Skip to navigation Skip to main content

Handige tips voor een motorvakantie in de bergen

53616 - Handige tips voor een motorvakantie in de bergen

Heb je een heerlijke roadtrip door de bergen in het vooruitzicht? Een motorvakantie in bergachtig landschap is fantastisch en zorgt voor de meest prachtige uitzichten onderweg. Maar het brengt wél wat uitdagingen met zich mee voor wat betreft je rijtechniek. Wij geven je een paar handige tips voor een motorvakantie in de bergen.

Stoppen en stilstaan

Let er bij het stoppen en stilstaan op een schuine weg op dat je je been aan de hoge kant zet. Aan de lage kant is je been te kort en kun je dus vallen. Houd je ook rem altijd bedienbaar om te voorkomen dat je ongewild wegrolt en maak gebruik van de hellingproef bij het wegrijden. Bij het parkeren is het belangrijk dat je dit altijd bergopwaarts doet. In positie bergafwaarts kan je motor namelijk over de standaard heen rollen, met alle gevolgen van dien.

Stijgen en dalen

In de bergen stijg en daal je veel. Dit voelt heel anders dan het rijden op een rechte weg. Houd rekening met de invloed van de zwaartekracht en pas je snelheid aan. Ook is het slim om met een iets hoger toerental dan in Nederland (ongeveer het midden) te rijden. Hierdoor heb je meer trekkracht, kun je meer op de motor afremmen en hoef je minder te remmen en te schakelen.

Bergopwaarts zal je harder moeten accelereren en omdat je motor schuin omhoog ‘staat’, voelt het stuur anders aan. Reageer rustig en voorkom dat je voorwiel loskomt van het asfalt en je de controle verliest. Bergafwaarts geldt het juist andersom. Zonder dat je er erg in hebt, ga je sneller dus nu moet je minder hard accelereren en sterker remmen. Voorkom dat je achterwiel van het asfalt loskomt door rustig en gelijkmatig je motor te bedienen.

Bagage

Zorg dat je alleen echt noodzakelijke bagage meeneemt. Hoe zwaarder je beladen bent, hoe minder comfortabel het rijden is. Daarbij is het ook zo dat de zwaartekracht nog meer vat op je motor heeft als je zwaar beladen bent. Neem wel altijd een basis reparatiesetje mee.

53616 - motorvakantie bergen

Helm

Zorg voor een goede, comfortabele motorhelm van Helmonline. Dat betekent dat hij de juiste maat heeft, een goed zonnevizier heeft en eventueel opties voor communicatiemogelijkheden. Dat laatste is erg fijn als je samen met anderen rijdt én het is ideaal voor wanneer je gebruikt maakt van GPS, zodat je niet steeds op je telefoon hoeft te kijken voor de aanwijzingen.

Route plannen

Het is aan te bevelen om je route van te voren uit te stippelen. Houd daarbij rekening met de te verbruiken brandstof en de locaties van de tankstations om te voorkomen dat onderweg zonder brandstof komt te staan. Afhankelijk van de locatie waar je rijdt en het seizoen, kan het na zonsondergang behoorlijk afkoelen. Zorg daarom dat je altijd warme kleding bij je hebt, zeker wanneer je geen motorkleding draagt. Maak de route niet te lang en plan voldoende stops in (bijvoorbeeld via Google Maps) zodat je de tijd kunt nemen om uitgebreid van de omgeving te genieten!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.