Skip to navigation Skip to main content

Afritsbroek vs. wandelshort: welke kies jij?

Afritsbroek
© Unsplash / Toomas Tartes

Soms is het lastig kiezen in welke outfit je de bergen in gaat. ’s Morgens kan het nog fris zijn, maar in de middag worden fijne temperaturen voorspeld. Je twijfelt tussen een wandelshort en een afritsbroek. Welke moet je kiezen? In dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van een afritsbroek en wandelshort.

Wandelen in een afritsbroek of wandelshort?

Materiaal

De meest gebruikte stof voor afritsbroeken en wandelshorts zijn katoen, synthetische stoffen (polyester en nylon) of een combinatie hiervan. De meest traditionele en zwaarste trekkingbroeken bestaan volledig uit katoen. Dit kan onderweg voor de nodige problemen zorgen, aangezien katoen veel vocht opneemt. Ook houdt natte kleding warmte minder goed vast, waardoor je snel afkoelt en heeft het geen waterafstotende eigenschappen. Katoen-polyester en katoen-nylon combinaties zijn beter; het beste is 100 procent synthetisch materiaal. Dit materiaal is een stuk lichter, droogt sneller maar is net zo slijtvast, winddicht en comfortabel.

Wandelbroek Kort (1)

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden waar je mee te maken krijgt onderweg kunnen de keuze voor een afritsbroek of wandelshort beïnvloeden. Krijg je op de route te maken met temperatuurverschillen (als gevolg van hoogteverschil), dan kan een afritsbroek voor de hand liggen. Als het warm is kun je de pijpen gemakkelijk afritsen en als het koeler wordt rits je ze er weer aan. Blijft de temperatuur constant en hoef je je benen niet te beschermen tegen kou of felle zon, dan is een wandelshort waarschijnlijk prettiger.`

 

Bekijk hier het aanbod van afritsbroeken bij Bever >

Dieren en planten

Het dragen van een lange wandelbroek beschermt je benen tegen (giftige) planten en ongedierte. Wemelt het van de insecten of is het pad dichtbegroeid, dan ben je maar al te blij met je keuze voor een afritsbroek.

Comfort

Een korte broek biedt meer ventilatie en dat is in droge, warme omstandigheden wel zo prettig. Ademend vermogen zorgt dat je koel en droog blijft en je je comfortabel kunt blijven bewegen. Daarnaast is een wandelshort lichter dan een afritsbroek. Het nadeel van een afritsbroek kan het gebrek aan comfort zijn. Het belangrijkste probleem hierbij zijn de ritsen. Wanneer deze bij het wandelen precies op je knie komen, is dit niet prettig. Ook kan je afritsbroek zonder pijpen nóg te warm zijn bij hoge temperaturen. Gaat de ritssluiting kapot of maak je een uitglijder, dan kan dit ook voor problemen zorgen. Koop je een nieuwe afritsbroek, besteed dan veel aandacht aan de pasvorm en functionaliteit.

Tweetal Wandelen

Omgeving

Wandel je over steile, ruige paden en maak je veel hoogteverschil, dan produceer je de nodige warmte. De grote hoogte zorgt er echter ook voor dat je snel afkoelt wanneer je kleding nat is van het zweet. Een afritsbroek is de betere keuze wanneer je het hooggebergte ingaat.
 

Bekijk het aanbod van wandelshorts bij Bergfreunde >

Nog meer overwegingen

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol in de keuze voor een wandelshort of afritsbroek. Wanneer je op een (meerdaagse) wandeltocht gaat wil je zeker weten dat je kleding robuust en slijtvast is. De duurzaamheid is met name afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden die je onderweg tegenkomt. Kijk goed naar de maatvoering en functionaliteit wanneer je een korte broek of afritsbroek koopt. Om een afritsbroek comfortabel te laten zijn, moet deze goed zijn ontworpen en optimaal passen. Het is gemakkelijker om een comfortabele korte wandelbroek te vinden dan de perfecte afritsbroek. Hecht je veel belang aan handige zakken (met ritsen en drukknopen) dan biedt een afritsbroek vaak meer mogelijkheden ten opzichte van een wandelshort.

Conclusie afritsbroek vs. wandelshort

Kies een wandelbroek die geschikt is voor het seizoen en het terrein. Je broek moet je beschermen tegen wind, nattigheid, kou, zon en hitte. De keuze is aan jou, dus laten we de voor- en nadelen van beide nog even samenvatten

  • Wandelshort: veel bewegingsvrijheid en stijlvoller dan een afritsbroek. Zeer geschikt voor wandelingen op niet al te grote hoogtes. Het draagcomfort van een wandelshort is hoog.
  • Afritsbroek: een afritsbroek van een sneldrogende stof is ideaal wanneer je temperatuurschommelingen of dichte begroeiing verwacht. Ze houden je warm als de temperatuur daalt of als de wind toeneemt. Ook bespaar je ruimte in je rugtas door voor een afritsbroek te kiezen. Wees er zeker van dat de afritsbroek comfortabel is en de juiste pasvorm heeft.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.