Skip to navigation Skip to main content

Culinair genieten tijdens de herfst

5005 - Culinair genieten tijdens de herfst

Wanneer de oogst is binnengehaald in Oostenrijk, worden er in het hele land culinaire festiviteiten georganiseerd. Tijdens diverse festivals en evenementen kun je de smaken van het land proeven. Het kaasfestival in Karinthië, de heerlijkste wijnen in Niederösterreich en culinair genieten van de pompoen in Steiermark zijn slechts enkele voorbeelden. In Oostenrijk is een smaakvolle herfst gegarandeerd!

Karinthië: gourmetfestival in Kötschach-Mauthen

De kruidige Gailtaler almkaas staat centraal tijdens het kaasfestival, dat op 28 en 29 september plaatsvindt in Kötschach-Mauthen in het Karinthische Gailtal. Hij dankt zijn faam 'door de EU beschermde oorsprongsbenaming' aan de strenge kwaliteitsrichtlijnen. Bovendien worden er ongeveer 400 regionale en internationale melkproducten gepresenteerd. Wie op het kaasfestival van kraam naar kraam wandelt, ontdekt nog meer lekkernijen, zoals het door de EU bekroonde Gailtaler spek uit de rookkamers van de Gailtaler boeren en het fijne lamsvlees uit het aangrenzende Lesachtal.

Tirol: de Wildschönau eert zijn wortels

In de Tiroolse Wildschönau vindt van 4 t/m 12 oktober de 'Krautinger'-week plaats, genoemd naar het gelijknamige knolgewas. Uit deze knollen stoken de boeren in de regio de Krautinger, een schnaps waar een geneeskrachtige werking aan toegeschreven wordt. Naast Krautinger worden er in deze week ook culinaire specialiteiten met het knolgewas aangeboden, in combinatie met andere lekkernijen die door de boeren geproduceerd worden. In de feestweek krijg je tijdens rondleidingen op boerderijen de gelegenheid om de bedrijven te bezoeken waar de Krautinger gestookt wordt.

Niederösterreich: vier de wijnherfst

De wijnmakers van Niederösterreich vieren hun wijnproducten uitbundig – en jij als gast doet natuurlijk mee! Tijdens de 'Niederösterreichische wijnherfst' vinden dit jaar langs de Weinstraße, tussen eind augustus en eind november, meer dan 800 evenementen plaats in meer dan 100 gemeenten langs de Weinstraße.

SalzburgerLand: tradities tijdens de Bauernherbst

Wanneer de herfst het SalzburgerLand verovert en de natuur zich voorbereidt op de winter, bereikt het boerenleven het hoogtepunt van het jaar. Het binnenhalen van de oogst vormt de aanleiding voor kleurrijke festiviteiten. Tijdens de Salzburger Bauernherbst van 24 augustus t/m 27 oktober vinden er in 73 plaatsen ongeveer 2000 evenementen plaats. De vele boerenfeesten bieden de perfecte mix tussen tradities en de plaatselijke gerechten.

SalzburgerLand: tradities tijdens de Bauernherbst

Steiermark: culinair genieten van pompoen

Pompoenpittenolie, het 'zwarte goud' van de Steiermark, trekt dertig kilometer ten zuidwesten van de deelstaathoofdstad Graz een 'oliespoor'. Daar rijgen tien oliespoorgemeentes, 22 oliespoorgastheren en -gastvrouwen, 14 oliespoorboeren en vijf oliemolens zich als een parelsnoer aaneen. Weilanden vol fruitbomen, afgewisseld met felgele velden vol oliepompoenen en wijngaarden met weelderig begroeide wijnkelders bepalen vanaf eind augustus het uitzicht in het gebied tussen Stainz en Eibiswald. De 'oliespoor'-gastheren en -gastvrouwen, organiseren elk jaar tot eind oktober de 'kürbinarische Wochen': culinaire pompoenweken. Tot en met 27 oktober draait hier alles om de pompoen.

Pompoenpittenolie
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.