Skip to navigation Skip to main content
Koken Camping
© Spalder Media Group

Natuurlijk ga je op vakantie het liefst iedere avond uit eten. Jezelf laten verzorgen en vervolgens voldaan naar bed gaan is heerlijk, maar toch heeft zelf koken ook zo z’n charmes. Een salade opdienen in een soeppan, hapjes ronddelen op een snijplank en wijn drinken uit plastic wijnglazen. Back to basics en genieten in z’n puurste vorm. Kamperen is primitief en ook de maaltijd hoeft geen luxe uit te stralen, maar lekker koken is ook met weinig middelen mogelijk. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Vispakketjes ‘en papillotte’ met gegrilde groenten

Voor veel mensen betekent barbecuen een berg vlees en stokbrood naar binnen schuiven. Toch is dat helemaal niet nodig. Tijdens het kamperen kun je de barbecue namelijk ook als ‘fornuis’ gebruiken. Voor dit gerecht gebruik je de barbecue. We kiezen voor vis, want dat is voedzaam en niet te zwaar tijdens een warme dag. Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 2 visfilets van ongeveer 150 gram per stuk (zalm of witvis zoals kabeljauw)
  • 1 wortel in plakjes
  • Een halve prei in ringen
  • 6 cherrytomaatjes gehalveerd
  • peper en zout
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie.
  • 1 courgette in plakken
  • 1 aubergine in plakken
  • Een paprika in vieren.

Bereiding Vispakketjes ‘en papillotte’

Als de barbecue op temperatuur is, begin je met het klaarmaken van de vis. 'En papillotte' betekent simpelweg dat je de vis gaar stoomt in een paketje van aluminiumfolie of bakpapier. Scheur twee vellen aluminiumfolie af en leg naast elkaar. Leg de prei, wortel en tomaatjes in het midden van de ene helft van het vel en verdeel. Leg de vis erop en breng op smaak met peper, zout, citroen en besprenkel met olijfolie. Vouw vervolgens de andere helft van het vel er overheen en vouw de zijkanten goed (lucht)dicht. Leg de pakketjes op de barbecue. Hussel de groenten in wat olijfolie, peper en zout en leg naast de vis op de barbecue. Gril om en om tot er een grilstreep ontstaat. Na zo’n 7 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis en de hoogte van het vuur, zijn de pakketjes klaar. Maak voorzichtig open en serveer met de groenten.

Vis En Papillotte
© Unsplash / Birk Enwald

Spaghetti met tomaat, spekjes, doperwten en basilicum

Spaghetti is een perfecte campingmaaltijd. Je kunt eindeloos variëren en dat biedt veel mogelijkheden. Gebruik net als de Italianen slechts een handje vol ingrediënten en tover een fantastische maaltijd op tafel. Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 200 gram gedroogde spaghetti
  • 1 Spaanse peper in stukjes (optioneel)
  • Basilicum,
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 gesnipperde ui
  • 250 gram snoep- of cherrytomaatjes
  • 250 gram doperwten (diepvries)
  • 100 gram spekreepjes
  • Geraspte parmezaan (of een andere kaas)
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout.

Bereiding spaghetti

Bak de spekjes totdat ze bijna knapperig zijn. Doe dan de ui, knoflook en Spaanse peper in de pan en fruit 2-3 minuten mee. Prik de tomaatjes in met een scherp mesje, doe deze daarna in z'n geheel in de pan en bak ongeveer 3 minuten mee. Kook ondertussen de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking. Doe de doperwten en wat verse basilicum’n in de pan. Breng op smaak, giet de pasta af en meng door de saus. Serveer met parmezaan en geniet! 

 

Tip: ook met gamba's is de pasta ontzettend lekker!
Koken Camping 2
© Spalder Media Group

Tagliata di manzo met een rucola/tomaten salade

Tagliata di manzo is een simpel gerecht, maar ontzettend lekker. Je bereidt alles op de barbecue en dat scheelt een berg afwas. Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 2 biefstukken of entrecotes
  • Parmezaan
  • 1 citroen
  • Zeezout en peper
  • 80 gram rucola
  • 150 gram cherrytomaatjes (gehalveerd)
  • Olijfolie

Bereiding Tagliata

Haal het vlees een uur voor gebruik uit de koelkast. Bestrooi met zout en peper en leg op de barbecue. Bak het vlees om en om tot de gewenste garing. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat ongeveer 5 minuten rusten, of tot de sla klaar is. Meng de rucola met de tomaatjes en de parmezaanse kaas en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en het sap van een halve citroen. Snijd de andere helft in partjes. Snijd vervolgens het vlees in dunne plakken en serveer met grof zeezout, een partje citroen en de salade.

Rundvlees Barbecue
© Pixabay

Meenemen uit Nederland:

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het fantastisch vind om in een buitenlandse supermarkt of delicatessenwinkel rond te snuffelen. Lekker rondkijken naar alle mooie producten die ze daar wel verkopen en thuis niet. Toch wil ik je aanraden om een aantal basisingrediënten gewoon van thuis mee te nemen. Je hebt ze vaak toch in de kast staan en het scheelt je vaak een hoop geld. Daarnaast heb je een aantal attributen nodig. Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

    • Olijfolie
    • Peper en zout
    • Een flesje balsamico azijn, honing en grove mosterd (ideaal voor een snelle dressing)
    • Kruiden, zoals provinciaalse kruiden
    • Mayo (tenzij je natuurlijk gek bent op buitenlandse mayo)
    • Een pan om in te koken en een koekenpan
    • Saladekom / mengkom
    • Snijplank
    • Een aantal scherpe messen (groot en klein) en een broodmes
    • Een eenpits gaspitje + gasflesjes
    • Een barbecue (van Skottelbraai tot wegwerp of een barbecue met kooltjes)
    • Een barbecuetang
    • Een kurkentrekker
    • Servies en plastic glazen
    • Keukenrol, afdekfolie, bakpapier en satéprikkers
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.