Winterwandelen in het Pitztal

 © Pitztaler Gletscher 
Winterwandelen Rifflsee

25 december 2020

door Yvonne in Wandelen

Winterwandelen in het Pitztal, het kan! Het Pitztal is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. In dit dal liggen onder andere de dorpen Pitztal - Wenns, Jerzens, St. Leonhard en Mandarfen. Aan het eind van het dal liggen twee bekende trekpleisters: de Pitztaler Gletscher en de Wildspitze, de tweede hoogste berg van Oostenrijk. Liften vind je ook bij de (ski)gebieden Rifflsee en Hochzeiger. Verspreid in het dal liggen een aantal prachtige routes voor winterwandelen, allen makkelijk bereikbaar met de auto of met de (ski)bus. 

Winterwandelen op de Pitztaler Gletscher

Ook als winterwandelaar is een bezoekje aan de Pitztaler Gletscher de moeite waard. Met de bus of auto rijd je helemaal naar het einde van het dal. Hier vind je het dalstation van de Gletscherexpress, het treintje dat je (dwars door de berg) naar de Pitztaler Gletscher brengt. Bij het bergstation op de gletsjer heb je een waanzinnig uitzicht over het ruige berglandschap. Ook vind je hier een korte wandeling naar een kapel. De wandeling duurt zo'n 20 minuten en heeft een lengte van 500 meter. Tip: ga na de wandeling met de Wildspitzbahn naar Café 3440 voor een heerlijke lunch. Naast het café vind je een uitzichtplatform. 

Uitzichtplatform Pitztaler Gletscher en Cafe 3440
Breng een bezoekje aan Café 3440 en het uitzichtsplatform

Winterwandelen in Rifflsee

In skigebied Rifflsee vind je drie leuke routes voor winterwandelen: de M1, M2 en M3. De M1 heeft een lengte van 1,5 kilometer en is ongeveer een half uurtje wandelen. De route start bij het bergstation van de Mandarfen Rifflseebahn en loopt naar de Rifflseehütte. De M2 begint bij het dalstation van eerdergenoemde berglift. De route is zo'n 3km lang en je wandelt in een uurtje naar de Pitztaler Schihütte, waarbij je zo'n 110 hoogtemeters overbrugt. De laatste route, de M3, biedt een schitterende wandeling langs de Rifflsee. Op de route kun je ook langlaufers tegenkomen. Het pad is 5,8 kilometer en je wandelt hier ongeveer 1,5 uur over. Berghuttip is de Sunna Alm, bij het bergstation van de Mandarfen Rifflseebahn.

Winterwandelen in Hochzeiger

Aan het begin van het dal, bij het dorpje Jerzens, ligt het skigebied Hochzeiger. Hier vind je meerdere wandelroutes. Wanneer je het hogerop wilt zoeken, dan kun je kiezen voor de routes J4, J6 of J10. De route J4 begint bij busstop Jerzens / Kaitanger en is zo'n 8,4 kilometer lang. In iets meer dan 2,5 uur bereik je de Stalderhütte, voor een heerlijke lunch. De tweede route, J6 is een korte rondwandeling van zo'n 40 minuten, bij het bergstation van de Hochzeigerbahn. Winterwandelweg J10 heeft hetzelfde startpunt. Deze route loopt echter naar het startpunt van de J4, busstop Jerzens / Kaitanger, en duurt zo'n 1,5 uur. Vanuit Jerzens lopen ook een aantal wandelingen richting het dal van het Pitztal en richting St. Leonhard. 

Winterwandelen in Hochzeiger
Wandel in Hochzeiger tussen de dennebomen (Foto: © Tirol, Pupeter Robert)

Voorzieningen voor wandelaars in het Pitztal

Winterwandelen doe je uiteraard goed voorbereid. Bekijk hier de kaart met winterwandelingen. Ook kun je in de winterwandelfolder van het Pitztal alles lezen over winterwandelen. Met een skipas kun je onbeperkt gebruik maken van de bussen. 

Zomervakantie tips