Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zomerse hitte in de bergen

Millstattersee
© Webcam Millstättersee

Het wordt de komende dagen warmer en warmer in de Alpen. In het weekend klimt de temperatuur overal tot ver boven de 30 graden. In Frankrijk komt de nulgradengrens op maar liefst 4700 meter te liggen. Vooralsnog blijft de kans op extreem weer met hevige onweersbuien gelukkig klein. Volgende week houdt het tropische weer aan in het Alpengebied.

Oostenrijk: zonovergoten weekend

Heerlijk zomerweer in Oostenrijk. Vanmiddag neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, met lokaal grote hoeveelheden neerslag. De temperatuur ligt tussen de 26 en 32 graden. Morgen trekt een zwakke storing van west naar oost, met in de ochtenduren al regen en onweer in Osttirol en Karinthië. In het westen van Oostenrijk blijft het grotendeels zonnig en droog. Het weekend beloof zonovergoten te worden en de kans op onweer is gering. De temperatuur doet er nog een paar graden bovenop. Tijdens de start van de nieuwe week vrijwel geen verandering in het weerbeeld.

Fichtensee
© Webcam Zillertal Arena
Het is heerlijk vertoeven bij de Fichtensee in de Zillertal Arena

Frankrijk: hittegolf in de Franse Alpen

Het gebeurt deze zomer niet vaak dat het in de Franse Alpen minder weer is dan elders. Vandaag trekt bewolking van west naar oost en kan er hier en daar een druppel regen vallen. In de namiddag wint de zon alweer terrein en is er sprake van hitte. Morgen domineert de zon volop en lokaal kan de temperatuur oplopen naar 38 graden! In het weekend geen verandering. Zonnig, heet en een zwakke zuidwestenwind. Voor verkoeling moet je hoog de bergen in, want op 1000 meter is het nog altijd meer dan 30 graden.

Zwitserland: volop zomer

Neerslag voor de natuur in Zwitserland? Vandaag is die kans nog aanwezig, daarna voor een paar dagen niet. Vandaag trekt er nog een storing over het land, waarbij er overal wel wat regen zal vallen. De meeste regen wordt verwacht in Wallis. Vanaf morgen laat de zon zich veelvuldig zien en schiet de temperatuur een paar graden omhoog. Volgende week houdt dit zonnige zomerweer aan. Temperaturen liggen (ruim) boven de 30 graden en zowel aan de noord- als zuidflank van de Alpen is de kans op onweer gering.

Webcamlps
© Webcam Region Dents du Midi
Wolken boven de bergen van Wallis (Région Dents du Midi)

Italië: temperatuur stijgt naar 38 graden

In het noorden van Italië overheerst de zon, maar in de middag en avond kan er in de bergen een enkele onweersbui ontstaan. Morgen wisselen zon en hoge wolken elkaar af en in de middag neemt de kans op regen- en onweersbuiten toe. Vanaf zaterdag is het weerbeeld stabieler en is het stralend zonnig. De temperatuur kan in de zuidelijke dalen oplopen naar 38 graden. Ga hoog de bergen in of blijf voor verkoeling dicht bij het water van het Gardameer, Comomeer of Ledromeer.

Duitsland: warm en benauwd

In Zuid-Duitsland bepaalt warme, benauwde lucht het weer. Aanvankelijk is het zonnig, maar in de namiddag en avond is er kans op (heftige) onweersbuien. De vooruitzichten zijn bijzonder goed. Aan zonneschijn geen gebrek en tropische temperaturen tot 35 graden. In de bergen kunnen geïsoleerde regen- en onweersbuien ontstaan, maar van extreem weer is geen sprake.

Eibsee
© Webcam Eibsee hotel
Genieten aan de Eibsee vlakbij Garmisch-Partenkirchen

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.