Op pad in Paznaun: Kappl

Zonsopkomst Kappl Mittagskogel

12 juli 2020

door Miranda in Reisverslagen

Kappl is één van de dorpen in Paznaun, een fijn vakantiedal in het westen van Tirol. Wij zijn hier sinds afgelopen woensdag en hebben mazzel met het weer: veel zon en zomerse temperaturen ver boven de 20 graden. Ideaal weer om veel verschillende activiteiten te ondernemen en het dal beter te leren kennen. Kappl is qua inwonerstal het grootste dorp van Paznaun en telt maar liefst 90 verschillende 'wijkjes', waardoor het dorp zeer uitgestrekt is. Het dorp ligt op een zeer zonnige plek en ook de 'belevenisberg' boven Kappl doet haar naam, Sunny Mountain, eer aan. In dit blog lees je wat wij in Kappl hebben gedaan en geven we je tips voor een zomervakantie in Kappl.

Kappl: fijn vakantiedorp centraal in Paznaun

Kappl ligt middenin het Paznaun en is zowel qua oppervlakte als inwoneraantal het grootste dorp van het hele dal. Door de 90 verschillende wijkjes is de plaats zeer uitgestrekt. Kappl dankt haar naam aan de vele kapellen die het dorp telt: meer dan 20! In heel Paznaun liggen ruim 60 grote en kleine kapellen in het dal en op de berg. Vanuit Utrecht is het 914 km rijden naar het dorp dat op 1250 meter hoogte ligt. Het is een zeer geschikte vakantiebestemming voor families met kinderen en actieve vakantiegangers. Voor de kids is er Sunny Mountain en sportieve wandelaars kunnen zich uitleven op het enorme wandelnetwerk dat zo'n 1000 km aan paden telt. Met de Silvretta Card all inclusive, die je gratis krijgt bij je accommodatie, heb je veel voordeel: gratis toegang tot alle bergliften, bussen, zwembaden, meren en musea. Daarnaast is er een veelzijdig weekprogramma met diverse activiteiten en kunnen kinderen deelnemen aan de diverse belevenissen van de Kids&Youth Club.

Zonsopkomst op de Mittagkopf

Onze dag in Kappl begint heel vroeg. Samen met een klein groepje vakantiegangers staan we om 04.00 uur (!!!) klaar bij het dalstation van de berglift in Kappl. Hier pikt de bergtaxi ons op en rijden we in een half uur over een bochtige grindweg omhoog naar bijna 2000 meter. Het is nog steeds donker wanneer we vanaf hier verder wandelen. In ongeveer 50 minuten lopen we samen met een wandelgids en het groepje over het smalle wandelpad richting de top. We moeten oppassen om niet uit te glijden over gladde boomstronken of stenen, want naar beneden vallen is hier geen optie: het pad loopt over een vrij steile bergwand. Het wordt al steeds lichter als we het kruis van de Mittagkopf bereiken op 2250 meter hoogte. Er staan hier een aantal bankjes en rustig wachten we op het magische moment dat de zon boven de berg uit zal piepen. We hebben een prachtige dag gekozen, want het is helemaal helder. De kleuren boven de berg veranderen bijna elke seconde. Zo vroeg opstaan om dit unieke moment te beleven is absoluut de moeite waard en kun jij ook doen onder begeleiding. Na een klein uurtje genieten bovenop de berg, wandelen we naar Visnitzalpe - een knusse alm - waar een welverdiend, heerlijk bergontbijt op ons wacht. 

Zonsopkomst Mittagskopf Kappl
De zon boven de bergen zien opkomen is een uniek moment

Familieplezier op Sunny Mountain

In de middag gaan we met de lift omhoog richting Sunny Mountain op ruim 1800 meter hoogte, de familie-attractie van Kappl. Op deze berg zijn zo veel leuke dingen te doen voor kinderen, dat ze zich hier de hele vakantie kunnen vermaken! Zo is er onder andere een grote speelplaats, een dierenweide, een kindervisvijver, een flying fox, een klimtoren, een klimpark en zijn er trampolines. Ook zijn er diverse themawandelingen uitgezet, zoals een wilde-dieren-leerpad. Een restaurant en een groot meer maken het plaatje compleet. Wij beginnen onze middag met een heerlijke Wienerschnitzel op het terras met uitzicht op het meer. Daarna wandelen we richting het klimpark (wat overigens ook volwassenen een goede training is ;-)) en gaan op zoek naar de dierenweide. Een heel jong veulentje verstopt zich helaas voor ons, maar de twee vrolijke ezels zijn blij met de wortels die we meegebracht hebben. 

Sunny Mountain in Kappl
Sunny Mountain in Kappl is een waar familieparadijs

Tips voor een vakantie in Kappl:

  • Wat is er nou fijner dan in de zomer naar een bergmeer wandelen? In Kappl liggen er drie: de Blankasee, het meer bij de Niederelbe hut en de Grübelesee. De eerste twee meren zijn bereikbaar na een wandeling vanaf het bergstation van de gondellift.
  • Aan het einde van het Paznaun begint de Silvretta Hochalpenstraße, een prachtige bergpas richting het Montafon in Vorarlberg. De toegang tot deze pas is gratis met de Silvretta Card all inclusive.
  • Voor sportieve wandelaars is er de Paznauner Höhenweg. Een flinke uitdaging van 9 etappes, 120 km en 11.000 hoogtemeters!

Meer informatie over een vakantie in Kappl >

Mittagskogel Kappl
We bereiken de top van de Mittagkopf, terwijl het nog schemert
Wachten op de zonsopkomst
Wachten tot de zon opkomt
Sunny mountain
Wat een prachtig uitzicht vanaf Sunny Mountain
Kappel in Kappl
Een van de ruim 20 kapellen in Kappl
Ezel
De ezels in de dierenweide zijn blij met de wortels

Ezel image widget

Zomervakantie tips