Skip to navigation Skip to main content

5 mooie wandelroutes in Valsugana

Valsugana
© Spalder Media Group

Valsugana ligt tussen de Dolomieten en het Gardameer, direct ten oosten van de stad Trento. De regio wordt gekenmerkt door de lange bergketen Lagorai, met als hoogste top de Cima d’Asta (2848 m). Valsugana leent zich uitstekend voor het maken van (meerdaagse) wandelingen. In dit weblog hebben we 5 mooie wandelroutes in Valsugana voor je op een rijtje gezet.

#1. Pizzo di Levico

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er flink gevochten in Valsugana. Er liggen hierdoor in de streek nog altijd veel (overblijfselen van) forten en militaire paden. Eén van de wandelroutes waarmee je dit kunt ontdekken, is de Pizzo di Levico. Zo kom je onder andere langs de Forte di Cima Verle en de Forte Spitz Verle op de top van de Pizzo di Levico. Ook krijg je tijdens deze 6,5 kilometer lange wandeling een prachtig uitzicht op de meren van Levico en Caldonazzo.

 

Duur 3 uur en 30 minuten
Hoogtemeters 506 meter klimmen, 506 meter dalen
Afstand 6,5 km
Ondergrond Onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
Valsugana 2
© Spalder Media Group
Uitzicht op het meer van Levico en Caldonazzo

#2. Trodo dei Fiori

De Trodo dei Fiori, bloemenroute in het Nederlands, start vanaf bergpas Brocon en is 6 kilometer lang. Deze bijzondere botanische wandeling verrast met een geweldig aanbod van bloemen en planten. Ook zijn er, net zoals bij de Pizzo di Levico wandeling, overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog te zien. Het plukken van bloemen is trouwens uit den boze op de Trodo dei Fiori.

Duur 2 uur
Hoogtemeters 412 meter klimmen, 408 meter dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Langs het Levicomeer

Wie liever lager in het dal gaat wandelen, kan voor de route bij het Levicomeer kiezen. Dit meer ligt als een groen Noors fjord in het landschap en aan de oevers ligt het gelijknamige plaatsje. Het romantische pad Stradina dei Pescatori is eenvoudig en overbrugt geen hoogteverschil. Onderweg kom je diverse bankjes tegen om even te pauzeren en om van de kleuren en reflecties op het water te genieten. Het vlakke pad is ook toegankelijk met kinderwagens.

Duur 1 uur
Hoogtemeters 25 meter klimmen, 27 meter dalen
Afstand 4,5 km
Ondergrond Verhard
Niveau Eenvoudig
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Mijnwerkerspad

Het ‘Sentiero del minatore’ start in Calceranica al Lago en bestaat uit een deel van de historische mijnwerkersroutes. Langs het wandelpad kom je nog diverse overblijfselen tegen die doen terugdenken aan deze tijd. Zo zie je de oude spoorweg ‘decauville’, ingangen van tunnels, het ‘hol van Russische gevangenen’ en overblijfselen van de zwavelhoudende steengroeve. De 4,6 km lange wandelroute kan overigens ook met de mountainbike worden afgelegd.

Duur 2 uur en 30 minuten
Hoogtemeters 206 meter klimmen, 206 meter dalen
Afstand 4,6 km
Ondergrond Onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Lagorai Panorama

Naast dagtochten kun je in Valsugana ook uitstekend meerdaagse bergtochten maken. Hierbij overnacht je in ‘rifugi’ (hutten) en ‘malga’s’ (bergboerderijen). De 3-daagse Lagorai Panorama tocht neemt je mee langs de Oostenrijks-Hongaarse verdedigingslinie en de tegenovergestelde Italiaanse linie van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze afwisselende tocht kom je langs forten, Alpenweides en meren. Je ontdekt het prachtige Val Campelle, de wilde Val Orsera en de berg Cima d’Asta. De tocht is bijna 41 kilometer lang en enige ervaring met bergwandelen is vereist.

Duur 16 uur en 30 minuten
Hoogtemeters 2332 meter klimmen, 2312 meter dalen
Afstand 40,6 km
Ondergrond Onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Ook worden er wekelijks gegidste wandeltochten georganiseerd door het VVV. Wie over een Valsugana Card beschikt (vaak gratis bij je overnachting) kan kosteloos of met korting hieraan deelnemen.

Klik hier voor meer informatie over de meren in Valsugana >

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.