Skip to navigation Skip to main content

Geierlay hangbrug: hét uitstapje in de Duitse Hunsrück

Geierlay Hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

De Geierlay hangbrug is een spectaculaire voetgangersbrug in de Hunsrück regio, een middelgebergte in Rijnland-Palts, Duitsland. De brug overspant het Mörsdorfer Bachtal en verbindt de dorpen Mörsdorf en Sosberg. Totdat de Titan RT in 2017 in het Harzgebergte werd geopend, was het de langste voetgangersbrug van Duitsland. Sinds de opening in 2015 zijn er al meer dan 750.000 over de brug gewandeld. De Geierlay hangbrug is een leuk uitstapje voor de hele familie. In dit weblog hebben we alles over de Geierlay hangbrug voor je op een rijtje gezet.

Niet zomaar een hangbrug

De innovatieve constructie van de Geierlay hangbrug is gebouwd volgens Nepalees ontwerp. De kosten voor de aanleg van deze trekpleister in de Hunsrück bedroegen 1,2 miljoen euro. Met een totale lengte van 360 meter is de Geierlay een van de langste hangbruggen van Europa. In het midden van de brug bevind je je 100 meter boven het Bachtal. Het gewicht van de brug is 62 ton en kan een maximale belasting dragen van 76,5 ton, zo’n 950 mensen. Fietsen op de brug is niet toegestaan, maar je mag je fiets wel aan de hand meenemen. Bij het bezoekerscentrum kom je nog veel meer te weten over de bijzondere Geierlay hangbrug.

Opening in 2015

Al in 2006 werden er plannen gepresenteerd voor een voetgangersbrug over het Mörsdorfer Bachtal. Nadat de eerste plannen werden afgewezen, werden deze in 2010, mede op initiatief van de latere burgmeester Marcus Kirchhof, nieuw leven ingeblazen. Ze geloofden in hun plan en wisten uiteindelijk het gemeentebestuur te overtuigen. Uiteindelijk kon men in 2015 met de bouw van de Geierlay hangbrug beginnen. De openingsceremonie vond plaats op 3 oktober van datzelfde jaar.

Prijzen en openingstijden Geierlay hangbrug

De Geierlay hangbrug is vanuit het bezoekerscentrum Mörsdorf alleen te voet of met de fiets bereikbaar via een geasfalteerd pad van 1,2 kilometer. De brug is op ieder moment van de dag, het gehele jaar, geopend. Alleen bij onweer of storm is de Geierlay niet toegankelijk. In de directe nabijheid van het bezoekerscentrum in Mörsdorf is een grote (betaalde) parkeerplaats. Wil je de grootste drukte vermijden, dan is het ook mogelijk om richting de Geierlay voetgangersbrug te gaan vanuit het rustige Sosberg. Vanaf hier is het nog 1,9 km lopen naar de brug.

Overzicht van de Geierlay hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Wandelen over de Geierlay hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Van het uitzicht genieten op de Geierlay hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Geierlay hangbrug bezoekerscentrum
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Op een bankje kijken naar de Geierlay hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Gabriele FrijioMeer informatie over de Hunsrück regio

De Hunsrück regio ligt grotendeels in de deelstaat Rijnland-Palts wordt omsloten door de rivieren de Moezel, Nahe, Saar en de Rijn. Grote aansprekende steden zijn er niet, maar bestemmingen als Zell, Kirchberg, Morbach en Kell am See zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Vanaf Utrecht doe je er zo’n vier uur over om de regio te bereiken. De Hunsrück is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Tal van wandelroutes komen langs de Geierlay hangbrug, zoals langeafstandswandelroute Saar-Hunsrück-Steig. De diverse rondwandelingen in de omgeving van de brug zijn zeer populair. Zo is er de grote Geierlay route van 5,5 km en de kleine lus van 3,6 km.Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.