Skip to navigation Skip to main content

De natuurparken van Karinthië: Dobratsch & Weissensee

11161 - De natuurparken van Karinthië: Dobratsch & Weissensee
© Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner

In Karinthië liggen de twee prachtige natuurparken Dobratsch en Weissensee. De een bekend om de kalksteenformatie met de meeste grotten, de ander vanwege het heldere, warme water. Een ding hebben beide natuurparken in Karinthië gemeen en dat is de schitterende natuur en de vele activiteiten die je er kunt beleven. In dit blog lees je alles over de twee natuurparken van Karinthië.

Natuurparken in Kartinhië

Een natuurpark is een beschermd natuurgebied dat voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo is het gebied vrij toegankelijk voor publiek, hebben alle betrokken gemeentes toestemming gegeven, zijn er bijzondere kenmerken en wordt het onderhoud gedaan door vrijwilligers. Een belangrijk onderdeel in de natuurparken van Karinthië is milieuvriendelijk toerisme en dat merk je aan de vele faciliteiten en voorzieningen. Zowel natuuurpark Dobratsch als natuurpark Weissensee is het bezoeken waard. Waarom? Lees snel verder!


Natuurpark Dobratsch: het eerste natuurpark van Karinthië

Natuurpark Dobratsch ligt in het zuiden van Karinthië, vlakbij de stad Villach. Het park werd opgericht in 2002 en was daarmee het eerste natuurpark van de deelstaat. Een van de redenen was het beschermen van de 2166 meter hoge Dobratsch en de omliggende natuur. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 7270 hectare en kent een grote diversiteit aan dieren en planten. Zo vind je hier bijvoorbeeld meer dan 1400 vlindersoorten, 125 vogelsoorten en 800 verschillende plantensoorten. Ook meer exotische dieren zoals slangen en schorpioenen kun je hier tegenkomen. De natuur wordt gekenmerkt door rotsen, bos, almen vol bloemen en bergen.

11161 - televisietoren top dobratsch
Natuurpark Dobratsch (Foto: © Region Villach Tourismus Gmbh / Michael Stabentheiner)
Natuurpark Dobratsch (Foto: © Region Villach Tourismus Gmbh / Michael Stabentheiner)

De leukste activiteiten in Natuurpark Dobratsch

Je kunt tal van activiteiten ondernemen in Natuurpark Dobratsch. Wandelen is daarvan de meest populaire en dat is niet gek als je kijkt naar de hoeveelheid wandelpaden. Er liggen tal van routes in het park. Themawandelingen en leerpaden, zoals het Warmbader Natur- und Kulturlehrpfad (3 km) of de Stollenwanderweg Bad Bleiberg (5 km), zijn leuk voor alle leeftijden en leren je meer over het gebied. Ook ligt er een mooie meerdaagse wandelroute in het park. De Dobratsch Rundwanderweg heeft een lengte van 72,2 kilometer en is te wandelen in 4 etappes. Je overbrugt ruim 2700 hoogtemeters en ook passeer je tal van bezienswaardigheden. Een andere manier om Natuurpark Dobratsch te ontdekken is via de 16,5 kilometer lange Villacher Alpenstrasse. Deze schilderachtige route geeft je een goede indruk van het natuurgebied en biedt allerlei spectaculaire uitzichtpunten.

11161 - weissensee natuurpark karinthie
Top van de Dobratsch (Foto: © Region Villach Tourismus Gmbh / Martin-Hofmann)
Top van de Dobratsch (Foto: © Region Villach Tourismus Gmbh / Martin-Hofmann)

Natuurpark Weissensee

Ieder jaar trekken veel toeristen richting de Weissensee voor een welverdiende vakantie. Het heldere, warme water en de omliggende natuur hebben nou eenmaal een behoorlijke aantrekkingskracht! Het meer ligt op een hoogte van 930 meter en is daarmee het hoogstgelegen zwemmeer van de Alpen. Sinds 2006 is niet alleen het meer, maar ook de omringende omgeving benoemd tot natuurpark. Natuurpark Weissensee ligt in het zuidwesten van Karinthië, vlakbij Hermagor-Presseger See, en heeft een oppervlakte van 7640 hectare. Het natuurpark bestaat uit een grote hoeveelheid water, maar ook uit bergen, bos en weidelandschap vol met bloemen. Je kunt hier maar liefst 34 verschillende orchideeën bewonderen en tal van andere bloemen. Ook leven er allerlei verschillende diersoorten in het natuurpark, zoals beren en lynxen. De kans dat je één van de twee tegenkomt is echter heel erg klein.

11161 - weissensee natuurpark karinthie (1)
De Weissensee (Foto: © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner)
De Weissensee (Foto: © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner)

De leukste activiteiten in Natuurpark Weissensee

Natuurpark Weissensee is een veelzijdige vakantiebestemming waar zowel bergliefhebbers als families met kinderen genoeg kunnen beleven. Het water van de Weissensee bereikt zomers temperaturen rond de 24 graden en dat is heerlijk om in te zwemmen, maar ook om watersporten in te beoefenen. Daarnaast kun je er leuke boottochten maken en vissen op forellen. In de omgeving vind je ruim 200 kilometer aan wandelpaden en tal van mountainbiketrails. Een tip is de Seeuferweg (8,5 km). Deze route neemt je mee van de west- naar de noordoever en is ook zeer geschikt voor families met kinderen. Verder is het mogelijk om het natuurpark per fiets of e-bike te ontdekken.

11161 - mountainbiken weissensee
Mountainbiken rond de Weissensee (Foto: © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner)
Mountainbiken rond de Weissensee (Foto: © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner)

Weetjes en tips natuurparken Karinthië

  • Beide natuurparken zijn met het openbaar vervoer te bereiken.
  • In de omliggende dorpen zijn meerdere delicatessenwinkeltjes te vinden, waar je specialiteiten uit de natuurparken kunt proeven en aanschaffen.
  • In Natuurpark Weissensee kun je een speciaal arrangement boeken, waarbij je onder andere een boottocht en een wandeling maakt. De lunch vindt plaats op het meer.
  • De Dobratsch (bron) is één van de belangrijkste drinkwatervoorzieningen van Villach.

Accommodaties Dobratsch en Weissensee

Van plan om je vakantie bij Natuurpark Dobratsch of Natuurpark Weissensee door te brengen. Hieronder een aanbod van diverse accommodaties in Karinthië:

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.