6 hele mooie fietsroutes door Nationaal Park Hohe Tauern vanuit Wald-Königsleiten

Fietsen in de Zillertal Arena

26 juli 2021

door Florien in Tips

Wald im Pinzgau en Königsleiten vormen samen een gemeente in het Salzburgerland, vlak bij de grens met Tirol. De twee sfeervolle dorpen zijn beide onderdeel van de Zillertal Arena en hebben meer dan genoeg te bieden voor een fijne zomervakantie in de bergen. Van leuke uitstapjes tot prachtige wandel- en fietsroutes. Wald wordt ook wel de deur naar Nationaal Park Hohe Tauern genoemd. In dit prachtige natuurgebied kun je onder andere heerlijk fietsen. Daarom heb ik in dit weblog de mooiste fietsroutes in Nationaal Park Hohe Tauern vanuit Wald-Königsleiten voor je op een rijtje gezet.

1. Tauern-fietspad

Het Tauern-fietspad, ook wel de Tauernradweg, is een van de meest bekende fietsroutes in Nationaal Park Hohe Tauern. Er zijn twee variaties mogelijk. De 'klassieke' route is 310 km lang en voert van Krimml (Krimmler Wasserfälle) via Salzburg naar Passau. Je fietst hierbij grotendeels langs de Salzach. De tweede variant is 270 km lang en start ook bij de Krimmler Wasserfälle. Je rijdt een groot gedeelte langs de Salzach, maar vanaf Salzburg ga je verder langs de Saalach, via Bad Reichenhall, Lofer en Saalfelden naar Zell am See. Daar aangekomen kun je weer terug naar Krimml met de Pinzgauer Lokalbahn. Beide routes zijn verdeeld over 7 etappes. Je kunt ze allemaal fietsen, maar je kunt er ook eentje uitkiezen. Onderweg vind je allerlei leuke accommodaties om te overnachten. Ook zijn er een verschillende bedrijven die arrangementen met extra services aanbieden, waarbij ze zelfs je bagage vervoeren. Het Tauern-fietspad is makkelijk tot gemiddeld van niveau en ook geschikt voor gezinnen. Tot Passau overbrug je in totaal 750 hoogtemeters. 

Nationaal Park Hohe Tauern

2. Wald - Salzachalm

Ben je op zoek naar uitdagende fietsroutes in Nationaal Park Hohe Tauern? Dan is tour 2C vanuit Wald im Pinzgau naar de Salzachalm aan te raden. Over een afstand van 16,4 km klim je 965 meter en daal je er 195. Vanaf het dorpscentrum in Wald fiets je langs de oude Gerlosstraße en langs Alpengasthof Ronach het Salzachtal in. Vervolgens fiets je naar Jausenstation Salzachhütte (lunchtip!). Hier start je met de ronde Salzach-/Mülleralm. Eenmaal bij de Salzachhütte kun je via dezelfde route weer terugfietsen.

3. Gernkogel Happingalm

Nog een pittige tocht in dit rijtje is tour 2E, Gernkogel Happingalm. Wederom start je in het dorpscentrum van Wald. Vanaf de kerk volg je de B165 langs de oude Gerlosstraße, tot aan de brug van de Mühlbauer. Hier sla je rechtsaf, richting Hoched. Vervolgens fiets je via de Wurfalm naar de Happingalm. De route is 10,6 km lang en daarbij klim je maar liefst 927 meter. Na aankomst kun je via dezelfde weg weer terugfietsen. Leuk weetje, in juli en augustus vind je allerlei paddenstoelen langs deze route in Nationaal Park Hohe Tauern. Wil je de klim minder pittig maken? Doe dit dan met een goede e-mountainbike. Wanneer je ervoor kiest om een fiets te huren, moet je dit soort klimwensen wel aangeven. Niet elk type e-mountainbike is daarvoor geschikt. In Wald-Königsleiten vind je meerdere verhuurbedrijven. Meer informatie vind je hier >

Fietsen in de Zillertal Arena

4. Nadernachtal

Tour 2F neemt je vanuit Wald im Pinzgau mee door het Nadernachtal en langs de Nadernachalm. Een prachtige route die van start gaat bij de kerk in het dorp. Je volgt de B165 langs de oude Gerlosstraße richting Hotel Ronach. Hier buig je af naar het Nadernachtal. Je fietst een stuk door dit prachtige dal, waarna je start met de Hieburgalm Rundtour. Als je deze ronde hebt volbracht, kun je via dezelfde weg weer terugfietsen naar het dorp. De route is middelzwaar van niveau en 15,1 km lang. Je klimt 955 meter en je daalt er 178. Vergeet onderweg niet van het uitzicht te genieten, want dat is hier prachtig!

5. Obersulzbachtal

Niet ver van Wald im Pinzgau ligt Neukirchen am Großvenediger. Vanuit dit dorp vertrekt een prachtige fietstocht naar het Obersulzbachtal, oftewel tour 3A. Je kunt ervoor kiezen om eerst naar dit dorp te fietsen (+/- 4km), maar je kunt ook direct het Oberzulsbachtal ingaan. Beiden leuk! Wederom staat je een pittige klim te wachten. Je fietst naar 1926 meter hoogte en dit betekent dat je maar liefst 1136 hoogtemeters overbrugt. De route is 17,5 km lang. Onderweg moet je zeker even stoppen bij de Bendlalm en Postalm. Ook een bezoekje aan de Kürsingerhütte is aan te raden. 

6. Krimmler Achental

Vanuit Wald of Königsleiten fiets je eerst naar Krimml. Vanaf hier fiets je +/- 2 km richting de Gerlos Alpenstraße, voordat je het Krimmler Achental in fietst. Daar aangekomen volgt meteen het meest inspannende deel van de route, de klim langs de Krimmler Wasserfälle richting de Anna-tunnel. Vervolgens fiets je langs de Krimmler Ache, de groene almen en de berghutten naar het eind van de vallei. Hier kun je de route verlengen met een tocht naar de Warnsdorfer Hütte, maar je kunt ook terugfietsen. Kies je voor de laatste optie, dan fiets je 20,4 km en overbrug je 819 hoogtemeters (gemiddeld van niveau). Onderweg kom je allerlei fijne restaurants tegen voor een drink- of lunchpauze. Enkele tips zijn de: Hölzlahneralm, Söllnalm en natuurlijk het Krimmler Tauernhaus. Ook leuk: stop even bij de Jaidbachalm, hier vind je een kaasmakerij.

Meer tips voor fietsen, mountainbiken en e-(mountain)biken in Wald-Königsleiten vind je hier >

Mountainbiken Zillertal Arena

Zomervakantie in Wald-Königsleiten

Wald im Pinzgau en Königsleiten zijn beide ontzettend fijne bestemmingen voor een zomervakantie in de bergen. Je hebt niet alleen toegang tot de bergwereld van de Zillertal Arena, maar ook tot die van Nationaal Park Hohe Tauern. De dorpen worden vaak samen genoemd en hebben een prachtige ligging tussen de Zillertaler Alpen, de bergen van de Hohe Tauern en die van het Pinzgau. Of je nou samen met je partner op vakantie gaat of met het hele gezin, er is voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Naast fietsen kun je hier ook heerlijk wandelen, een duik nemen in de Durlaßboden Stausee en allerlei andere activiteiten ondernemen. Wat dacht je van een bezoekje aan de Gipfelliner & Gipfelwelt bij de Kröndlwurmsee of een gondelontbijt in Königsleiten? Wil je de vakantie extra voordelig beleven? Dan biedt de SalzburgerLandkaart uitkomst. Meer informatie vind je hier >

Nationaal Park Hohe Tauern

Tijdens een vakantie in Wald-Königsleiten bevind je je aan de voet van Nationaal Park Hohe Tauern. Met een oppervlakte van 1836 m2 is dit het grootste beschermde natuurgebied in Oostenrijk. Sterker nog, het is zelfs eenn van de grootste nationale parken in Centraal-Europa! Het grootste gedeelte ligt in het Salzburgerland, gevolgd door Tirol en Karinthië. Dit gigantische natuurgebied kent vele hoogtepunten. Van de Krimmler Wasserfälle tot de Pasterzengletsjer en de Grossglockner. De natuur is ongerept en keer op keer indrukwekkend. Er leven meer dan 10.000 verschillende diersoorten en ook kun je meer dan 1800 verschillende soorten planten, bloemen en bomen ontdekken. Je vindt er meer dan 260 toppen boven de 300 meter, zo'n 250 gletsjers en 55 bergmeren. 

Krimmler Wasserfälle Nationaal Park Hohe Tauern

Zomervakantie tips