Ontdek de Steinplatte in Oostenrijk in de zomer

 © Steinplatte Waidring, Defrancesco 
Zomer vakantie in Oostenrijk op de Steinplatte

7 november 2019

door Yvonne in Wandelen

De Steinplatte is een prachtig hoogplateau bij het Oostenrijkse dorp Waidring. Wat bijzonder is aan de locatie, is dat het op een 'drieregiopunt' ligt: het Oostenrijkse Tirol en Salzburgerland en de Duitse regio Beieren komen hier samen. Je kunt de Steinplatte in de zomer bereiken met de berglift. Deze is van juni t/m oktober geopend. Op de Steinplatte kun je wandelen, mountainbiken, klettersteigen en met de kinderen het Triassic Park (dinopark) bezoeken. Overnachten kan bij Camping Steinplatte. Lees in dit blog meer over de Steinplatte.

De Steinplatte bij Waidring, Oostenrijk

Hoogplateau Steinplatte ligt bij het Oostenrijkse dorp Waidring, op zo'n 914 kilometer van Utrecht. Heb je een elektrische auto? Geen probleem, want in Waidring vind je bij de parkeerplaats een oplaadpunt voor elektrische auto's. In de buurt vind je bekende dorpen Fieberbrunn en St. Johann in Tirol. Waidring ligt op 778 meter, aan de voet van de Steinplatte (1869 meter). Vanuit het centrum van Waidring gaat de (15-EUB Steinplatte) Gondelbaan naar zo'n 1600 meter. Deze berglift is in de zomer van juni tot en met oktober geopend.

Mountainbiken op de Steinplatte

De Steinplatte in Oostenrijk is in de zomer niet alleen ideaal om op te wandelen, ook mountainbikers kunnen hier terecht. Het aanbod is misschien niet heel uitgebreid, maar wel leuk als je een dag of twee wilt fietsen. Drie mooie routes zijn van de Winklmoosalm naar Unken (ca. 5 uur), Möseralm naar Lofer (ca. 4 uur) en Möseralm naar Reit im Winkl (ca. 3 uur). Het voordeel van de mountainbike is dat je toch echt een aantal kilometer verder komt dan met de benenwagen. Mountainbikes kun je in Waidring huren. 

Wandelen op de Steinplatte (Foto: © Steinplatte Waidring, Defrancesco)

Wandelen op de Steinplatte 

De Steinplatte in Oostenrijk staat in de zomer bekend om de prachtige wandelingen. Zowel eenvoudige als pittige wandelingen zijn hier te vinden. Voor families is er de 'Triassic Trail', een themawandeling van ongeveer 2 uur. Onderweg kom je allerlei beelden van dinosaurussen tegen en je eindigt bij een uitzichtplatform. Vanaf dit platform heb je uitzicht op de Loferer Bergen, de Hohe Tauern, de Kitzbüheler- en Zillertaler Alpen en de Wilder Kaiser! Andere wandelingen:

  • Fellhorn (ca. 6 uur)
  • Wemeteigenalm - Wiesloch (ca. 5 uur)
  • Gipfelkreuz Steinplatte (ca. 1,5 uur)
  • Stallenalm - Winkelmoosalm - Schwarzloferalm - Möseralm (ca. 4 uur)
  • Klemmerichsteig (ca. 3,5 uur)
Zomerkaart Steinplatte Waidring
Zomerkaart van de Steinplatte, Waidring. (Foto: © Steinplatte Waidring)

Familietip Steinplatte: Triassic Park (dinopark)

Triassic Park is een leuke bezienswaardigheid voor het hele gezin! Dit 'dinopark' vind je bij het bergstation van de gondelbaan. Ontdek de eeuwenoude wereld van de dinosaurus tijdens je vakantie in de zomer. De Steinplatte (en Oostenrijk) lag in de Trias-Tijd in een oermeer, waardoor er nu fossielen te vinden zijn. Het Triassic Park bestaat uit een koraaltuin, klimpark, meer, wandelpad en uitzichtplatform. Het wandelpad is geschikt voor kinderwagens. 

Triassic Park (Foto: © Steinplatte Waidring, Defrancesco)

Ook interessant:

Berghutten op de Steinplatte

In Waidring en op de Steinplatte vind je een aantal leuke berghutten die open zijn in de zomer. Op de Steinplatte in Oostenrijk vind je Panoramarestaurant en Berghaus Kammerkör, de Stallenalm, de Möseralm en Gasthaus Bäreck. Geniet op de grote zonneterrassen van het heerlijke weer en de prachtige omgeving. Iets verder van het bergstation van de Steinplatte gondelbaan liggen de Brennhütte en Straubinger Haus. Deze laatste biedt niet alleen een fijn terras, maar ook verschillende kamers om in te overnachten. Vanaf deze berghut heb je een schitterend uitzicht op het Kaisergebergte. 

Kamperen bij Camping Steinplatte Waidring

Kom je met de tent of caravan naar Waidring? Dan kun je overnachten bij Camping Steinplatte Waidring. Deze luxe camping biedt zo'n 150 plekken voor tenten, caravan en campers. Er zijn aansluitingen voor stroom, gas en tv. Je kunt de tent of caravan ook thuislaten en hier een appartement boeken. Sanitair is ruim aanwezig, waarvan het meeste vrij recent is opgeknapt. Verder zijn er een restaurant met terras en een meertje. 

Zomervakantie tips