Geniet van de schitterende herfsttinten van Zwitserland

De groene kleur van de kilometerslange naaldbossen maakt plaats voor goudtinten, de bergwereld wordt in een roodoranje jasje gestoken en er hangt een romantische gloed over het landschap… De herfsttinten van Zwitserland verrassen je in allerlei opzichten! Van geweldige wandelingen door een fraaie natuuromgeving en het ontdekken van dieren in het wild, tot een culinaire tour langs de beste wijn- en kaasregio’s en het bezoeken van indrukwekkende kastelen. Eén ding is zeker, een herfstvakantie in Zwitserland verveelt nooit. Benieuwd waarom juist deze bestemming zo bijzonder is in het najaar? Dit kun je in de herfst allemaal beleven in Zwitserland!

Beleef een herfstvakantie in Zwitserland

Van alle jaargetijden is de herfst het kleurrijkste en misschien wel het mooiste seizoen in Zwitserland. De omgeving wordt gesierd in allerlei tinten rood, oranje, geel en goud en vormt een schitterend kleurenspel voor welke activiteit dan ook. Of je nu het liefst heerlijke wandelingen maakt of op de fiets stapt, een treinreis wilt maken door de majestueuze bergomgeving of wilt genieten van de lekkerste Zwitserse kazen… Een herfstvakantie in Zwitserland is uniek op heel veel manieren! Waarom dat zo is en wat je hier allemaal kunt beleven tijdens een vakantie in het najaar? Dit zijn een aantal van de leukste activiteiten en beste tips tijdens de herfst in Zwitserland!

Alles over een herfstvakantie in Zwitserland

© Switzerland Tourism / Jan Geerk  

Ontdek het herfstlandschap van Zwitserland te voet

Een herfstvakantie in Zwitserland is niet compleet zonder een mooie wandeling te hebben gemaakt. Met ruim 65.000 km aan paden door het hele land zijn er dan ook meer dan genoeg mogelijkheden voor een mooie wandeltocht. Van geleidelijke tochten door bonte bossen en langs meren tot een uitdagende klim, je bent keer op keer omgeven door een schilderachtig landschap. De gevarieerde natuur zorgt voor een ander plaatje bij elke kilometer die je loopt. Ga je voor een tocht naar de top? Of liever naar een fotogeniek bergmeer om de weerspiegeling van het herfstbeeld te zien?

Bekijk de mooiste herfstwandelingen in Zwitserland

 • Herfsttours voor je bucket list

  Wandelen in de herfst bij een meer in Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Ivo Scholz

  Wandelen in de bergen is hoe dan ook prachtig, maar deze tochten slaan echt alles. Door ongerepte natuurparken of naar het oneindige panorama-uitzicht op de Grand Canyon van Zwitserland… Echt echt een onvergetelijke tocht maken? Deze wandelingen wil je absoluut een keer gedaan hebben!

  10 bucket list wandelingen >

 • Wandelingen bij het water

  Wandelen bij het water in Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Jan Geerk

  Zwitserland telt honderden bergmeren, de een nog helderder dan de ander. Er lopen een flink aantal leuke wandelingen om en rond het water. Is het windstil, dan kun je zelfs het bergpanorama in sommige meren zien weerspiegelen! Haal je fotocamera alvast tevoorschijn tijdens deze wandeltochten!

  Wandel naar het water >

 • Op weg naar de top

  Herfstlandschap Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Markus Aebischer

  Het kost misschien net even wat meer energie, maar eenmaal boven is alles het dubbel en dwars waard. De uitzichten vanaf de top zijn fenomenaal! Bewandel de leukste paden, klim naar het hoogste punt en er staat je gegarandeerd een onuitwisbare indruk te wachten. Welke route komt op jouw lijstje?

  Wandelingen naar de top >

Trein herfst Zwitserland

© Switzerland Tourism / Jan Geerk  

De mooiste panorama-treinreizen

Een treinreis was nog nooit zo bijzonder als in Zwitserland, en dan met name in de herfst. Hier gaat het niet eens per se om de bestemming, maar meer nog om de reis ernaartoe. Geniet van een tour in een van de panoramatreinen en verwonder je de gehele weg over de adembenemende aanzichten die als een schilderij aan je voorbijflitsen.

Alle panoramatreinen in Zwitserland

 • Bernina Express

  Bernina Express Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Marcus Gyger

  Een mooiere treinreis als deze kom je waarschijnlijk niet tegen. Met de Bernina Express rijd je dwars door de Alpen van het noorden naar het zuiden van het land. Onderweg kom je langs landschappen die deel uit maken van het UNESCO-Werelderfgoed. De cijfers: 55 tunnels, 196 bruggen, 144 km en ontelbaar veel indrukken.

  Bernina Express >

 • Glacier Express

  Glacier Express in Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Renato Bagattini

  Zwitserland staat te boek als het land van de vele vierduizenders en gletsjers. Met de Glacier Express reis je in enkele uren langs de meest waanzinnige uitzichten op imposante gletsjers. Geniet van panorama’s op de bergwereld van St. Moritz tot aan Zermatt, geheel op luxe wijze met een drankje en een hapje. Dat is pas genieten!

  Glacier Express >

 • Gotthard Panorama Express

  Reizen met de Gotthard Panorama Express in Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Alain Kalbermatten

  Niet alleen is Zwitserland een schitterende bestemming vanwege de natuur, maar ook vanwege het rijke verleden en de nog altijd zichtbare tekenen daarvan. Een leuke manier om die te ontdekken is via de Gotthard Panorama Express. Rijd langs de meest bijzondere bezienswaardigheden en combineer de treinrit met een tocht op een oud stoomschip.

  Gotthard Panorama Express >

Wijnranken herfst Zwitserland

© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua  

Ga op culinaire tour door Zwitserland

Iets dat minstens net zo belangrijk is als genieten van het kleurenpalet in de herfst, is lekker eten en drinken. Zwitserland heeft naast vele overheerlijke kaassoorten, ook uitstekende wijnen. Proef de lekkerste regionale wijnen en ontdek hoe lokale kazen gemaakt worden tijdens een bezoek aan een van de traditionele makerijen… Het kan allemaal tijdens een culinaire tour in de herfstvakantie in Zwitserland.

 • Bezoek de Zwitserse wijngaarden

  Wijngaard Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Andreas Gerth

  De enorme uitgestrekte wijngaarden zijn bijzonder uitnodigend en vragen om ontdekt te worden. De wijnbelevenissen zijn ontzettend uitgebreid. Proeverijen, wijnsafari’s, bike & wine, wandelingen door de wijnvelden en meer… Als fijnproever kun je een culinaire vakantie beleven in Zwitserland en genieten van de beste producten uit de regio. Aanrader: bezoek eeuwenoude kastelen midden in een wijnregio, zoals Château d'Aigle in Vaud.

  Alle wijnbelevenissen >

 • Proef de lekkerste Zwitserse kazen

  Kaasmaker Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Andre Meier

  Zwitserland wordt vaak in één adem genoemd met kaas, en dat is niet zonder reden. De lokale bevolking is er dol op! De kaasmakers zijn meesters in hun vak en produceren een aantal van de romigste kazen ter wereld. Deze kun je niet alleen proeven, je kunt verschillende leuke kaastours doen tijdens een herfstvakantie in het Alpenland. Hier leer je meer over de traditionele wijze van het kaasmaken en ontmoet je gepassioneerde boeren.

  Op kaastour in Zwitserland >

Wijnranken herfst Zwitserland

© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua  

Fietsen door de bontgekleurde natuur van Zwitserland

Een andere manier om het idyllische bergdecor te verkennen tijdens een herfstvakantie in Zwitserland is door op de fiets te stappen. Voor recreatieve fietsers zijn er een groot aantal relatief eenvoudige tochten door mooie herfstlandschappen, zoals door de wijnvelden. Maar je kunt ook downhillen in uitdagende bikeparken, zoals in Leysin. Bovendien kun je de mountainbike pakken, maar je kunt ook waanzinnige tochten maken op de e-bike, om het net even wat makkelijker te maken. Met de veelzijdigheid aan routes is er aan mogelijkheden in elk geval geen gebrek.

De leukste fietstochten in Zwitserland

Natuur herfst Zwitserland

© Switzerland Tourism / Roland Gerth  

Bezoek de mooiste natuurparken van Zwitserland in de herfst

Het landschap in al haar herfsttinten beleven? Bezoek een natuurpark! Op deze plekken wordt er alles aan gedaan om de natuur de natuur te laten. Ongerepter kan dus bijna niet. Door het hele land liggen schitterende plekken vol bossen, kabbelende beekjes, wild stromende rivieren en een ruig toneel van bergen. Ze vormen een natuurlijke leefomgeving voor tal van diersoorten. Ga je wandelen in de natuurparken van Zwitserland tijdens de herfstvakantie? Er valt een wereld aan flora en fauna te ontdekken!

Dit zijn de mooiste parken van Zwitserland

 • Wildernispark Zürich Sihlwald

  Wildernispark Zürich Sihlwald natuurpark

  © Switzerland Tourism / Christof Sonderegger

  Een herfstwandeling krijgt net even een andere dimensie in het Wildernispark Sihlwald. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier echte wildernis. Van transformerende bossen tot wilde dieren, je komt er van alles tegen. Bezoek ook het bijbehorende museum en bezoekerscentrum en kom alles te weten over de achtergrond van het park.

  Wildernispark Zürich Sihwald >

 • Zwitsers Nationaal Park

  Wandelen bij het water in Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Roland Gerth

  Het officiële natuurpark van Zwitserland in de herfstvakantie bezoeken? Maak een tripje naar het Zwitserse Nationale Park. Het is het oudste park van de Alpen en bestaat uit een fraaie, ongeschonden natuur met honderd kilometer aan wandelpaden. Ook leuk voor het hele gezin, want er zijn genoeg themapaden om te volgen.

  Zwitsers Nationaal Park >

 • Natuurpark Jura Vaudois

  Herfstlandschap Zwitserland

  © Switzerland Tourism / Roland Gerth

  Sprookjesachtiger kan bijna niet. Romantische valleien begroeid met bossen, moerassen en een stukje historie… Het park loopt namelijk tot aan het eeuwenoude kloosterdorp Romainmôtier, een van de mooiste dorpjes van Zwitserland. En met een omliggend natuurlandschap dat gehuld is in herfsttinten, kom je gegarandeerd ogen tekort.

  Natuurpark Jura Vaudois >

Trein herfst Zwitserland

© Switzerland Tourism / Jan Geerk  

Wilde dieren spotten

Op safari tijdens de herfstvakantie in Zwitserland? Het natuurlandschap vormt een thuis voor verschillende diersoorten. Steenbokken, gemzen, marmotten, roofvogels, edelherten en een verscheidenheid aan andere dieren houden zich schuilen in de bossen en bergen van Zwitserland. Samen met een gids kun je op pad om ze te spotten. Neem je verrekijker en camera mee en wandel door de natuur, terwijl een gids je meeneemt naar de mooiste en beste plekken om de dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen bewonderen.

Op safari in Zwitserland

Kasteel

© Switzerland Tourism / Jan Geerk  

Terug in de tijd tijdens een herfstvakantie in Zwitserland

Met steden en dorpen die tot honderden jaren teruggaan, kent Zwitserland een rijke geschiedenis. En daarvan is nog altijd een hoop terug te zien. Steden als Chur, Neuchâtel en Thun worden geschetst door prominente kastelen die trots over de stad heen kijken, kloosters, historische huizen vol beschilderingen en kronkelige straatjes. Zeker de eeuwenoude burchten zijn meer dan de moeite waard om eens te bezoeken. Neem een kijkje bij Slot Kyburg, een van de belangrijkste middeleeuwse kastelen. Waan je ook even in de middeleeuwen bij de vesting van Bellinzona of dompel je onder in de historie van Château de Grandson tijdens een herfstvakantie in Zwitserland.

Bezoek de Zwitserse kastelen in de herfst

Deze special is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme

© Switzerland Tourism / Andreas Gerth

© Switzerland Tourism / Sylvia Michel

© Switzerland Tourism / Jan Geerk

© Switzerland Tourism / Jan Geerk

© Switzerland Tourism / Jan Geerk