Skip to navigation Skip to main content

9 redenen voor een vakantie naar Jämtland Härjedalen in Zweden

50562 - 9 redenen voor een vakantie naar Jämtland Härjedalen in Zweden

Een ruig en glooiend berglandschap, rendieren en elanden, uitgestrekte bossen en schattige houten huisjes. Dat zijn slechts een handjevol kenmerken van Zweden. Dit prachtige land in Scandinavië is meer dan de moeite waard om te ontdekken. Hier kun je in alle rust genieten van de natuur, maar ook de reuring opzoeken in de dorpen en stadjes. Eén van de vakantieregio's die je zeker moet ontdekken, is Jämtland Härjedalen . Om je te overtuigen van een vakantie naar deze bestemming, heb ik 9 redenen op een rijtje gezet.

Vakantie naar Jämtland Härjedalen

De vakantieregio Jämtland Härjedalen ligt in het midden van Zweden. Bekende plaatsen hier zijn Åre, Vemdalen, Funäsfjällen en Lofsdalen. Het landschap is ongerept en bergachtig. De bergen gaan nooit flink de hoogte in en zien er daarom vrij vriendelijk uit. De hoogste top is 1797 meter hoge Helags, hier vind je ook een gletsjer. Verder wordt de natuur gedomineerd door meren, rivieren en bossen met loof- en dennenbomen. Veel Zweden trekken de natuur in, waar bijna alles eetbaar is. Hier gaan ze op zoek naar bessen, paddenstoelen, kruiden en andere lekkernijen. Gewoon gratis, zolang je de natuur maar respecteert. Verspreid door het uitgestrekte landschap liggen allerlei snoezige plaatsjes. Echt druk wordt het hier nooit.

#1. Op en top culinair genieten

Eén van de redenen om echt een keer naar Zweden te gaan, is vanwege het eten. Een tijdje terug bezocht ik zelf Åre, een gezellig stadje in de vakantieregio Jämtland Härjedalen. De taxichauffeur vertelde me dat er geen één slecht restaurant is. Nadat ik er zelf een stuk of 6 had uitgetest, wist ik dat hij de waarheid sprak. Zweden is puur. In de keuken gebruikt men vooral producten uit de omgeving, vaak zelf verzameld in de natuur. En dat proef je! Vis, vlees of groenten, alles is lekker. En helemaal niet duur. De beste hamburger ooit voor € 15,- of een de allerlekkerste steak voor slechts € 18,-. Voor het geld hoef je het niet te laten! Alcohol is wel wat duurder, maar in vergelijking met buurland Noorwegen een stuk goedkoper. Een goed glas wijn kost hier ongeveer € 7,-.

Wist je trouwens dat Jämtland Härjedalen diversen culinaire prijzen gewonnen heeft? Östersund is zelfs uitgeroepen tot één van de UNESCO's Cities of Gastronomy.

50562 - koken met producten uit de natuur
Er wordt gekookt met producten uit de natuur (Foto: © Sandra Lee Pettersson, Gastronomy Jämtland Härjedalen, Joy Event)
Er wordt gekookt met producten uit de natuur (Foto: © Sandra Lee Pettersson, Gastronomy Jämtland Härjedalen, Joy Event)

#2. Makkelijk bereikbaar

Jämtland Härjedalen is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar. Dagelijks vliegt KLM vanaf Amsterdam naar Trondheim (Noorwegen). De vlucht duurt ongeveer 1,5 uur, maar dat is helemaal geen straf. Onderweg kun je alvast genieten van een voorproefje op het Zweedse landschap. Vanaf Trondheim is het met de taxi of transfer ongeveer 2 uur rijden naar Jämtland Härjedalen. Een prachtige route. Tip: een aantal bestemmingen zijn per trein bereikbaar.

#3. Je kunt er heerlijk wandelen

Het landschap van Jämtland Härjedalen nodigt uit om ontdekt te worden. Zo is er te voet al veel mogelijk. Je vindt hier honderden kilometers aan gemarkeerde wandelpaden: van rustige dagtochten tot uitdagende hikes. Een aanrader is wandelen in Nationaal Park Sonfjället. Dit natuurgebied is 103 km² groot en staat bekend als dé bestemming om beren te spotten. Ook leven hier Lynxen en rendieren. Een andere tip is natuurgebied rondom het Rogan meer. Dit meer is maar liefst 35,12 km² groot en ligt niet alleen in Zweden, maar ook in Noorwegen. Je vindt hier veel makkelijke wandelingen.

50562 - wandelen in jamtland harjedalen
Wandelen is geweldig in Jämtland Härjedalen (Foto: © Sandra Lee Pettersson)
Wandelen is geweldig in Jämtland Härjedalen (Foto: © Sandra Lee Pettersson)

#4. De dagen zijn extra lang

Hoe noordelijker je 's winters in Zweden komt, hoe donkerder het is. Soms is het maar een paar uur per dag licht. Het is dan koud en de dorpen en bergen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Skiën kun je tussen de rendieren en de kans op het Noorderlicht is groot. Het contrast is dan ook enorm in vergelijking met de zomer. Rond 25 juni gaat de zon bijna niet meer onder. Het ene uurtje dat dit wel het geval is, is het slechts een beetje schemerig. De temperaturen zijn heerlijk en dus kun je op en top én extra lang van de buitenlucht genieten.

#5. Mountainbike Mekka

Niet alleen te voet, maar ook op de fiets valt er in Jämtland Härjedalen veel te ontdekken. De regio is een Mekka voor mountainbikers en biedt allerlei leuke tochten van verschillende niveaus. Vooral Åre is erg populair onder mountainbikers. Rondom de stad liggen verschillende routes, geschikt voor alle niveaus. Van rustige fietstochten tot uitdagende downhill tracks. Ook vind je hier een gaaf bikepark. Met 4 liften en ruim 40 trails is dit één van de grootste in Noord-Europa. In Åre kun je mountainbikes huren en daarnaast is het ook mogelijk om samen met een gids op stap te gaan. Zomers organiseert men hier het Åre Bike Festival.

50562 - mountainbiken in zweden
Mountainbiken is geweldig in Zweden! (Foto: © Niclas Vestefjell)
Mountainbiken is geweldig in Zweden! (Foto: © Niclas Vestefjell)

#6. Een frisse duik in de meren

De vakantieregio Jämtland Härjedalen is rijk aan water. Van mysterieuze meren tot snelstromende rivieren en woeste watervallen. Zomers loopt de temperatuur al snel op tot boven de 25 graden. Na een flinke wandel- of fietstocht is een beetje afkoeling wel zo prettig. Sla wat hapjes en drankjes in bij de lokale winkeltjes, strijk neer aan het water en geniet. Ben je niet zo'n zwemmer? Je kunt het water ook per kano of kajak verkennen. Net zo leuk én je blijft lekker droog.

#7. Veel avontuur voor families

Elanden, rendieren, beren, lynxen en ga zo maar door. Iedere dag kun je in Zweden samen met het gezin de wildernis in. Het ongerepte landschap is de thuisbasis van allerlei wilde dieren. Er is niks leukers dan een wedstrijdje 'wilde dieren spotten'. Natuurlijk houdt het daar niet bij op. In de vakantieregio Jämtland Härjedalen valt voor families ontzettend veel te beleven. Ga bijvoorbeeld samen kamperen, een middag kajakken of kanoën, wandelen of zelfs paardrijden. Vervelen zullen jullie je niet snel.

50562 - familie met kano s aan het water
Families kunnen iedere dag een ander avontuur beleven (Foto: © Niclas Vestefjell)
Families kunnen iedere dag een ander avontuur beleven (Foto: © Niclas Vestefjell)

#8. Een fantastische visbestemming

Wat is er beter dan aan het eind van de dag genieten van een zelf gevangen visje op de barbecue? In Zweden kan het. De vele meren en rivieren zijn rijk aan vis. Zo kun je hier onder andere forellen, baars, voorntjes en snoeken aan de haak slaan. Wel heb je een visvergunning nodig en gelden er voor sommige vissen bepaalde regels. Meer daarover lees je hier >

#9. De Vildmarksvägen road

De Vildmarksvägen road staat ook wel bekend als de wildernisweg. Deze schilderachtige route is ruim 500 km lang. De Vildmarksvägen road ligt in het noorden van de provincie Jämtland en voert via Ströms Vattudal, Gäddede, Stora Blåsjön en het machtige bergplateau Stekenjokk richting Zweeds Lapland. Onderweg kun je gemakkelijk stoppen. Hoogtepunten hier zijn: natuurgebied Bjurälvens, Korallgrottan, Ankarede en Vattenfall vid Vildmarksvägen (watervallen). Je kunt de route met de auto afleggen, maar ook te voet of met de fiets/e-bike.

Meer over een vakantie in Jämtland Härjedalen lees je hier >

50562 - wandelen door de bossen van zweden
Maak de mooiste wandeltochten tijdens je vakantie (Foto: © Sandra Lee Pettersson)
Maak de mooiste wandeltochten tijdens je vakantie (Foto: © Sandra Lee Pettersson)
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.