Skip to navigation Skip to main content

Abenteuer Erzberg: een unieke kijk in de wereld van de mijnwerkers

50791 - Abenteuer Erzberg: een unieke kijk in de wereld van de mijnwerkers
© Steiermark Tourismus, Harry Schiffer

De mijnbouw speelt een grote rol in de wereldgeschiedenis en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds in mijnen over de hele wereld gewerkt. Ook in Europa zijn er nog verschillende actieve mijnen waar de mijnwerkers nog dagelijks grondstoffen winnen. Eén van die mijnen is de Abenteuer Erzberg in het dorp Eisenerz in Hochsteiermark. In deze actieve mijn wordt al meer dan 1300 jaar erts gewonnen en jij kunt dat van dichtbij bekijken!

De Erzberg

De Erzberg ligt op zo’n 10 minuten rijden van het Oostenrijkse Eisenerz en is zeker een aanrader als je in Hochsteiermark bent. Vanuit de hele wereld komen mensen naar de Erzberg om met eigen ogen te zien hoe de mijnbouw werkt. Het is niet alleen een bijzondere ervaring, ook de locatie is uniek. De mijn bestaat uit een enorme trap van 36 treden, die elk ruim 24 meter hoog zijn. De Erzberg is de grootste mijn van Midden-Europa en geeft je een bijzonder kijkje in de wereld van de mijnbouw. Je gaat tijdens je bezoek niet alleen bovengronds op pad, je mag ook op ontdekkingstocht onder de grond. Hier leer je meer over de werkomgeving en over het ontstaan van de Erzberg, volgens de legende van de waterman.

50791 - de hauly op de erzberg
Zo ziet de Erzberg er van veraf uit, wat een prachtige kleuren! (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)
 Zo ziet de Erzberg er van veraf uit, wat een prachtige kleuren! (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)

Ritje met de Hauly

De Erzberg is een enorm complex en dus het is maar goed dat je niet alles hoeft te lopen. Om naar boven te komen, ga je met de Hauly. De Hauly wordt ook wel de grootste taxi ter wereld genoemd en is een omgebouwde 860 PS-wagen met uitzichtplatform (soort vrachtwagen). Deze brengt je in een uur naar boven en alleen de rit is al een gave ervaring. Onderweg zie je hoe de mijnbouw er tegenwoordig uitziet en hoe de mijnwerkers te werk gaan.

Meer informatie over de Erzberg, openingstijden en prijzen. >

50791 -
Dit is de Hauly die je over het terrein brengt (Foto: VA Erzberg, August Zöbl)
Dit is de Hauly die je over het terrein brengt (Foto: VA Erzberg, August Zöbl)

Live explosie

Mijnbouw bestaat niet zonder ontploffingen en explosies, dus ook deze ontbreken niet tijdens een bezoek aan de Erzberg. Elke donderdag rijdt de Hauly naar de live explosies, zodat je de mijnbouw op z’n best kunt ervaren. Zo zie je van (redelijk) dichtbij hoe er tot 25.000 ton erts en gesteente de lucht in gaat. Je krijgt niet alleen de explosies te zien, ook vertellen gediplomeerde springstofgebruikers over de ontploffingen en wat er allemaal bij komt kijken.

50791 -  (1)
Door de explosies worden prachtige paarse kleuren zichtbaar! (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)
Door de explosies worden prachtige paarse kleuren zichtbaar! (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)

De Erzberg in cijfers

Om je een beeld te geven van de productie van de mijn, vind je hieronder een aantal cijfers van de Erzberg:

  • In totaal heeft de mijn al 12 miljoen ton erts geproduceerd. Ruim 3 miljoen ton is naar verwerkingsbedrijven gebracht.
  • Hiervoor is meer dan 1500 ton explosief materiaal gebruikt.
  • Per jaar wordt er zo’n 130.000 meter weggeboord.
  • 9 Haulies en 3 Superchargers worden 24 uur per dag, 7 dagen per week ingezet om al het werk te verrichten.

Rondleidingen op de Erzberg

Tijdens een bezoek aan de Erzberg kun je kiezen uit verschillende tours. De eerste tour bestaat uit een rit in de Hauly over het terrein. Je krijgt uitleg over hoe de mijnbouw werkt en wat er allemaal te zien is. Deze excursie duurt ongeveer een uur. De tweede tour duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit een kijkje in het ondergrondse doolhof van de mijngangen. De derde tour duurt ook ongeveer anderhalf uur. Hierbij kun je de openlucht tentoonstelling op het terrein bezoeken en de verschillende machines van dichtbij bekijken.

50791 -  (2)
De ondergrondse mijngangen (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)
De ondergrondse mijngangen (Foto: © VA Erzberg, August Zöbl)

Eén, twee of meerdere tours

Je kunt tijdens je bezoek één, twee of drie tours bijwonen, afhankelijk van wat je zelf wilt en hoeveel tijd je hebt. Daarnaast kun je op donderdag de live explosies bijwonen. Deze is in combinatie met de andere tours te boeken, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de explosie-tour te doen. Een bezoekje aan de Erzberg is een aanrader voor iedereen, jong en oud zullen zich hier gegarandeerd vermaken.

Ben jij wel eens bij de Erzberg geweest?

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.