Tips: Hoe hou je het met je gezin betaalbaar in de bergen?

Wandelen met je kinderen in de bergen, betaalbaar en goedkoop

21 februari 2019

door Gastredacteur in Familie/kinderen

Door: Marjolein. Wij hebben vier opgroeiende jongens. En, met opgroeien bedoel ik echt opGROEIEN. Vooral de oudste twee, die lijken elke dag meer de lucht in te gaan. Mijn oudste meet graag even bij mij of hij al over mij heen komt. Ik heb het idee dat hij denkt dat zodra hij over mij heen kijkt, hij zijn gedrag hier gelijk op kan aanpassen en dan bedoel ik dat niet direct positief. In ieder geval kosten die jongens van mij geld, veel geld. Naast de sportactiviteiten, zwemdiploma’s (wat tegenwoordig echt absurd duur is) is de kleding van onze boys een aardige kostenpost. Denk alleen al aan die leuke gaten in hun broeken waar ze regelmatig mee thuiskomen. En wat mijn oudste met zijn schoenen doet? Ik ben er tot nu toe nog niet achter gekomen, maar na een week zien ze eruit alsof hij de Sahara er mee heeft doorgelopen.

En dan willen we ook nog op vakantie...

Nu kan ik gelukkig zeggen dat we allebei gezegend zijn met een leuke baan, een huis en een flinke tuin die jongensproof is. Maar, helaas mist in de tuin nog het goudboompje. Op vakantie gaan is bij ons meer dan een kwestie van boeken en spullen pakken. Want, hoe leuk ook zo'n vakantie, maar hoe zorg je ervoor dat je er niet compleet failliet aan gaat? Ik bedoel: het is natuurlijk harstikke leuk om met de gondel naar boven te gaan, maar als je 80 euro onderuit de zak moet toveren, het uitzicht boven tegenvalt en de kinderen óók nog gaan mopperen dat ze HELEMAAL naar beneden moeten lopen, doet dit erg pijn in je portemonnee. En onze liefde voor de bergen geven wij toch echt graag mee aan de jongens. 

Nu zijn wij dit jaar naar Zwitserland gegaan, niet het goedkoopste land. Maar met goede voorbereiding en improvisatietalent is het een prima betaalbare vakantie geworden. Dit zijn onze tips:

wandelen met kinderen met rugzak op een alpenwei
Wandelen met de rugzak op een alm

#1. De bestemming

De bestemming, het gebied waar je met kinderen heengaat, kan erg veel schelen in de kosten. Kijk van tevoren goed hoe het zit met liften, gondels enz… Met (jonge) kinderen ben je gewoon meer aangewezen op dit soort dingen. Er zijn veel gebieden die werken met een speciale voordeelkaart (zie tip 2). Vergelijk daarnaast ook de kosten van accommodaties en bijvoorbeeld zwembadentree of de prijs van een schnitzel in een berghut (vaak kan je de menukaarten op de websites vinden). Ondanks dat je hier misschien geen gebruik van gaat maken, is het wel een goede indicatie voor het verschil in prijsklasse. In het ene gebied kost een schnitzel 20 euro, en in het andere gebied 9, nogal een verschil.

#2. Voordeelkaart

Er zijn veel gebieden die werken met een speciale voordeelkaarten. Met deze pas kan je vaak gratis gebruik maken van gondels en openbaar vervoer. Ook heb je gratis toegang tot (of korting op de entree) musea, boottochten, zwembaden etc. Op veel bestemmingen krijg je de pas gratis bij aangesloten accommodaties, dus let hier ook op bij het boeken van je accommodatie. Wij waren voor een vakantie van twee weken zo'n € 160,- kwijt. Naast dat zo’n pas veel kosten bespaart, is het ook gewoon handig. Niet uitrekenen hoeveel het kost en afwegen of je wel of niet naar boven gaat en vervolgens lang in de rij staan voor een kaartje. Maar gewoon in de gondel stappen en gaan!

#3. Kinderen gratis

Check in het gebied wat je op het oog hebt, vanaf welke leeftijd je voor kinderen moet betalen. In Zwitserland was dit in ons gebied vanaf 6 jaar. Met twee kinderen onder de 6 jaar scheelde het nog best veel in de kosten. Ook Duitsland is een aantrekkelijk land als je met kinderen op vakantie gaat. Vaak zijn kinderen tot 6 jaar maar soms ook ouder gratis. We hebben zo een keer een zomervakantie in Duitsland al rodelend doorgebracht, omdat dit met kinderen in combi met de portemonnee prima te doen was. Sommige bestemmingen hebben ook activiteiten en kinderprogramma's die tot een bepaalde leeftijd gratis zijn.

#4. Planning vooraf

Bedenk samen met de kinderen van tevoren welke activiteiten jullie graag willen ondernemen. Reken vervolgens uit wat je budget is voor activiteiten en hoeveel 'de wensen' zullen kosten. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dit vooraf bespreken (en afwegen) met je kinderen scheelt een hoop discussie op je vakantieadres. Daarbij heb je met een duidelijk budget vooraf ook meer kans dat je binnen je budget blijft. Ook op internet van tevoren vignetten, tickets van autotreinen aanschaffen scheelt vaak in de kosten.

Familie vakantie in de bergen, zwemmen in een meer
(Foto: © Tirol Werbung / Pupeter Robert)

#5. Nieuw of tweedehands

Voor wat betreft de aanschaf van spullen kun je natuurlijk alles nieuw kopen. Maar kijk gerust ook rond op Marktplaats. Er is echt enorm veel te vinden. Van afritsbroeken, softshell jasjes, bergschoenen, wandelstokken, tot tassen toe. Onder het kopje “bergspot” en “wandelen” vind je veel en ook bij het kopje “kinderen” kun je speuren tussen de kledingmaat van je kinderen. Het is aan jezelf wat je wel of niet nieuw koopt. Wij hebben bijvoorbeeld alle afritsbroeken voor de kinderen via Marktplaats gekocht. Ook hebben we hier mooie Deuter tassen gevonden. De klimspullen hebben we weer nieuw gekocht. Wil je het nog goedkoper doen, speur dan ná het zomerseizoen alvast voor volgend jaar, want de prijzen gaan in mei en juni echt omhoog. Wil je zelf spullen verkopen, zet deze er dan vanaf april/mei op.

#6. De boodschappen

Nu geldt dit niet voor ieder land en iedere bestemming, maar soms kan het hoog in de bergen erg duur zijn. Ons huisje in Zwitserland zat al op 1600 meter. Daar in het plaatselijke supermarktje was een brood ongeveer 3 euro en een stukje kip bijna 10 euro. Duur dus! Nu hoef je natuurlijk niet net als wij de halve inventaris van de Lidl in je dakkoffer te stoppen. Ondanks dat de lokale supermarkt duur kan zijn, zul je ook hier houdbare producten vinden die niet al te duur zijn. En anders loont het vaak om wat meer naar het dal te rijden. Het loont het meest om thuis vooraf na te denken over je avondmenu en wat je mee kan nemen aan boodschappen. En als je echt de Hollandse pot mist op vakantie, dan is een zak wortelen, aardappelen en uien de oplossing! Hutspot op tafel en gelijk een goedkope maaltijd.

Heb jij nog tips?

Marjolein Fraanje is moeder van 4 opgroeiende zonen in de leeftijd van 2 - 11 jaar. Daarnaast is ze verpleegkundige en liefhebber van de bergen en alles daaromheen.

Familie vakantie in de bergen, zwemmen in een meer image widget
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips