Must visit: stenenwoestijn Schrattenfluh in Entlebuch

Must visit: stenenwoestijn Schrattenfluh in Entlebuch

12 september 2018

door Joris in Wandelen

De Alpen op zich zijn natuurlijk al één groot natuurspektakel. Op sommige plaatsen in de Alpen vind je bezienswaardigheden die er nog een schepje bovenop doen. Ruige bergtoppen, imposante watervallen en mysterieuze bergmeren zijn hier voorbeelden van. In het Biosferenpark Entlebuch vind je ook zo'n bijzondere bezienswaardigheid: de Schrattenfluh. Deze unieke 'stenenwoestijn' verdient een plekje op elke bucketlist.

De legende van de Schrattenfluh

Als je de legende moet geloven dan was de Schrattenfluh ooit een weelderige groene alpenweide. Koeien graasden hier in alle rust en vrede en de natuur floreerde. De beheerders van de alpenweide waren echter hebberig, wat hen niet in dank werd afgenomen! De duivel besloot er wat aan te doen en met zijn klauwen scheurde hij de bloeiende weiden aan stukken. Zie hier het ontstaan van de Schrattenfluh: een 6 km lange kalkstenen bergriggel vol gaten, scheuren en kieren.

Waar, wat en hoe

De Schrattenfluh vind je in het UNESCO Biosferenpark Entlebuch, centraal in Zwitserland. In het zuiden van het park ligt het dorp Sörenberg, te midden van een prachtige groene en glooiende omgeving. Aan de westkant van het dorp ligt de Schrattenfluh. Je kunt de bergrichel zelf van dichtbij bekijken of met een gids hier naartoe gaan. De Schrattenfluh is vanuit het dorp te voet, met de fiets en met de auto bereikbaar, zie bovenstaande kaart.

Scheuren in de kalkstenen rotsen van de Schrattenfluh

Ontdek de grotten bij Silwängen

Aan de oostkant van de Schrattenfluh, ongeveer halverwege, ligt de alpenweide Silwängen. Bij deze weide ligt een bijzondere grot, welke je kunt bezoeken. Je begint hier met het afdalen in een acht meter lange verticale schacht. Vervolgens kun je je horizontaal voortbewegen door een ruimte van maar liefst 120 meter lang. Dankzij de hoofdlampen die op je helm zijn bevestigd, kun je het pad voor je zien. De kalkstenen druipsteengrot biedt een bijzonder spektakel aan stalactieten!

Bezoek de grot bij de Silwangen Schrattenfluh

Kalksteenformaties en stalactieten in de grot Schrattenfluh

Boek de Karst & Höhlen excursie

Alles te weten komen over de Schrattenfluh en de grot bezoeken? Sörenberg Flühli Tourismus organiseert regelmatig de 'Karst & Höhlen' excursie. Tijdens dit avontuur wandel je vanaf Tourismusbüro Sörenberg naar de Schrattenfluh. Je wandelt zo'n 3,5 uur waarbij je 300 meter stijgt (en daalt). Daarnaast bezoek je ook de grot en de excursie duurt in totaal 6 uur. De kosten zijn CHF 35,- voor volwassenen en CHF 22,- voor kinderen t/m 16 jaar.

Uitzicht op de vallei vanaf de Schrattenfluh Entlebuch
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips