Fietsen in Valsugana: tips, routes & bezienswaardigheden

21 maart 2019

door Thijs in Fietsen/MTB

Nadat we laatst over de wandelroutes in Valsugana schreven, zijn nu de mogelijkheden op fietsgebied aan de beurt. Wielrenners, (e-)mountainbikers en recreatieve fietsers vinden hier uitdagingen van ieder niveau. Na afloop van een inspannende fietstocht is het tijd voor een duik in een van de meren. En bij ontspannen in Valsugana mag een biertje of een goed glas wijn ook niet ontbreken.

Hét fietspad van Valsugana

Dwars door Valsugana stroomt de rivier de Brenta. Deze rivier start vanuit de meren van Levico en Caldonazzo om 175 km later uit te monden in de Adriatische Zee bij Venetië. Langs de oevers van de Brenta ligt een 80 kilometer lang fietspad die Valsugana met Bassano del Grappa verbindt. Op de route ervaar je de cultuur, geschiedenis en natuur van Trentino en Veneto optimaal. Je komt langs velden vol fruitbomen, passeert authentieke dorpjes en ‘Bicigrills’. Dit zijn barretjes waar je terecht kunt voor een hapje, drankje en informatie. De 80 kilometer lange route overbrugt vrijwel geen hoogteverschil en is geschikt voor jong en oud.

Fietsen met uitzicht op de meren 

Beklimmingen uit de Giro d’Italia

Wielrenners vinden in Valsugana tal van uitdagende routes en beklimmingen. Diverse beklimmingen in de regio zijn al diverse malen (ook dit jaar weer!) opgenomen in de Giro d’Italia. Waag je aan de loodzware Passo Maghen richting het Val di Fiemme of de Kaiserjaegerweg naar de hoogvlakte van Vezzena. Deze weg is uitgehakt uit de rotsen (tijdens WO I) en biedt prachtige uitzichten op twee meren. Ook het Val di Sella, het Val Campelle, Passo Brocon en de Passo Vezzena zijn bereikbaar per racefiets.

Dolomiti Lagorai Bike: 1000 km mtb-routes

Valsugana maakt onderdeel uit van mtb-routenetwerk Dolomiti Lagorai Bike. Maar liefst 1000 km aan routes liggen er klaar in het oostelijke deel van Trentino. Je kunt het hier zo lastig maken als je zelf wilt. Van een relaxte tour rond de meren van Levico en Caldonazzo tot de uitdagende trails van de Cima d’Asta. Meerdaagse tochten zijn ook mogelijk in Valsugana. Alle routes zijn beschikbaar per GPS, zodat je altijd weet hoe je moet fietsen.

Er zijn mountainbikeroutes voor alle niveaus

Met de e-bike naar Arte Sella

Recreatieve fietsers en e-bikers hoeven zich niet af te laten schrikken door het bergachtige karakter van de regio. Met de e-bike moet je hoe dan ook naar Arte Sella in de Sella vallei. Hier kun je in de vrije natuur kunstwerken van natuurlijke materialen bezichtigen. Deze kunstwerken zijn gemaakt door internationale kunstenaars, die je met een beetje geluk ook aan het werk kunt zien. In het bijbehorende park worden ook regelmatig concerten georganiseerd. Een andere mooie fietstocht leidt naar het kasteel van Pergine. Deze klim is prima te doen met trapondersteuning en eenmaal boven is de beloning groot. Je kunt het kasteel bezichtigen en je hebt een geweldig uitzicht over de Brenta Dolomieten.

Een van de kunstwerken die je tegenkomt in Arte Sella (Foto: © Arte Sella, ph.Giacomo Bianchi)

Fietsen in Valsugana 

  • Fietsverhuur aanwezig (ook e-bikes en e-mountainbikes)
  • Fietskaarten en uitgepijlde routes
  • Bike-sharing (fiets achterlaten en met bv. de trein terug)
  • Gegidste fietstochten met Valsugana Card

Klik hier voor meer informatie over fietsen in Valsugana >

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips