Obertilliach: een authentiek dorp met een rijke geschiedenis

Zonsopgang Obertilliach

6 juni 2019

door Jahna in Bestemmingen

Obertilliach ligt in Osttirol en is een prachtig dorp. Het heeft iets minder dan 700 inwoners en ligt op 1450 meter hoogte in het Lesachtal, tegen de Italiaanse grens. Het dorp wordt gekenmerkt door twee dingen: de authentieke dorpskern en de eeuwenoude nachtwacht. Gelegen tussen de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen, is ook de omgeving werkelijk prachtig en zeker een aanrader voor je zomervakantie.

De eeuwenoude nachtwacht van Obertilliach

Naast de traditionele bouwstijl, wordt Obertilliach gekenmerkt door de nachtwacht. Het is het enige dorp in Oostenrijk waar de nachtwacht nog elke nacht een ronde doet. Dit eeuwenoude gebruik is in 1344 opgezet om branden in het dorp op tijd te ontdekken. Zo konden de bewoners ongestoord van hun nachtrust genieten, wetende dat ze op tijd gewekt zouden worden in geval van brand. In 1800 werd besloten dat de nachtwachters niet alleen het mogelijke brandgevaar moesten bewaken, maar dat zij ook de Italiaanse veedieven in de gaten moesten houden. Inmiddels is de rust in het dorp teruggekeerd, maar doet de nachtwacht nog altijd elke nacht zijn ronde.

Nachtwacht Obertilliach
De nachtwacht van Obertilliach draagt zelfs nog het traditionele uniform!

De traditionele bouwstijl in Obertilliach

Oude boerderijen en houten huizen. Zo kun je de bouwstijl in Obertilliach omschrijven. Het is één van die typische Oostenrijkse bergdorpen waar je de traditionele bouwstijl nog terugvindt. Wanneer je door Obertilliach loopt, kom je tot op de dag van vandaag nog steeds authentieke boerderijen en huizen tegen. Zo zie je hier ook hoe de boeren vroeger naast hun boerderij woonden. Het ‘woonhuis’ werd naast de boerderij gebouwd en de gebouwen werden met elkaar verbonden middels een kleine doorgang. Met zo’n mooi en traditioneel centrum is dit dorp zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent.

Obertilliach
Je ziet de traditionele bouwstijl terug in het hele dorp.

24 UUR IN Osttirol

Afgelopen zomer waren wij zelf in Obertilliach in Osttirol voor een aflevering van 24 UUR IN, oftewel 24 UUR IN Osttirol. We kunnen nu uit eigen ervaring vertellen over hoe mooi het is. Het is een zeer veelzijdige vakantiebestemming waar genoeg te doen is voor jong en oud. Tijdens deze aflevering vertelt Frank ook over de traditionele bouwstijl en praat hij met één van de nachtwachters. Verder laat hij zien waarom deze regio zo geschikt is voor families en geniet hij van een zonsopgang op de berg. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de hele aflevering hieronder!

Gaat jouw volgende vakantie ook naar Osttirol?

Zomervakantie tips