'Eindelijk weer in de bergen toer': live vanuit het Stubaital

Bergmeer in het Stubaital

24 juni 2020

door Miranda in Reisverslagen

De tijd gaat ongelofelijk snel in Oostenrijk: we zijn alweer aangekomen op onze laatste bestemming van de 'Eindelijk weer in de bergen toer' en de derde regio in Tirol: Stubai. Ook het Stubaital werd door jullie veelvuldig genoemd toen we vroegen om tips voor Tirol. Voor ons is het dal ook geen onbekende bestemming. We komen hier zowel in de zomer als in de winter erg graag. Afsluiten op deze fijne plek met de vele drieduizenders, de gletsjer en volop mogelijkheden voor outdooractiviteiten is bepaald geen straf. Natuurlijk gaan we wandelen, bekijken we de grootste waterval van de oostelijke Alpen en stappen in een zomerrodelbaan.

Grawa waterval: spetterend hoogtepunt in Stubai

We komen begin van de middag aan in Stubai en rijden direct door naar het einde van het dal, hier ligt de 'WildeWasserWeg', een wandeling van drie etappes. De etappes kun je op een dag doen, of je kiest een deel:

  • Etappe 1: Tschangelair Alm - Grawa waterval (45 minuten, 2,2 km en 120 hoogtemeters)
  • Etappe 2: Grawa waterval - Sulzenau Akm - Sulzenau Hütte (2,5 uur, 4 km en 660 hoogtemeters)
  • Etappe 3: Sulzenau Hütte - Sulzenau Ferner (gletsjer) (1 uur en 20 minuten, 3 km en 400 hoogtemers)

Naast deze etappes zijn er ook een tweetal rondwandelingen die ongeveer een uur duren en gemakkelijk zijn, zonder veel hoogtemeters. Prima dus voor beginnende wandelaars, families met kinderen of mensen zoals wij die helaas niet heel veel tijd hebben vanmiddag. We wandelen eerst naar de Grawa waterval. Met een breedte van 85 meter is dit de breedste waterval van de oostelijke Alpen. Ook de hoogte is indrukwekkend: 107 meter. Het is niet zo vreemd dat ze hier bij de waterval een enorm 'theater' hebben gebouwd met heerlijke ligstoelen. Op deze manier kun je optimaal genieten van dit prachtige natuurgeweld. Bovendien schijnt het water heel goed voor je gezondheid te zijn. Wanneer je een uur bij de waterval zit, heeft dit een positief effect op de bovenste luchtwegen wordt gezegd. Na de waterval lopen we naar de Tschangelair Alm, waar we deze mooie dag afsluiten met een fris glas Johannesbeerne-sap.

WasserWeg Stubai
Water Stubai
Platform Grawa waterval Stubai
Grawa Waterval Stubai
Platform Stubai Grawa

Ongekende wandelmogelijkheden

Wanneer we op dinsdagochtend uit ons hotelraam kijken, worden we erg blij. Het weer is prachtig en het belooft ook lekker warm te worden vandaag, heerlijk! In het Stubaital zijn in totaal vier bergwerelden die je per lift kunt bereiken: de Stubaier Gletscher, Elfer, Schlick 2000 en Serles. Wij besluiten te beginnen bij Schlick 2000, direct bij het knusse dorpje Fulpmes. We nemen de lift helemaal naar de top en wandelen vanaf het bergstation op 2100 meter hoogte via de Panoramaweg naar het uitzichtsplatform StubaiBlick. Deze wandeling duurt slechts 15 minuten, maar is echt geweldig. Wat een uitzichten! In het Stubaital liggen zo'n 100 bergen die hoger zijn dan 3000 meter en dat maakt indruk. Zeker op een mooie heldere dag als vandaag. 

Wandelen Stubaital
Uitzichtsplatform Stubai
Natuur Stubai

Baumhausweg bij Schlick 2000

Bij het middenstation wandelen we nog een stukje van de Baumhausweg. Op deze wandelroute voor families kom je langs diverse boomhutten die leerzaam zijn en waar de kids lekker kunnen spelen. Er zijn in het Stubaital meer van dit soort themawegen voor families. Maar ook voor ervaren wandelaars is er hier genoeg te doen. Zo is er de Stubaier Höhenweg, waarbij je in zeven dagetappes van berghut naar berghut loopt. Of je kunt de Seven Summit tijdens je vakantie beklimmen: zeven hoge bergen in het dal.

Boomhut Stubai
Stubai Baumhausweg

Gezelligheid bij Serles

Lunchen doen we bij de Bruggeralm, die direct bij het middenstation van de Kreuzjochbahn ligt. Het is warm, dus we kiezen voor een heerlijk frisse salade en een groot glas Skiwasser (ja dat smaakt ook in de zomer heel goed ;-)). Daarna gaan we terug naar het dal en rijden naar Mieders waar we de Serles gondellift omhoog nemen. Eenmaal boven kijken we onze ogen uit: wat is het hier mooi en gezellig! Op het terras van de berghut is het gezellig druk, in het enorme (water)speelpark hebben de kinderen het enorm naar hun zin en overal horen we koeienbellen. Wat een heerlijk plek is dit! We wandelen rond het meer en nog een stukje bergop. Ook hier is de bergwereld weer waanzinnig mooi. Aan het eind van het dal zie je de gletsjer met sneeuw en ook dichterbij zijn veel 'stoere' bergen.

Serlespark
Serlespark Stubai kinderen

Met de snelste Alpenachtbaan terug naar het dal

We gaan terug naar het dal met de zomerrodelbaan. Deze staat bekend als de steilste 'Alpenachtbaan': je kunt hier een snelheid van 42 km/u halen op de 2,8 kilometer lange baan. Gelukkig zit er ook een rem op het karretje, want er zijn veel bochten en steile stukken. Maar het is heerlijk om met de wind in je haren op zo'n mooie zomerse dag met snelheid van de berg te gaan. Deze attractie is trouwens inbegrepen bij de Stubai Super Card, die je gratis krijgt bij veel accommodaties in het Stubaital. Ook kun je met deze kaart dagelijks 1x gebruik maken van alle bergliften in het dal of de zwembaden, zoals het nieuwe StuBay zwembad. Wij rijden eind van de middag terug naar het hotel, waar we nog even een uurtje neerploffen bij het zwembad in de tuin. Dit was de laatste dag van onze 'Eindelijk weer in de bergen toer' en wat hebben we genoten! Vakantievieren in Oostenrijk voelt als vanouds, ook al zijn er natuurlijk een aantal regels waar je rekening mee moet houden als je op vakantie in Oostenrijk bent. We gaan even terug naar Nederland en dan binnenkort met gierende banden weer terug naar de Alpen!

Rodelbaan Stubai

Tips voor Stubai

  • Bezoek het uitzichtsplatform Top of Tyrol bij de Stubaier Gletscher op 3210 meter hoogte en verbaas je over het 360 graden uitzicht.
  • De WildeWasserWeg en de Grawa waterval mag echt niet ontbreken tijdens je vakantie in het Stubaital.
  • De zomerrodelbaan in Mieders is een absolute must-do voor groot en klein.

Ook op vakantie naar Stubai? Bekijk hier de accommodaties >

Dorp Stubai
Dorp Stubai image widget

Zomervakantie tips