De Indiase Himalaya: ontdek 's werelds hoogste toppen

 © Pixabay.com, Simon 
De indrukwekkende Himalaya

20 augustus 2020

door Jahna in Tips

De Himalaya, we hebben er allemaal wel eens van gehoord: de imposante bergketen in Azië die maar liefst meer dan vijftig bergen omvat met pieken van boven de 7000 meter. Sommige reiken zelfs tot 8000 meter hoogte. Binnen Noord-India wordt de Himalaya verdeeld in de Buitenste, de Kleine en de Grote Himalaya en samen worden zij ook wel de “Indiase Himalaya” genoemd. Deze kan ontdekt worden tijden een geweldige reis naar India, waarbij de ruige besneeuwde toppen het constante decor vormen. Een magische ervaring! Let wel op; voor het reizen naar India is een visum nodig.

De mooiste bestemmingen in de Indiase Himalaya

Wanneer je op reis gaat naar India en de Indiase Himalaya wilt bezoeken dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Ben je op zoek naar ongeëvenaarde schoonheid, eindeloze sneeuw, avontuur en de ultieme rust? Zet dan de volgende plekken sowieso op je lijstje:

Ladakh en de Nubra vallei
De beeldschone Nubra vallei in Ladakh wordt gezien als één van de mooiste bestemmingen in India. Deze betoverende vruchtbare en groene vallei is magisch met zijn maanachtige landschappen, wilde lavendel, uitgestrekte vlakten en kronkelende rivieren. Het is een afgelegen plek die nog niet wordt overspoeld met toeristen. Ideaal voor rustzoekers!


Spiti vallei 
Dit is een prachtige vallei tussen India en Tibet, in het centrum van de Himalaya. De Spiti vallei is ongetwijfeld één van de beste bestemmingen om te bezoeken in India, maar dan wel tijdens de zomermaanden. De vallei is namelijk alleen in deze tijd toegankelijk. Bewonder eeuwenoude gletsjers, historische kloosters, verlaten dorpjes etc. Hier waan je je echt even alleen op de wereld.

Tawang
Geïsoleerd van de buitenwereld ligt de pittoreske stad Tawang op een hoogte van bijna 3050 meter, in een dunbevolkt bergachtig gebied. Het is de thuisbasis van het 400 jaar oude Tawangklooster: één van de oudste en grootste kloosters in India. Daarnaast is Tawang de geboorteplaats van de zesde Dalai Lama en daarom een zeer heilige plaats voor Tibetaanse boeddhisten. Een magische stad om verliefd op te worden. 

Munsiyari
Het stadje Munsiyari ligt in Pithoragarh, het meest oostelijke heuvelgebied van Uttarakhand, grenzend aan Tibet. Deze regio is een walhalla voor natuurliefhebbers en avonturiers. Je hebt vanuit hier een spectaculair uitzicht op het Himalaya gebergte, inclusief de top van de Panchchuli. Munsiyari is daarnaast een populaire bestemming voor wintersporters en is het startpunt van verschillende tochten door het binnenland van de Himalaya.

Rishikesh
Ook wel de ‘Yoga Hoofdstad van de Wereld’ genoemd, is Rishikesh in het bezit van allerlei soorten yoga- en meditatiescholen. De stad ligt aan de betoverende rivier de Ganges en is omgeven door groene heuvels. Naast yogalessen kun je hier sitar of tabla leren spelen, lachtherapie volgen of les krijgen in kristalgenezing. Daarnaast is Rishikesh niet alleen een top bestemming voor spirituele mensen. Het is ook een populaire plek voor liefhebbers van avontuurlijke sporten (zoals raften) en daarnaast de perfecte toegangspoort tot de Himalaya.

Visum aanvragen voor India

Voordat je met eigen ogen het majestueuze Himalaya gebergte kunt aanschouwen, moeten er eerst wat praktische zaken worden geregeld. Zo moet je namelijk in het bezit zijn van een geldend visum voor India. Dit visum aanvragen doe je gemakkelijk online via een handig aanvraagformulier. Een visum is eigenlijk niets meer dan een digitale of papieren toestemming om in een bepaald land te mogen verblijven en er rond te reizen. Het visum voor India wordt afgegeven door het land zelf en moet voor vertrek worden geregeld.

Hoe gaat de aanvraag in zijn werk?

Tegenwoordig is het gemakkelijk om je visum voor India online aan te vragen. Vanwege de elektronische verwerking wordt dit dan ook wel een e-visum genoemd. Om tijd te besparen is het verstandig om op voorhand al wat gegevens klaar te hebben liggen, waarnaar wordt gevraagd in het aanvraagformulier. Bijvoorbeeld gegevens van ouders, datums van eerdere reizen, paspoortnummers en adressen waarop je gaat verblijven in India. Wanneer je deze meteen kunt invullen neemt de aanvraag amper 10 minuten van je tijd in beslag. Na maximaal 5 werkdagen wordt je aanvraag goedgekeurd of afgewezen. Je krijgt het visum dan via de mail opgestuurd. 

Zit er spoed achter? Doe dan een spoedaanvraag. Op deze manier krijg je het visum meestal binnen 24 uur opgestuurd (dit is echter geen garantie). 

Verschillende soorten visa

Voor reizen naar India bestaan drie verschillende soorten visa: de Tourist e-visa India, de Business e-visa India en de Medical e-visa India. De eerste vraag je aan wanneer je op vakantie gaat naar India of een bezoek brengt aan familie of vrienden met een duur van maximaal 90 dagen. Het tweede visum geldt voor zakelijke reizigers, die hiermee tot 180 dagen in India mogen verblijven. En het derde visum is bedoeld voor reizigers die een medisch doel hebben om naar India te gaan. Hiervoor geldt een maximale verblijfsduur van 60 dagen. De geldigheidsduur van het visum zelf is sinds een aantal jaar verhoogd naar 365 dagen. De kosten van een visum voor India verschillen per visum type, maar zijn meestal iets meer dan € 100 per visum (inclusief alle kosten). 

Begin op tijd met de aanvraag van je India visum

Het is verstandig om te starten met de visumaanvraag voor India zodra je eerste verblijf is vastgelegd. Meer dan eens komt het namelijk voor dat het visum niet op tijd binnen is, waardoor de toegang tot India wordt geweigerd. Dat zou natuurlijk zonde zijn en onnodig. Let wel op: het paspoort dat wordt gebruikt bij de visumaanvraag moet nog minimaal zes maanden geldig te zijn, het visum moet worden uitgeprint en er kan bij de douane gevraagd worden naar een retour of doorreisticket. Zorg er dus voor dat je dit allemaal goed hebt geregeld voor vertrek. 

Met je visum op zak houd niets je meer tegen om het vliegtuig in te stappen en op weg te gaan naar één van de mooiste plekken van de wereld. Laat je betoveren door India en de indrukwekkende, mystieke Himalaya!

Zomervakantie tips