Skip to navigation Skip to main content

Elektronica mee op vakantie in de bergen? Denk aan deze zaken!

Smartphone

Vakantie in de bergen kan een heerlijke ontsnapping uit je dagelijkse omgeving zijn. Maar velen van ons zijn wel van de creature comforts, en daarom nemen we graag elektronica zoals camera’s, smartphones en laptops mee. Begrijpelijk, maar het is van belang om je ervan bewust te zijn dat een bergomgeving veel uitdagender kan zijn dan je huiselijke omgeving, en dat kan ook invloed hebben op je elektronica. Verschillen factoren kunnen er invloed hebben op de prestaties en duurzaamheid van je apparaten. Als je wilt dat je mooie LG laptop, dure iPhone of geavanceerde camera naar behoren blijft werken, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden.

Bescherming tegen extreme temperaturen

Als je op pad gaat met apparatuur in je zak of bepakking, dan is het van belang om even goed in te schatten wat de temperatuur doet. Temperaturen in de bergen kunnen snel veranderen en dat kan een nadelig effect hebben op je apparatuur. Daarom is het belangrijk om je apparaten te beschermen tegen extremere temperaturen. Vermijd blootstelling van je apparatuur aan temperaturen onder het vriespunt of boven de 40 graden Celsius. Laat apparaten niet in de zon liggen en vermijd ook langdurige blootstelling aan koude lucht.

Waterdichte en stofdichte hoesjes

Wanneer je de bergen in trekt met apparatuur in je bepakking die je wilt kunnen gebruiken, dan moet je er wel rekening mee houden dat bergomgevingen nat en stoffig kunnen zijn. Ook dit is niet goed voor elektronische apparaten, die hier kapot van kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om je apparaten goed te beschermen met behulp van hoesjes die deze omstandigheden kunnen weerstaan. Zoek hiervoor naar hoesjes die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik en die de waterdichtheid en stofdichtheid garanderen.

Bellen Bergen

Andere beschermende accessoires

Waterdichte en stofdichte hoesjes, tassen of cases zijn niet de enige beschermende accessoires die van pas komen om in de bergen je elektronica te beschermen. Niet alleen omstandigheden van buitenaf zijn een factor om rekening mee te houden. Ook tijdens het vervoer van je apparatuur kan beschadiging ontstaan. Zorg daarom ook voor beschermende materialen om ervoor te zorgen dat je je elektronica zonder het te beschadigen kunt vervoeren.

Zorg voor extra accu of powerbank

Hoogte en kou zijn een factor van belang voor de gezondheid van accu’s van elektronische apparatuur. Ze kunnen ervoor zorgen dat accu’s sneller leeglopen dan normaal. Dat is natuurlijk onpraktisch. Daarom is het verstandig om reserveaccu’s mee te nemen als mogelijk, of een volgeladen powerbank in te pakken. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoende stroom hebt om bijvoorbeeld foto's te maken of je navigatie-app te gebruiken.

Wees dus voorzichtig met de elektronica die je meeneemt de bergen in als je er nog langer plezier van wilt kunnen hebben. En overweeg zeker ook om het aantal apparaten dat je met je meesleept tot het minimum te beperken. Je bent immers op vakantie en in de natuur kun je juist lekker ontsnappen van alle afleidingen in het moderne leven van de mens.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.