Tips voor een vakantie in het Ötztal

Tips voor een vakantie in het Ötztal

1 november 2018

door Florien in Bestemmingen

Het Ötztal is een dal van ongeveer 65 kilometer lang, in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De natuur wordt gekenmerkt door de vele drieduizenders, gletsjers, rivieren, meren, indrukwekkende watervallen, donkere dennenbossen en groene bergweides vol met bloemen. Het Ötztal is een eldorado voor actieve vakantiegangers, maar ook voor liefhebbers van rust en natuur. In dit weblog geven we je een aantal tips voor een vakantie in het Ötztal.

#1. De Ötztal Trek

Liefhebbers van meerdaagse wandelroutes en huttentochten zijn in het Ötztal aan het juiste adres. Je kunt hier namelijk de Ötztal Trek wandelen. Een route van 400 km, verdeeld over 22 etappes en waarbij je meer dan 30.000 hoogtemeters overbrugt. Natuurlijk kun je kiezen voor de complete tocht, maar ook voor één van de deelroutes. Deze bestaan uit 3 tot 5 etappes en nemen je mee via een deel van de route. Beide varianten zijn alleen geschikt voor de geoefende wandelaar.

#2. Een wandeling rond de Piburger See

De Piburger See is een prachtig bergmeer vlakbij het plaatsje Oetz. Het water is kraakhelder en ontzettend zuiver. Zomers kan de temperatuur oplopen tot 24 graden en kan er in het meer gezwommen worden. Voor wie het liever droog houdt, is een wandeling rond het meer aan te raden. Vanaf Piburg kun je in 1 tot 1,5 uur rond het meer lopen (+/- 5,5 km). De route overbrugt weinig hoogteverschil en is ook geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Wandelen met kinderen rond de Piburger See

#3. Het Kids Park in Oetz

Het Ötztal is een leuke bestemming voor families met kinderen. Er zijn tal van activiteiten mogelijk, waaronder een bezoek aan het Kids Park in Oetz. Deze avonturenspeeltuin bestaat uit allerlei spannende attracties, verdeeld over 10 verschillende stations. Een klimdoolhof, grote glijbanen, evenwichtsbalken, een kabelbaan en schommels: je komt het allemaal tegen. Alle stations hebben als thema ‘in de voetsporen van de mijnwerkers’. Goed om te weten: vlakbij de speeltuin is een openbaar zwembad aanwezig. Ideaal om even af te koelen na de speelsessie.

#4. Waterpret bij Area 47

Area 47 ligt aan het begin van het Ötztal en is een leuke bestemming voor een actieve dag in het water. Er is een groot waterpark met springplanken, glijbanen en andere uitdagingen en ook is er een speciaal meer om op te wakeboarden. Ook zijn er een aantal activiteiten zonder water mogelijk. Bijvoorbeeld een 400 meter lange zipline en het klimpark. Op de ligweide kun je genieten van het zonnetje en even bijkomen van alle activiteiten.

Waterpark Area 47 met glijbanen

#5. Stuibenfall Umhausen

Het smeltwater en de regen zijn een belangrijke voedingsbron van de rivieren, bergstroompjes en watervallen in het Ötztal. Eén daarvan is de Stuibenfall in Umhausen – Niederthai. Met een hoogte van 159 meter is dit de hoogste waterval in Tirol. Via een trappenstelsel van ruim 700 treden kun je helemaal tot boven komen. Je passeert daarbij meerdere uitzichtpunten.

#6. Klettersteigroute Zirbenwald

Klettersteigen is een spannende en spectaculaire sport die steeds populairder wordt. Tijdens een klettersteig leg je, gezekerd aan kabels, een route af langs rotswanden, hoog boven afgronden en over hangbruggen. Spannend en uitdagend is dit zeer zeker! Er zijn in het Ötztal meerdere opties om deze sport een keer uit te proberen samen met een gids. Een tip is Klettersteigroute Zirbenwald. Deze route is 400 meter lang, overbrugt 100 meter hoogteverschil en duurt ongeveer drie uur. Lees hier de ervaringen van Indebergen met Klettersteigroute Zirbenwald >

Klimmen over Klettersteigroute Zirbenwald in het Ötztal

#7. Leer meer over de historie in Ötzidorf

Duizenden jaren geleden werd het Ötztal gevormd door het wegsmelten van gletsjers uit de IJstijd. Uiteraard heeft de natuur daar in de loop der eeuwen ook het een en ander aan bijgedragen. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het dal al meer dan 8000 jaar wordt bewoond. Een belangrijk bewijs daarvan is de vondst van Ötzi de ijsmummie. In het Ötzidorf in Umhausen kun je meer te weten komen over de historie en hoe het leven er vroeger in de steentijd aan toe ging. Een leuke en leerzame attractie voor jong en oud.

#8. De Timmelsjoch Hochalpenstrasse

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is een prachtige bergpas die Sölden met Meran (Zuid-Tirol) verbindt. De route is ongeveer 60 kilometer lang en bereikt een maximale hoogte van 2509 meter. Via 60 haarspeldbochten slinger je door de indrukwekkende bergwereld en word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Ook zijn er een aantal stops, waaronder het motorfietsmuseum en het Timmelsjoch Pass museum. Om de route te mogen rijden, moet tol betaald worden.

Heb jij nog tips voor een vakantie in het Ötztal? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips