Skip to navigation Skip to main content

6 Franse tradities op een rijtje

52238 - 6 Franse tradities op een rijtje
© SavoieMontBlanc-Bijasson

In Frankrijk op vakantie? Grote kans dat je tijdens de reis (eeuwen)oude tradities, gewoontes en gebruiken tegenkomt. Sommige locals houden deze tradities vol trots in stand. Ook in de Franse Alpen kom je allerlei tradities en gewoontes tegen in de bergdorpen. Eten, drinken, cultuur of sport, de Fransman heeft voor alles wel zijn eigen manier. In dit weblog vind je 6 Franse tradities op een rijtje.

#1. 14 Juillet

14 juli is de nationale feestdag in Frankrijk en dat wordt uiteraard ieder jaar opnieuw naar traditie gevierd. De Fransen denken op deze dag aan het begin van de Franse Revolutie. Het feest gaat van start met een grote militaire optocht op de Champs-Elysées, in het hartje van Parijs. De Franse vlag wordt opgehangen en overal vind je de kleuren blauw, wit en rood terug. Traditioneel wordt er ieder jaar tijdens een grote show vuurwerk afgestoken en dansen de Fransen tot in de vroege uurtjes met een wijntje in hun hand.

52238 - 14 juillet
Het prachtige vuurwerk dat wordt afgestoken op de nationale Franse feestdag (© SavoieMontBlanc-Chabance)

#2. Sardana

Sardana is een traditionele dans, die voornamelijk in het Zuiden van Frankrijk aanwezig is in de Franse dorpen. Voornamelijk in de kleine dorpjes worden vaste dansavonden georganiseerd, waarbij de Fransen traditionele danskleding aantrekken en heel de avond lang de traditie voortdragen. Deze traditionele avond wordt iedere keer bijgestaan door een orkest van 11 muzikanten, de Cobla. De Sardana is ook bekend in Spanje en kent haar oorsprong in de 16de eeuw.

#3. La fête au village (het dorpsfeest)

Ieder jaar in de zomermaanden wordt er door veel Franse dorpjes een dorpsfeest georganiseerd, een moment waar iedereen naartoe leeft. Je kunt dit vergelijken met de kermis in Nederland. Van vrijdagavond tot maandagochtend wordt er typisch Frans gegeten, gedronken en gedanst tot in de vroege uurtjes. Ieder dorpsfeest is eigen en uniek. Eenmaal de Fransen een formule hebben gevonden die werkt, wordt het dorpsfeest nooit meer aangepast. Van generatie op generatie blijft deze traditie steevast doorgaan.

52238 - dorpsfeest
Volksdans tijdens het dorpsfeest (© SavoieMontBlanc-Bijasson)

#4. Du fromage, du vin et des baguettes

Ook de eetgewoontes in Frankrijk zijn heel verschillend van Nederland. Tijdens een kleinschalig ontbijt en twee warme maaltijden, worden iedere dag traditionele producten gebruikt. Deze typisch traditionele producten die iedere dag worden genuttigd in Frankrijk zijn ‘du fromage’, ‘du vin’, en ‘des baguettes’. Een volledig brood halen voor het ontbijt en de lunch, is iets wat Fransen niet kennen. In Frankrijk is het namelijk de gewoonte om iedere ochtend verse ‘baguettes’ te halen. Wel zoals in Nederland draagt de kaas vaak de naam van de Franse streek waaruit het komt. Zo heb je bijvoorbeeld de schimmelkaas Camembert, die afkomstig is uit de Franse gemeente Camembert. Tot slot is een dag zonder wijn, een dag niet geleefd in Frankrijk.

52238 - traditionele dans
Verschillende Franse kazen (© SavoieMontBlanc-Hossel)

#5. Jeu de Boules

De traditioneel Franse volkssport is Jeu de Boules. Het is een eenvoudig spel dat al in de Romeinse Tijd werd gespeeld. In het begin van de 20ste eeuw ontstond in het zuiden van Frankrijk een variant op Jeu de Boules, die vandaag de dag het meest gekend is, ook bij Nederlanders: petanque. Deze ludieke vorm van het eeuwenoude spel werd verzonnen door een man op leeftijd in Marseille, die niet meer goed uit te voeten kon. Daarom blijft de werper bij petanque nu op zijn plaats staan tijdens zijn beurt. De spelregels van petanque zijn eenvoudig. Er worden twee teams gevormd, die zich opstellen rondom de petanquebaan. Op de baan ligt een klein houten balletje. Iedere speler krijgt een aantal metalen ballen en moet proberen zo dicht mogelijk bij het houten balletje te gooien. De speler die het dichtstbij ligt met zijn bal, wint een ronde van het spel. Wanneer er door een team 13 punten is behaald, is dat team de winnaar van het spel.

52238 - petanque
Het traditionele Jeu de Boules spel (© Pixabay)

#6. Traditionele feesten in de bergen

Ook in de bergen van Frankrijk worden er traditionele feesten gehouden. Meestal houdt dit een meerdaagse markt in met lokale producten, waarbij traditionele muziek uit de Alpen wordt gespeeld. Talrijke activiteiten en een overvloed aan kraampjes, waar je echte Franse producten kunt kopen, zorgen voor een speciale sfeer. Wil je weten hoe het leven er vroeger aan toe ging in de bergen, bezoek dan zeker eens een traditioneel feest in de Franse bergen.

  • La Fête des Foins: 3 en 4 augustus in Les Deux Alpes
  • Foire Avaline : 3 en 4 augustus in Val d’Isère
Zomer Auteur Female5

Over Luna

Luna telt de dagen af tot ze weer in de bergen is. Ze is gek van de Alpen in de wintermaanden, maar doet ook graag allerlei sportieve activiteiten in de overige jaargetijden. Als het maar in de bergen is!