Skip to navigation Skip to main content

Wilde marmotten voeren, doen of niet?

Wortel voeren aan een marmot

Alpenmarmotten (of mormeldieren), heb jij ze wel eens in het wild gespot in de Alpen? Deze kleine knaagdieren laten bij gevaar een kort fluitend geluid horen, waardoor je kunt herkennen dat ze in de buurt zijn. In de loop der jaren hebben veel mensen (toeristen) de diertjes gevoerd, waardoor er velen zijn die niet meer bang zijn voor de mens. Op sommige plekken eten ze zelfs uit je hand en kun je ze aaien. Wilde marmotten voeren, doen of niet?

Discussies tussen toeristen

De vraag of je wilde marmotten kan en mag voeren wil nog wel eens voor onenigheid zorgen. Er hebben al meerdere malen discussies plaatsgevonden tussen toeristen, waarbij het al diverse keren tot een handgemeen kwam. De meningen lopen duidelijk uiteen wanneer het om het wel of niet voeren van marmotten gaat.

Marmotten vallen onder de jachtwet, maar...

Eén van de routes waar de dieren veel en vaak gevoerd worden, is de Murmeltierweg. Het gebied rond deze route behoort niet tot het Nationaal Park Hohe Tauern, maar de parkrangers zijn hier wel verantwoordelijk voor de jacht. Wettelijk gezien vallen de marmotten onder de jachtwet, wat inhoudt dat de dieren alleen bijgevoerd mogen worden in tijden van nood. Nikolaus Eisank van het National Park Hohe Tauern zegt dat ze voor toeristen echter een uitzondering maken. Deze bergmarmotten zijn het hier gewend en willen ze het voorkomen dan moet er iemand ingezet worden om dit te controleren.

Marmotten in de bergen

Marmotten hebben altijd honger

Het zit in de genen van de marmotten om altijd actief opzoek te zijn naar eten. Het zijn dieren met een extreem lange winterslaap, van oktober tot april. Hierdoor eten ze in de zomer veel. Marmotexpert Walter Arnold vertelt dat ze hierdoor hun gevoel voor verzadiging verliezen. Alles in de natuur van de diertjes zegt dat ze zoveel mogelijk moeten eten, nu het nog kan. Hierdoor kunnen ze naar mensen toe heel brutaal zijn en heel soms zelf agressief.

Laat je informeren

Mag je de mormeldieren of Alpenmarmotten voeren of niet? Dit wisselt per regio en is afhankelijk van de lokale wetgeving. Indien je twijfelt kun je het beste informatie inwinnen bij het lokale toerismebureau. Aan de ene kant hebben de diertjes het eten nodig voor de winterslaap, maar aan de andere kant kunnen ze ook overvoed raken als elke toerist de diertjes te eten geeft.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.