindelijk weer in ons geliefde Tirol zijn. Het is nog redelijk vroeg, maar toch duiken we de eerste de beste berghut in voor een grote Schnitzel met pommes en een Tiroler Gröstl: wat hebben we dit gemist. Daarna gaan we proberen de calorieën er weer een beetje af te wandelen. Het is, zoals meestal hier, lekker rustig op de berg en we genieten van het lopen en het heerlijke uitzicht op de bergen die op de toppen nog bedekt zijn met sneeuw. Na een paar uurtjes wandelen zijn we weer terug bij het bergstation van de Elferlift en besluiten we op een bijzondere manier naar beneden te gaan. Deze berg is populair onder paragliders en je kunt hier een tandemvlucht boeken. Dat gaan we doen! Met een ervaren piloot vlieg ik in ongeveer 20 minuten terug naar het dal. Een heerlijk gevoel om op deze manier - al zwevend - de eerste middag in Tirol af te sluiten.

Vier dagen voelen als een complete vakantie

In totaal blijven we vier dagen in het Stubaital. Omdat je natuurlijk 's nachts slaapt in de trein en 's avonds om 20.44 uur weer terugreist vanuit Innsbruck, heb je met drie nachten accommodatie vier complete vakantiedagen te pakken. En in die dagen kun je zo veel doen, dat het voelt als minimaal een week. We maken een tocht op een e-bike, gaan in Mieders omhoog om de steilste rodelbaan van de Alpen uit te proberen, maken een geweldige wandeling van Schlick2000 via de Starkenburger Hütte terug naar Neustift, bezoeken een van de Naturschauplätze Kartnall met een prachtig uitzicht over het dal en relaxen bij het zwembad in de tuin van het hotel. Op zaterdagmiddag, de dag van vertrek, gaan we op tijd terug naar Innsbruck. Een middag in deze stad is altijd leuk! Een beetje shoppen, de bekende bezienswaardigheden als het gouden dak en de Hofbrug bekijken en natuurlijk genieten op het terras. Na vier heerlijke dagen Tirol stappen we weer in de Nightjet terug naar huis. En of het nou de Tiroolse berglucht is of niet: op de terugweg slaap ik ook heerlijk in de trein!

53419 - starkenburger hutte stubai
Het terras van de Starkenburger Hütte, hoog in het Stubaital

Tips voor wanneer je met de Nightjet naar Tirol reist:

  • Per persoon kun je een koffer of grote tas meenemen en handbagage. In sommige cabines is er meer bagageruimte, maar zeker wanneer de coupe vol bezet is, is dit het maximum aan bagage dat je goed kunt wegstoppen.
  • De bagage ligt hoog in de slaapcoupé en hierdoor kun je onderweg wat lastig bij je koffer. Doe de spullen die je in de trein nodig hebt in een aparte tas of je rugzak, zodat je koffer gedurende de reis niet open hoeft.
  • Vind je het prettig om in deze coronatijd ver van andere mensen te blijven, boek dan een privécoupe, ideaal! Lees welke coronamaatregelen er gelden in Tirol >
  • Hoe eerder je boekt, hoe meer kans je hebt om een ticket te scoren voor het meest gunstige tarief.
  • Wil je na aankomst of voor vertrek nog een bezoekje brengen aan Innsbruck? Op het station zijn kluisjes waar je je bagage voor een paar euro kunt achterlaten.
  • Meer informatie over Tirol >

Meer informatie over de ÖBB Nightjet en reserveren van tickets
53419 - pargliden elfer
Met een tandemvlucht vanaf de Elfer terug naar het dal


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tirol Werbung en de ÖBB.

media widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.