Skip to navigation Skip to main content
Koffie Paznaun

Vakantie in de bergen betekent voor mij naast genieten van de ongerepte natuur sowieso ook smullen van heerlijk eten. Of het nu een lunch is bij een knusse berghut of een fijn diner met heerlijke wijn erbij: je kunt mij niet blijer maken! Half augustus waren we in Paznaun en hier weten ze helemaal wat lekker is! We genoten van de beste regionale specialiteiten op de berg en zelfs van een culinair diner. In dit blog deel ik de heerlijkste tips die we opgedaan hebben tijdens onze laatste trip. Waarschuwing: je krijgt na het lezen van dit artikel niet alleen enorme trek, de kans is ook groot dat je een reisje naar Paznaun boekt.

Over Paznaun

Paznaun is een mooi dal in het zuidwesten van Tirol en staat bekend als regio waar je enorm goed kunt eten. In alle dorpen, Galtür, Kappl en See, maar vooral in het mondaine Ischgl, heb je een enorme keuze aan goede restaurants. Ook zijn er veel berghutten die een bezoekje meer dan waard zijn. Er is zelfs een speciale wandeling, de Culinaire Jakobsweg, die je naar berghutten brengt die allemaal een speciaal gerecht op de kaart hebben staan dat is gecreëerd door topkoks. Bergvoedsel met een vleugje sjiek dus, maar wel voor een berghutprijs.



IJsje bij een meertje in Paznaun
Eten bij een berghut in Paznaun
Berghut in Paznaun
Binnen eten bij een berghut in Paznaun
Culinair uit eten in Paznaun



Heidelberger Hütte

De Heidelberge Hütte ligt net over de Zwitserse grens en is bereikbaar te voet, met de mountainbike of de zogenaamde Hüttentaxi die drie keer per week de 12 km en 940 hoogtemeters omhoog rijdt. De berghut ligt niet alleen prachtig tussen diverse drieduizenders, maar is ook al jaren onderdeel van de Culinaire Jakobsweg. Je kunt hier het gerecht van Patrick Raaß verwachten (Krautfleckerl met hertenham en bergkaasschuim), naast de bekende huttenklassiekers die hier ook met veel liefde bereid worden. Wij aten hier huisgemaakte taart en Apfelstrudel tijdens onze ochtendstop en dat smaakte zeker naar meer!

Taart eten bij de Heidelberger Hütte
Gezellig taart eten in de Heidelberger Hütte

Alpenhaus

Bergrestaurant Alpenhaus ligt op de Idalp en is een plek voor culinaire genieters en mensen die houden van meer luxe. Het gebouw en de inrichting zijn modern en op de menukaart staan zowel klassiekers als unieke gerechten. Wij aten een overheerlijke lunch in dit exclusieve restaurant en wat was dat fijn! Ze weten hier zelfs van de bekende Kaiserschmarrn iets zeer speciaals te maken. Kortom, ik ben onder de indruk, zowel van de inrichting, de gerechten als ook de rekening, maar het was het echt waard. Heel bijzonder om op deze hoogte zo exclusief en goed te eten. Het Alpenhaus is trouwens ook onderdeel van de Culinaire Jakobsweg. Topkok Benjamin Parth creëerde special voor het Alpenhaus de Spinat-Topfen-Knödel met cantharellen, hmmmm.

Aanzicht van het Alpenhaus op de Idalp in Ischgl
Het Alpenhaus op de Idalp

Alpengasthof Zeinisjoch

Alpengasthof Zeinisjoch ligt boven Galtür, vlak bij de Kops Stausee en direct bij de Zeinissee op ruim 1800 meter hoogte. Op warme dagen is het genieten op het zonnige terras met uniek uitzicht en op frisse dagen kun je gezellig binnen eten. We aten zelfs twee keer op deze plek, dus dat zegt wat 😉. Sterker nog, ik heb zelfs twee keer hetzelfde gegeten: Saibling (char, familie van de zalm) met salade: heerlijk! Maar ook de knödels en goulash zijn getest door mijn reisgenoten en ook deze waren top en betaalbaar!

Lunchen met uitzicht bij Alpengasthof Zeinisjoch
Eten met uitzicht bij Alpengasthof Zeinisjoch

Paznauner Taja

In de winter is de Paznauner Taja een klinkende naam als het gaat om après-ski, maar in de zomer is het een ‘gewone’ alm met koeien en een goed bergrestaurant. Wij deden mee aan de wekelijkse zonsondergangwandeling naar de hut en bleven er vervolgens dineren. De ‘Drei Guat’n’ is een trio van knödels die niet alleen overheerlijk zijn, maar er ook nog eens prachtig uitzien. We mochten een kijkje nemen in de keuken tijdens het bereiden van de Kaiserschmarrn en het was ons al duidelijk voor we ze geproefd hadden: hier wordt gekookt met liefde!

Knödel eten bij de Paznauner Taja
Genieten van prachtige gerechten bij de Paznauner Taja

Vider Alp

Net onder de Idalp bij het belevenispark Vider Truja ligt de Vider Alp. Modern en knus zijn hier perfect gecombineerd en het terras is groot en zonnig. Op de kaart prijken heerlijke en goed betaalbare gerechten. Ik heb een van de beste Kaspressknödels ever gegeten met een heerlijke salade. Omdat de Kiachl, een soort enorme donut in een pan met bessen, er zo goed uitzag, hebben we die gedeeld als toetje. Ook een aanrader!

Berghut Vider Alp in het berglandschap
De Vider Alp is tevens prachtig gelegen

Almstüberl

Vanaf het bergstation van de Dias gondellift in Kappl is het zo’n uur wandelen naar de Almstüberl, een berghut zoals je een berghut voorstelt. Een fijn terras en een gezellige stube binnen. Deze hut is tevens onderdeel van de Culinaire Jakobsweg, dus ook hier prijkt een culinair sterrengerecht op de kaart. Wij probeerden het gerecht van chefkok Martin Sieberer met onder andere kleine kikkererwten en gesmoorde paprika en varkensvlees: heel lekker!

Genieten op het terras van berghut Almstüberln
Genieten op het terras van Almstüberln

De grande finale: Heimatbühne

Ischgl kent tien restaurants die zijn bekroond zijn met koksmutsen door Gault&Millau en genoemd zijn in de restaurantgids van A la Carte. Ook chefkok Martin Sieberer, tevens initiatiefnemer van de Culinaire Jakobsweg, heeft al heel wat onderscheidingen in de wacht gesleept met zijn hoogstaande kookkunsten. Wij gunden onszelf een bijzondere avond in de Heimatbühne, een van de restaurants in het 5-sterren superior hotel Trofana Royal. We verruilden ons bergkloffie voor jurkjes en gingen op pad.



Verrassingsmenu: een unieke belevenis

Wil je een unieke ervaring, kies dan voor het verrassingsmenu. Je weet vooraf niet hoeveel gangen je krijgt, maar ik kan je verklappen: je bent de tel snel kwijt. De presentatie van de gerechten, de bijzondere smaken, maar ook de ontspannen en informele bediening, zorgen voor een onvergetelijke avond. Alles smaakt geweldig en is met zoveel liefde en zorg bereid. Elk gerecht is een schilderijtje. Heel eerlijk: ik ben er inmiddels 3x geweest en heb nergens zo heerlijk en bijzonder gegeten als hier. En de prijs? Ja natuurlijk is het duurder dan gemiddeld, maar in Nederland betaal je al snel het dubbele voor dit niveau. En bereken je de rekening per gerecht, dan is het heel goed betaalbaar en het geld meer dan waard! Kortom, ben je in Ischgl, gun je dan zeker een culinaire avond in de Heimatbühne.

Ook smullen van de natuur!

Niet alleen tijdens de wandelingen van de Culinaire Jakobsweg smul je letterlijk van prachtige gerechten en figuurlijk van een wonderschone natuur, eigenlijk doe je dat overal in Paznaun. De imposante en veelal ongerepte natuur, de vele bergmeren en beken maken diepe indruk en zorgen ervoor dat je de hele vakantie kunt smullen van niet alleen heerlijk eten, maar van een minstens zo heerlijke omgeving!

Wandelen in Paznaun



Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.