Skip to navigation Skip to main content

Wandelaars met baby moeten zelf redding betalen

54449 - Wandelaars met baby moeten zelf redding betalen
© Pixabay

Vier Duitse wandelaars, die begin april met een baby in een drager en drie honden in het hooggebergte onderweg waren, moeten zelf hun redding betalen. De groep kwam in problemen en is van de berg gehaald met een helikopter. Ze waren gedeeltelijk gekleed in korte broek en kwamen vast te zitten in de diepe sneeuw. Hiervoor krijgen ze nu een rekening van € 3558,- gepresenteerd.

Rekening van € 3558,-

Politiewoordvoerder Christian Leitgeb heeft aan de ORF bevestigd dat voor het gebruik van de helikopter moet worden betaald. Een rekening van € 3558,-. Dat de groep zelf voor de redding moet betalen, is te wijten aan de grove nalatigheid waarmee de Duitsers handelden. De situatie waarin zijn terecht raakten, had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Uit het weerbericht werd duidelijk dat er een weersverandering aan zat te komen. Bovendien neem je op tochten als deze, in het hooggebergte, geen baby's mee. Sinds 2018 is de wet gewijzigd en is bepaald dat de kosten bij nalatigheid in rekening worden gebracht. In Karinthië is hier sindsdien al 81 keer sprake van geweest, in 2022 zijn er al twee gevallen.

54449 -
Foto: © Pixabay


Factuur van de bergredding

In een geval als dit kan het heel goed zijn dat de verzekering, als de wandelaars die hebben, de kosten niet vergoedt. Bovenop de rekening van de helikopter komt ook nog een factuur van de bergreddingsdienst. Zij rekenen € 1100,- voor de uren die ze hebben gemaakt. De vergoeding zal volledig worden besteed aan training en de uitrusting van de bergredding.

Vier personen, een baby en drie honden

Op 7 april klom een echtpaar met een negen maanden oude baby in een drager samen met een man en een vrouw en drie honden naar de top van de Storschitz (1795 m), in Karinthië. Tijdens de afdaling kwamen ze onverwachts in de diepe sneeuw terecht. Ze plaatsten een noodoproep, waarna de bergredding in actie kwam. Vanwege de harde wind kon de helikopter niet direct landen op de plek waar de groep zich bevond. Met behulp van bergredders op de grond zijn zij naar een plek gebracht waar ze wel konden worden opgehaald door de heli. Alle personen vertoonden onderkoelingsverschijnselen. Met name de situatie van de baby was precair, omdat deze niet op het (warme) lichaam werd gedragen, maar in een drager.

Wandelen met een baby in de bergen: 8 vragen en antwoorden
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.