Skip to navigation Skip to main content

Gratis wandelkaarten: 9 tips voor websites en apps

50984 - Gratis wandelkaarten: 9 tips voor websites en apps (3)

Goede wandelkaarten zijn duur, maar er zijn websites en apps waar je ze gratis kunt vinden. Als je een wandelkaart koopt, betaal je niet alleen voor een stuk papier, maar ook voor de topografische ondergrond, de uitgezette routes én controle op beide. Als je op vakantie naar verschillende gebieden gaat ben je al snel best wat geld kwijt aan kaartmateriaal. Tegenwoordig kun je veel wandelkaarten, gratis, online vinden of zelfs via een app op je mobiel bekijken. Van welke sites haal je nou goede kaarten als je wilt wandelen in de Alpen?

1. Wandelkaart printen of een app gebruiken?

Zelf print ik het liefst de wandelkaarten uit. Zorg dat je de juiste schaal hebt en maak het liefst gebruik van een kleurenprinter. Print een paar kaarten in de omgeving uit, zodat je niet alleen de wandeling, maar ook de bergen rondom hebt. Vaak heb ik dan de kaart ook via een app op mijn mobiel beschikbaar. Let wel op dat je dan een powerbank meeneemt, om te voorkomen dat je telefoon uitgaat. Je kunt lang niet overal online in de bergen, maar gelukkig kun je via sommige sites de wandelkaarten offline beschikbaar maken. We raden aan altijd een papieren versie bij je te hebben. Gratis geprint, of anders toch via de winkel gekocht.

50984 - gratis wandelkaart mobiele app (3)
Wandelkaarten via een app kun je vaak offline beschikbaar maken (Foto: © Mini Expedities)

 

2. Wandelen in de Alpen met OutdoorActive

Wandelkaarten van de gehele Alpen (en meer) kun je vinden op OutdoorActive. De site heeft ook nog een enorme bibliotheek aan wandelingen (en andere tochten) die je kunt opzoeken. Voor winterwandelingen kun je ook nog de hellingen in het terrein bekijken. Maar voor die 'extra' functies moet je tegenwoordig wel betalen.

3. AMAP-Oostenrijk

Voor Oostenrijk haal ik mijn kaartmateriaal van de site: amap.at. Om je gratis wandelkaart te printen is de site iets minder overzichtelijk. Het is even puzzelen voor je doorhebt hoe je de juiste kaart krijgt. Je kunt altijd online kaarten aan elkaar plakken voor je ze print. Maar dat vergt natuurlijk wel wat gedoe.

4. MAP.geo-Zwitserse wandelkaarten

De Zwitserse tegenhanger is Karten der Schweiz, van de site: map.geo.admin.ch. Dit is een fantastische site met wandelkaarten met Zwitserse precisie. Online kun je routes intekenen, etappes nameten en veel meer. Uiteraard staan de wandelpaden op de kaart. Groot nadeel? Buiten de grens stopt de kaart vrij snel.

50984 - gratis wandelkaart (3)
Wil jij op papier oriënteren of liever op je mobiel? (Foto: © Mini Expedities)

5. Wandelkaart via Switzerland Mobility

Nog zo'n handige app voor Zwitserland is: Switzerland Mobility. De wandelkaarten in deze app geven niet alleen de topografische ondergrond met wandelpaden. Nee, je vindt hier ook alle OV aansluitingen, parken, wildlife, steile hellingen, enz.

6. Géoportal-Frankrijk

Gratis wandelkaarten voor Frankrijk vind je op: geoportail.gouv.fr, de website van Carte topografique IGN. Papieren kaarten voor Frankrijk zijn ook van dit bedrijf. Deze kaarten lezen heel fijn online. De hoogtemeters gaan per 10 meter (Zwitserland per 20). Als je de wandelkaart print, geven al die hoogtelijnen wel een 'vol' beeld. Een leesbril of vergrootglas kan dan fijn zijn.

50984 - gratis kaart wandelen computer (3)
Online wandelkaarten thuis op de computer bestuderen (Foto: © Mini Expedities)

7. Wandelkaarten voor Noorwegen/UK

Wandelaars die wandelkaarten zoeken in Scandinavië of het Verenigd Koninkrijk, kunnen ook online genoeg vinden. Check bijvoorbeeld UT.no voor Noorwegen of osmaps.ordnancesurvey.co.uk voor het Verenigd Koninkrijk.

8. Plaatselijke VVV

Wandelingen worden vaak door de lokale VVV op een eigen site gezet. De wandelkaarten zijn vaak ook te downloaden. Meer en meer bieden ze ook gratis apps aan met wandelingen. Zo niet? Ga dan naar het plaatselijke toeristenbureau. Hier kun je vaak ook wandelkaarten krijgen, al is dat niet altijd gratis.

9. Meer apps met wandelkaarten

Er zijn nog een heleboel andere apps en sites waarop je routes kunt uitstippelen, vergelijken en offline beschikbaar maken. Denk daarbij aan Strava, Galileo, Maps.me, Routeyou. Deze apps hebben echter niet een topografische ondergrond gekoppeld aan de routes. Ze zijn zeker ook handig om een route te bedenken en later op te slaan, maar bij een serieuze tocht raden we een wandelkaart met topografische ondergrond aan.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.