Skip to navigation Skip to main content

Outdoor activiteiten met kinderen: wandelen, klimmen & mountainbiken

52923 - Outdoor activiteiten met kinderen: wandelen, klimmen & mountainbiken

Wandelen, klimmen of mountainbiken met kinderen? In de bergen? Ja, dat is mogelijk. Wanneer je rekening houdt met een aantal dingen kunnen deze activiteiten bij de hele familie voor plezier zorgen. Zo zorg je dat je kinderen al vroeg enthousiast worden over de bergen en de dingen die je hier allemaal kunt ondernemen. In dit weblog outdoor activiteiten die je kunt ondernemen met kinderen en tips hoe het voor iedereen leuk blijft.

Plezier staat centraal

Eigenlijk is het heel eenvoudig om de passie voor bergen en natuur over te geven op kinderen. Gewoon door te doen wat we ook zonder kinderen zouden doen: wandelen, mountainbiken, klimmen, skiën, sleeën en ga zo maar door. In de praktijk is het natuurlijk niet zo eenvoudig. Niet ieder kind wordt geboren met wandelschoenen aan en is even avontuurlijk. Zorg dat bij het wandelen, mountainbiken of klimmen plezier centraal staat. Wanneer de kinderen het leuk vinden, wordt die passie voor de bergen echt wel aangewakkerd!



Wandelen met kinderen in de bergen

Om kinderen met de bergen kennis te laten maken, is wandelen een uitstekende activiteit. Voor iedere leeftijd kan een wandeling wel avontuurlijk worden gemaakt. Stokken en stenen verzamelen, een dam bouwen in het water, dieren ontdekken of bloemen plukken: er zijn genoeg mogelijkheden. Wees tijdens wandelen met kinderen in de bergen hoe dan ook ontspannen en flexibel. De zorgvuldig bereide lunch kan zomaar op de grond vallen, waardoor je over moet schakelen op de nood-gummybeertjes of een berghut. Staar je niet blind op de afstand en houd voldoende pauzes. Is er bij de berghut een leuke speeltuin? Bestel gewoon nog een cappuccino, terwijl de kleintjes aan het spelen zijn. Kies hoe dan ook een afwisselende wandelroute en geeft zelf in alles goede voorbeeld.

52923 - avontuurlijk wandelen bergen kinderen
Kies een avontuurlijke, afwisselende route en wees flexibel

Klimmen met kinderen in de bergen

Wanneer kinderen sterk en lang genoeg zijn, kunnen ze ook op jonge leeftijd al kennismaken met klimmen. In de Alpen vind je tal van klimparken en klettersteigen/via Ferrata’s (niveau A/B) die geschikt zijn voor kinderen. Voor je hieraan begint is het belangrijk dat je zelf genoeg kennis en ervaring hebt met klimmen (en de uitrusting). Plan de beklimming zorgvuldig en wees duidelijk naar de kinderen wat ze kunnen verwachten. Als je twijfelt, kun je beter eerst een cursus volgen of een begeleider meenemen. Bij de juiste begeleiding en met een geschikte uitrusting staat niets een avontuurlijke klettersteig met kinderen in de weg. Zijn de kinderen helemaal weg van klimmen, dan kun je ze in eigen land ook al kennis laten maken met bolderen en de klimhal. Al op jonge leeftijd kunnen ze hier in een veilige omgeving ervaring opdoen met klimmen.

52923 - klimpark hoog in de bomen
In het klimpark kunnen kinderen en volwassenen in een veilige, maar avontuurlijke, omgeving klimervaring opdoen

Mountainbiken met kinderen in de bergen

Kinderen leren al op jonge leeftijd fietsen, eerst met de loopfiets, daarna met zijwieltjes en vervolgens zelfstandig. Ouders die houden van mountainbiken kunnen niet wachten voor ze hun kids mee de trails op kunnen nemen. Als je je passie wilt overbrengen, is geduld belangrijk. Zorg voor een goede (maat) fiets, waarbij ze goed bij de remmen kunnen. Over vering hoef je je bij jonge kinderen (tot 30 kg) nog niet druk te maken, over bescherming wel. Een helm en handschoenen zijn onmisbaar, maar een integraalhelm en beenbeschermers zijn niet nodig wanneer je nog niet de singletracks of het bikepark opzoekt. Laat kinderen spelenderwijs meer stuurervaring opdoen of ga samen met de hele familie eerst op mountainbike/techniekcursus. Bouw hoogtemeters, afstand en snelheid rustig op en wees hierin flexibel en creatief. Een route moet vooral gevarieerd zijn, met uitzichtpunten en belevenissen. Naarmate ze ouder worden en het plezier in mountainbiken behouden, zal je zien dat ze meer en meer naar uitdaging gaan verlangen.

52923 - mountainbiken kind bikepark
Het bikepark is ideaal om aan de stuurvaardigheid en techniek te werken
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.