Skip to navigation Skip to main content
Schommel Paznaun

Vaak krijg ik de vraag van familie, vrienden of lezers van Indebergen.nl: “Wat is nou een leuke plek voor een vakantie met de kinderen?”. Een dal dat dan al snel in me opkomt is Paznaun in Tirol: hier kun je zoveel verschillende dingen doen en ondernemen met de kids, dat van vervelen geen sprake zal zijn. En ja, relaxen kan er gelukkig ook heel goed. In augustus waren we weer een week in Paznaun en ontdekten we een aantal heerlijke plekken voor het hele gezin.

Over Paznaun

In het zuidwesten van Tirol ligt Paznaun, een smal dal met indrukwekkend hoge en mooie bergen. Er liggen een viertal dorpen met elk een eigen karakter. Aan het begin liggen de dorpjes See en Kappl, waar families zich sowieso thuis voelen. In het midden ligt het wat luxere en levendige Ischgl en helemaal achterin ligt het kleine Galtür op zo’n 1600 meter hoogte. Wij verblijven in Ischgl, vanwaar we snel en gemakkelijk alle plekken in het dal kunnen bereiken.Familie speeltuin Paznaun
Vider Truja Erlebnispark
Trampoline springen Paznaun
Meertje Sunny Mountain in Kappl
Vider Truja ErlebnisparkWandelen met een leuk doel

Kinderen zijn niet altijd even enthousiast om te gaan wandelen en vinden het snel saai. De truc is dus om te zorgen dat wandelen leuk is en er wat te beleven of te doen is. Met 1000 km aan wandelpaden in elk niveau zijn er ook genoeg geschikte tochten voor families en er zijn ook speciale themawandelpaden. Een hangbrug is een echte belevenis voor jong en oud. In Ischgl liggen er twee van respectievelijk 110 en 120 meter lang, die boven een indrukwekkende kloof hangen. De kids durven er meestal wel over, maar hoe zit dat met papa of mama? In het verlengde van de hangbruggen ligt de Walk of Lyrics, een bijzonder themawandelpad waar diverse artiesten op een unieke manier gepresenteerd worden. Een andere tip is het themawandelpad op Sunny Mountain, de familieberg boven Kappl. De wandeling is leerzaam, leuk en afwisselend en bovendien kan er op meerdere plekken onderweg gespeeld worden. Nieuwsgierig naar meer mooie routes? 5 wandelingen met een mooi einddoel in Paznaun >

Familiewandeling op de Sunny Mountain in Kappl
Wandelen in Kappl op Sunny Mountain is nooit saai

Badesee in See: hoe idyllisch kan zwemmen zijn?

Midden in het dorpje See ligt het prachtige Spiel, Sport- & Wasserpark See waar jong en oud zich de hele dag kan vermaken in en om het water. Voor de allerkleinsten is er een ondiep zwemmeer direct naast de speelplaats. Een ijsje of lunch kun je halen bij het restaurant en er is genoeg plek om te relaxen op de grote ligweide of de steiger. Een volleybalveld mag op een locatie als deze ook niet ontbreken.

Relaxen bij de Badesee in See
Chillen en zwemmen in See

Sunny Mountain in Kappl: ik wou dat ik nog kind was…

Iets boven het bergstation van de Dias gondellift in Kappl ligt het Sunny Mountain Erlebnispark. Als ik zie wat je daar allemaal kunt doen, baal ik dat ik geen kind meer ben. Een geweldige speelplaats, trampolines, een klimpark, visvijver, beleveniswandelroute, discgolf en een kleine dierentuin met kippen, konijnen, ezels en pony’s. En dat alles met een mooi uitzicht op het meer en de bergen aan de overkant. Het Sunny Mountain Erlebnispark is een waar kinderparadijs, waar je als ouder genoeg plek vindt om te ontspannen.

Meer op de Sunny Mountain in Kappl
Sunny Mountain in Kappl: wat een fijne plek!

Vider Truja Erlebnispark: vervelen is er niet bij

Wanneer je met de Silvrettabahn in Ischgl naar boven gaat, zie je het belevenispark Vider Truja al liggen. Glijbanen, trampolines, schommels, een waterpark, klimtoren en slacklines. En het goede nieuws is dat er voor ouders heel veel relaxte ligstoelen en bankjes zijn en zelfs barbecueplaatsen. Oh ja en dit alles ook weer met waanzinnig uitzicht op de omliggende bergwereld.Pardatscher See: spelen en ontspannen bij het water

Op een kwartiertje wandelen vanaf het middenstation van de Silvrettabahn in Ischgl ligt de Pardatscher See. Je kunt hier een verfrissende duik nemen en het uitzicht is adembenemend. Voor kinderen is er onder andere een klimtoren, waterspeelplaats en voor de ouders fijne zitplekken om een oogje in het zeil te houden. Onderweg kom je ook langs de Schwarzwassersee, waar je met een vergunning kunt vissen en ook een speeltoestel is voor de kids.

Speeltuin bij de Pardatscher See
Spelen en picknicken aan de Pardatscher See

Ischgl Skyfly: dit willen je pubers iedere dag…

Vanaf het middenstation van de Silvrettabahn vertrekt een enorm lange zipline terug naar het dal. In 3 secties ga je 2 km en ongeveer 300 hoogtemeters naar beneden, waarbij je snelheden behaalt tot wel 85 km/u. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees trouwens, want je vliegt zo’n 50 meter boven de grond. Ik vind het een leuke manier om terug naar het dal te gaan, maar ik heb ook heel wat mensen hard horen gillen. Wil of durf je niet zelf te gaan, dan is het sowieso leuk om er een kijkje te nemen. Wedden dat je pubers wel willen?

Afdalen in de Ischgl Skyfly
Durf jij terug naar het dal te vliegen in Ischgl?

Klimmen en klauteren in Galtür

Ook in Galtür is genoeg te doen voor families met kinderen. Het dorp staat bekend als waar klimparadijs en dit geldt ook voor de kleinste klimmers onder ons. Zo vind je hier onder andere een van de grootste outdoor boulderparken van Europa en hier is voor kinderen een speciaal ‘Kids Block’. Klauteren maar dus! Hebben zowel jij als je kids geen hoogtevrees, ga dan klettersteigen. De route Little Ballun is een perfecte klettersteig voor beginners en families met kinderen. Heb je deze sport nog nooit gedaan, dan kun je op pad met een gids en het materiaal dat je nodig hebt, kun je ter plekke huren. De belevenis en het uitzicht zijn echt uniek!

 

 Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.