Skip to navigation Skip to main content

Wandelrugzak uit de 3D printer van Jack Wolfskin

Jack Wolfskin 3D Prelight Rise 35 1
© Jack Wolfskin

Outdoormerk Jack Wolfskin verraste in 2023 met de lancering van een wandelrugzak die deels wordt gemaakt door een 3D printer. Het ontwerp sleepte diverse prijzen in de wacht en is inmiddels op de markt. De steunpanelen op de rug en banden zijn bij deze rugzak niet van schuim, maar van verfijnd kunststof dat is opgebouwd met behulp van een 3D printproces. Jack Wolfskin noemt deze technologie Aerorise. In dit artikel meer over de 3D geprinte wandelrugzak van Jack Wolfskin.

Stabiel, sterk en comfortabel

De nieuwe Aerorise technologie van Jack Wolfskin garandeert een stabiele en sterke constructie, maar biedt door de open structuur ook een optimale ventilatie. Lucht kan door de open celstructuur goed circuleren, waardoor je geen last krijgt van een zweterige rug. Een ander voordeel van 3D printen en de gebruikte materialen is een perfecte bodymapping. De materiaaldikte en -dichtheid kunnen zo worden aangepast aan het lichaamsdeel waarmee de rugzakvulling in contact komt. Dit resulteert in meer draagcomfort.

Zo ziet de unieke rugzak eruit!

3D paneel Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin
Achterzijde van de 3D Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin
Voorzijde van de 3D Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin
Wandelen met de 3D Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin
Wandelen in de bergen met de 3D Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin

Tweede generatie

Een ander voordeel van deze wandelrugzak uit de 3D printer is dat er nauwelijks materiaal wordt verspild. Aerorise ontstond uit een samenwerking tussen Jack Wolfskin, de kunststoftechnologiespecialist Oechsler en de Amerikaanse 3D-printpionier Carbon 3D. Inmiddels zijn er al rugzakken van de tweede generatie verkrijgbaar, waarbij het draagsysteem verder is geoptimaliseerd. Dankzij een iets gewijzigde oppervlaktestructuur is de vulling nu nog comfortabeler in het ruggedeelte. En de doorontwikkelde panelen zorgen voor een nog betere luchtcirculatie, met dezelfde goede ondersteuning en aangename demping van de belasting op de rug.

Twee wandelaars met de Jack Wolfskin 3D Prelight Rise 35
© Jack Wolfskin

Kenmerken van de 3D Prelight Rise 35

  • Waterdichte, extreem lichte bergsportrugzak gemaakt van gerecyclede materialen en voorzien van een vooruitstrevend draagsysteem.
  • Het 3D printproces is verantwoordelijk voor vier individuele rugkussens die zich optimaal aan het lichaam aanpassen dankzij body mapping. Ze absorberen en geven energie efficiënter terug dan traditionele schuimvullingen.
  • Bij het maken van het 3D-ontwerp wordt alleen datgene geprint wat nodig is voor de productie.
  • De open stofstructuur zorgt voor een nog betere ventilatie en luchtcirculatie en verlaagt de temperatuur op de rug aanzienlijk.
  • Het lage gewicht wordt bereikt door een mix van verschillende gerecyclede ripstop-materialen. Het Cross Rip 210D aan de voor- en onderkant garandeert een hogere slijtvastheid, de zij-inzetstukken zijn gemaakt van het lichtere Cross Rip 70D.
  • Individueel instelbare compressieoplossing aan de zijkant, diverse bevestigingsmogelijkheden en universeel inzetbare houders voor trekkingstokken, karabijnhaken en ijsbijl.
  • Veiligheid: RECCO-volgsysteem, signaalfluit en SOS-informatieopdruk en reflecterende details.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.