Skip to navigation Skip to main content

7 James Bond-filmlocaties in de bergen

Pizgloria
© Schilthornbahn AG / Marco Zurschmiede

James Bond komt ook regelmatig in de bergen! Sinds 1969 verschijnt hij in verschillende films in besneeuwde berglandschappen en in zomerse Alpentaferelen. In de films zie je 007 op berghellingen, voor bergrestaurants of op fantastische uitkijkpunten. De gebieden die als decor voor de films dienden, profiteren vandaag de dag nog steeds van de Bond-hype. Indebergen heeft de zeven meest spectaculaire James Bond-filmlocaties in de Alpen op een rijtje gezet.

On Her Majesty's Secret Service (1969) - Mürren, Zwitserland

De Schilthorn boven Mürren in het Zwitserse Berner Oberland speelde een grote rol in de Bond-film "On Her Majesty's Secret Service". Filmlocatie was het bergstation Schilthorn op 2970 meter, samen met het panoramarestaurant Piz Gloria. Bond-fans krijgen hier tegenwoordig achtergrondinformatie over de bijzondere filmlocatie, inclusief een gesimuleerde helikoptervlucht in de interactieve toonstelling Bond World 007.

The Spy Who Loved Me (1977) - St. Moritz, Zwitserland

Engadin in Graubünden was de ideale locatie voor de James Bond-film “The Spy Who Loved Me”. Als hooggelegen dal is het Engadin niet alleen sneeuwzeker, maar maakt het ook indruk met zijn betoverende landschap met heldere bergmeren, gletsjers en bossen. De openingsscène van de James Bond-film werd bij temperaturen tot min 35 graden opgenomen, vlak bij St. Moritz. In de scène wordt Bond achtervolgd en vlucht hij op ski's over de besneeuwde Zwitserse berghellingen.

The World Is Not Enough (1999) - Chamonix, Frankrijk

Natuurlijk stond James Bond ook op de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. In de 007-thriller "The World Is Not Enough" worden de berghellingen rond de 4810 meter hoge Mont Blanc onveilig gemaakt. James Bond ontvlucht onder andere paragliders en sneeuwscooters. De achtervolging gaat door bossen, diepe sneeuw en over skischansen. Als je zelf de hellingen van de Mont Blanc wilt ontdekken, kun je het beste naar Chamonix in Frankrijk gaan.

The Living Daylights (1987) - Weißensee, Oostenrijk

De James Bond-film "The Living Daylights" uit 1987 werd opgenomen op de Weißensee in Karinthië. Timothy Dalton wordt in zijn Aston Martin achtervolgd over het bevroren bergmeer. Het meer op 930 meter hoogte bevriest elk jaar half december en wordt met 6,5 vierkante kilometer het grootste natuurlijke ijsoppervlak van Europa. Wij kennen de Weißensee nog beter van de Alternatieve Elfstedentocht die hier jaarlijks wordt georganiseerd.

Spectre (2015) - Obertilliach, Oostenrijk

In "Spectre", dat in 2015 in de bioscopen verscheen, werden twee Tiroolse bergdorpen aangedaan: Sölden en Obertilliach. Het slaperige dorpje Obertilliach in het Lesachtal profiteerde enorm van het wereldmerk "James Bond". Het kleine Obertilliach-Golzentipp, met slechts vier sleepliften en één gondel, werd van de ene op de andere dag bekend. Het schilderachtige dorp met Tiroolse boerderijen en monumentale stadscentrum werd perfect in the picture gezet in "Spectre".

Spectre (2015) - Sölden, Oostenrijk

Natuurlijk moest James Bond ook naar Sölden, ‘de hotspot van de Alpen’. In Spectre schittert Ice Q, een gastronomisch bergrestaurant en architectonisch juweeltje, als een futuristische kliniek waar Daniel Craig voor het eerst Bond-girl Dr. Madeleine Swann (Lea Seydoux) ontmoet. Rondom de Ice Q, de gletsjerweg en piste 30 beleven de geheim agent en de Bond-girl actievolle scènes te midden van een adembenemend bergpanorama. Sinds de zomer van 2018 kunnen James Bond-fans en filmliefhebbers zich onderdompelen in de nieuwe 007 ELEMENTS-avonturenwereld op 3054 meter hoogte op de Gaislachkogl in Sölden.

007 Elements
© Ötztal Tourismus, Ricardo Gstrein

For Your Eyes Only (1981) - Cortina d'Ampezzo, Italië

Cortina d'Ampezzo, Italië, 1981 - het modieuze wintersportoord midden in de Dolomieten was filmlocatie van de James Bond-film "For Your Eyes Only". Het levendige stadje was toen al een geliefd filmadres en ontmoetingsplaats voor de internationale jetset. De scènes zijn gefilmd in het Olympisch IJsstadion in Cortina, op de skischans, op de bobsleebaan en in de stad zelf. Zelfs na 42 jaar zijn de meeste filmlocaties in Cortina nog goed herkenbaar. Bijvoorbeeld het Miramonti Majestic Grand Hotel, waar acteur Roger Moore niet alleen delen van de film opnam, maar ook overnachtte. Alle filmlocaties zijn vandaag de dag nog steeds te bezoeken.

James Bond kwam ook in deze locaties in de bergen

De Alpen zijn een veel bezochte plek voor James Bond. Naast de bovengenoemde 007-locaties zijn er nog meer films opgenomen in de Duitstalige en Italiaanse bergen. Deze omvatten "Goldfinger" (1964) in Andermatt, met de Furkapas en de Pilatus vliegtuigfabriek in Stans (Zwitserland), "A View to a Kill" (1985) in Vedretta di Scerscen Inferiore (gletsjer in Italië) en "GoldenEye" (1995) bij het stuwmeer Lago di Vogorno in het Verzascadal in Zwitserland.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.