Skip to navigation Skip to main content

Tips: hoe houd je een familievakantie in de bergen betaalbaar?

Familie Bankje Bergen

Een vakantie in de bergen met het gezin betaalbaar houden is een behoorlijke uitdaging. Zeker wanneer je meerdere kinderen hebt kunnen de kosten voor de zomervakantie aardig oplopen. De reis, accommodatie en uitstapjes: als je alles bij elkaar optelt, loopt het al snel aardig in de papieren. Gelukkig kun je hier en daar de kosten binnen de perken houden. In dit artikel alles over hoe je een vakantie met het gezin in de bergen betaalbaar houdt. 

Betaalbare bergvakantie met kinderen

Op vakantie gaan is meer dan een kwestie van boeken en spullen pakken. Want hoe leuk ook zo'n vakantie, hoe zorg je ervoor dat je er niet compleet failliet aan gaat? Het is natuurlijk hartstikke leuk om met de gondel naar boven te gaan, maar als je € 80,- euro moet betalen, het uitzicht boven tegenvalt en de kinderen óók nog gaan mopperen dat ze helemaal naar beneden moeten lopen, doet dit erg pijn in je portemonnee. Met een goede voorbereiding, flexibele houding en improvisatietalent is het prima mogelijk om op een betaalbare manier met kinderen op vakantie te gaan in de bergen. 

Familie voor een vakantiehuis in Oostenrijk

1. Kies een betaalbare bestemming

De bestemming, het gebied waar je met kinderen heengaat, kan erg veel schelen in de kosten. Kijk van tevoren goed hoe het zit met liften, gondels etcetera… Met (jonge) kinderen ben je gewoon meer aangewezen op dit soort dingen. Er zijn veel gebieden die werken met een speciale voordeelkaart (zie tip 2). Vergelijk daarnaast ook de kosten van accommodaties en bijvoorbeeld zwembadentree of de prijs van een schnitzel (Schnitzel Index) in een berghut (vaak kan je de menukaarten op de websites vinden). Ondanks dat je hier misschien geen gebruik van gaat maken, is het wel een goede indicatie voor het verschil in prijsniveau. In het ene gebied kost een schnitzel 20 euro, en in het andere gebied 9 euro, nogal een verschil. Ook is Zwitserland een stuk duurder, dan Duitse regio's zoals het Ertsgebergte of het Zwarte Woud. Bovendien is het een stuk minder ver rijden, wat tegenwoordig ook veel geld scheelt. 

2. Profiteer van een voordeelkaart

Er zijn veel gebieden die werken met speciale voordeelkaarten. Met deze pas kan je vaak gratis gebruik maken van de zomerliften en het openbaar vervoer. Ook heb je gratis toegang tot (of korting op de entree) musea, boottochten, zwembaden etc. Op veel bestemmingen krijg je de pas gratis bij aangesloten accommodaties, dus let hier ook op bij het boeken van je accommodatie. Naast dat zo’n pas veel kosten bespaart, is het ook gewoon handig. Niet uitrekenen hoeveel het kost en afwegen of je wel of niet naar boven gaat en vervolgens lang in de rij staan voor een kaartje. Maar gewoon in de gondel stappen en gaan.

Voordeelkaart
© Spalder Media Group

3. Kijk waar kinderen gratis zijn

Check in het gebied dat je op het oog hebt, vanaf welke leeftijd je voor kinderen moet betalen. In veel gebieden is dit vanaf 6 jaar. Met twee kinderen onder de 6 jaar scheelt dat veel in de kosten. Ook Duitsland is een aantrekkelijk land als je met kinderen op vakantie gaat. Vaak zijn kinderen tot 6 jaar, maar soms ook ouder, gratis. Sommige bestemmingen hebben ook activiteiten en kinderprogramma's die tot een bepaalde leeftijd gratis zijn.

4. Maak alvast een planning

Bedenk samen met de kinderen van tevoren welke activiteiten jullie graag willen ondernemen. Reken vervolgens uit wat je budget is voor activiteiten en hoeveel 'de wensen' zullen kosten. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dit vooraf bespreken (en afwegen) met je kinderen scheelt een hoop discussie op je vakantieadres. Daarbij heb je met een duidelijk budget vooraf ook meer kans dat je binnen je budget blijft. Ook op internet van tevoren vignetten, toegangskaarten en tickets van autotreinen aanschaffen scheelt vaak in de kosten.

Rugzak Kinderen

5. Koop op een slimme manier je uitrusting

Voor wat betreft de aanschaf van spullen kun je natuurlijk alles nieuw kopen. Maar kijk gerust ook rond op Marktplaats. Er is echt enorm veel te vinden. Van afritsbroeken, softshell jasjes, bergschoenen, wandelstokken, tot wandelrugzakken aan toe. Onder het kopje “bergsport” en “wandelen” vind je veel en ook bij het kopje “kinderen” kun je speuren tussen de kledingmaat van je kinderen. Het is aan jezelf wat je wel of niet nieuw koopt. Wil je het nog goedkoper doen, speur dan ná het zomerseizoen alvast voor volgend jaar, want de prijzen gaan in mei en juni echt omhoog. Wil je zelf spullen verkopen, zet deze er dan vanaf april/mei op. Wandelen met kinderen: wat hebben ze écht nodig?

6. Betaal niet de hoofdprijs voor boodschappen

Nu geldt dit niet voor ieder land en iedere bestemming, maar soms kan het hoog in de bergen erg duur zijn. In Zwitserland bij de plaatselijke supermarkt moet je er niet raar van opkijken wanneer artikelen twee keer zo duur zijn dan je bent gewend. Nu hoef je natuurlijk niet de halve inventaris van de Lidl in je dakkoffer te stoppen. Ondanks dat de lokale supermarkt duur kan zijn, zul je ook hier houdbare producten vinden die niet al te duur zijn. En anders loont het vaak om wat meer naar het dal te rijden. Het loont het meest om thuis vooraf na te denken over je avondmenu en wat je mee kan nemen aan boodschappen. En als je echt de Hollandse pot mist op vakantie, dan is een zak wortelen, aardappelen en uien de oplossing! Hutspot op tafel en gelijk een goedkope maaltijd.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.