Valsugana: vakantie bij het Levico- en Caldonazzomeer

In het water springen tijdens het suppen in Valsugana

4 april 2019

door Thijs in Familie/kinderen

In Valsugana, de prachtige Italiaanse regio tussen de Dolomieten en het Gardameer, kun je niet alleen heerlijk wandelen en fietsen. Ook voor tal van andere bergsporten zit je hier helemaal goed. En altijd zijn daar de meren waarin gezwommen kan worden en waar watersporten op beoefend kunnen worden. In dit weblog ontdek je wat Valsugana allemaal nog meer te bieden heeft naast wandelen en fietsen.

Levico- en Caldonazzomeer

De vallei Valsugana in Trentino staat voornamelijk bekend vanwege haar meren Levico en Caldonazzo. Over de kwaliteit van het water hoef je je geen zorgen te maken. Beide meren beschikken al diverse jaren over de onderscheiding “blauwe vlag”. Dit betekent dat er speciale aandacht is voor milieu en natuur, en dat het water schoon is. Koud is het water allerminst. Ondanks de ligging op ca. 500 meter is het heerlijk warm, waardoor (jonge) kinderen er heerlijk in kunnen poedelen en spelen.

Actief op de meren van Valsugana

Wie liever wat meer actie beleeft op het water, kan zich ook uitleven op het Levico- en Caldonazzomeer. Met name op het Caldonazzomeer staat een (thermische) wind, waardoor je er uitstekend kunt zeilen, windsurfen, roeien, kanovaren en suppen. Ook is er een speciaal gedeelte bestemd om te waterskiën. Bij de diverse watersportcentra zit je goed voor het huren van materiaal of het nemen van een lesje. Het Levicomeer is een rustigere optie voor zwemmen, kanovaren, waterfietsen of een tochtje met een e-boot.

Ook deze sporten zijn mogelijk in Valsugana:

  • paragliden
  • paardrijden
  • rotsklimmen
  • golfen
  • vissen
Zeilen op het Caldonazzomeer
Op het Caldonazzomeer kun je uitstekend zeilen

Familievakantie in Valsugana

Voor een familievakantie biedt Valsugana ook goede mogelijkheden. Een duik in het meer, een tocht met een zeilboot of een wandeling door de bergen zijn activiteiten die voor de hand liggen. Een avontuurlijk uitstapje is het acropark Centa s. Nicolo. Op een acrobatisch parcours, hoog boven de grond (maar veilig!), moeten ze zich onder meer wagen aan een tarzansprong, tokkelbanen en evenwichtsobstakels.

Adopteer een koe

Ook een aanrader, zeker met kinderen, is het adopteren van een koe ‘adotta una muca’. Voor aanvang van je vakantie zoek je een koe uit en ontvang je tijdig haar paspoort+naam van de boerderij. Eenmaal in Valsugana ga je naar de bergboerderij om de koe te bezoeken. De adoptie kost € 60,- en een deel (€10,-) van de bijdrage gaat naar een goed doel in de regio, voor de overige € 50,- kies je bij de bergboerderij producten als kaas, boter, yoghurt, melk e.d. Zo help je de boeren in hun voortbestaan en geniet je zelf van de producten van 'jouw koe'.

Klik hier voor meer informatie over de meren van Valsugana >

Zwemmen in Valsugana
Het water in de meren van Valsugana is erg schoon

Zomervakantie tips