Skip to navigation Skip to main content

7 ideeën voor unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland

53591 - 7 ideeën voor unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Met een goudkleurig landschap en een wilde natuur is het aanlokkelijk om de hele vakantie lang de natuur in te trekken tijdens een herfstvakantie in Zwitserland . Maar er zijn ook een groot aantal geweldige excursies die je hier kunt doen! Van culinaire ontdekkingstochten door wijnvelden en langs traditionele kaasmakerijen tot vossenjachten met het hele gezin en dineren op bijzondere locaties... Het Alpenland heeft ontzettend veel te bieden voor een afwisselende vakantie. Inspiratie nodig? Zet deze 7 ideeën voor unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland maar alvast op je lijstje!

Ontdek de herfstkleuren van Zwitserland

Bezoek het dorpje Sagno in Ticino

Zoveel verschillende streken, culturen, gewoonten en talen in één land. Zwitserland is ontzettend veelzijdig en mooi in heel veel opzichten. Waar moet je dan naartoe? Ben je in of vlak bij het Italiaanse gedeelte tijdens een herfstvakantie in Zwitserland, dan is het een aanrader om een uitstapje te maken naar Sagno. Je vindt dit schilderachtige dorpje in het zuiden van Ticino, dicht bij de grens met Italië en aan de voet van Monte Bisbino. Je kunt hier prachtige herfstwandelingen maken, zoals de panoramaroute, die je door oranje kastanjebossen leidt naar een waanzinnig uitzichtpunt. Vanaf daar kun je uitkijken over het Italiaanse Comomeer, Zwitserlands zuidelijkste punt en de majestueuze Alpen. Vergeet ook zeker niet om een bezoek te brengen aan de eeuwenoude kruidentuin, waar kruiden groeien waarvan bijzondere soorten gin worden geproduceerd. Uiteraard is het heerlijk om dan ook zo'n lokale gin te proeven!

Bezoek Sagno in Ticino

Bewonder de traditionele werkwijze van het kaasmaken

Zwitserland is een typisch kaasland. Van de heerlijkste gerechten met romige, gesmolten kaas zoals raclette of fondue tot een borrelhap met een lekker drankje erbij: de Zwitsers weten hoe ze goede kaas moeten produceren! Ben je in de herfstvakantie in Zwitserland, dan is het leuk om een kaasmakerij te bezoeken. Bijvoorbeeld in Jura, waar je de productie kunt bijwonen van de bekende kaas Tête de Moine AOP, en nog belangrijker, waar je ervan kunt proeven. De Berner Jura is een ideale streek vol weidse almen waar koeien lekker kunnen grazen. Er zijn hier diverse kaasmakerijen te bezoeken waar er volgens de traditionele werkwijze, zoals dat ooit door monniken werd gedaan, kaas wordt gemaakt en geschaafd. Zoals bij Le Noirmont in de Fromagerie des Franches-Montagnes, waar je meer leert over de geschiedenis en achtergrond van het proces. Ook leuk: de boerenfamilie Rais uit Le Bémont organiseert fondue-paardenkoetsritten. Zo kun je genieten van een overheerlijke, dampende kaasfondue terwijl je op een leuke manier de omgeving ontdekt!

Meer over de Tête de Moine AOP en kaasmakerijen bezoeken

Dineer op een bijzondere locatie

Vakantie en lekker uiteten gaan hand in hand met elkaar. Niets belangrijker dan genieten van de lokale keuken tijdens een herfstvakantie in Zwitserland! Extra leuk is het om op een unieke locatie te dineren. Bij zonsondergang aan het water, met een betoverend uitzicht op de vallei of in een tuin vol bonte kleuren... In deze restaurants wordt het allemaal net even wat romantischer! Absolute aanrader is de BergJet VIP gondel in Flums, waar je op de meest luxe wijze een rit in de lift naar boven maakt. Dit doe je namelijk onder het genot van een fles witte wijn, diverse soorten kaas en andere luxe hapjes, mét uitzicht op de omliggende bergwereld. Een andere geweldige plek om een keer te dineren is Restaurant Rössli hü in Root, district Luzern. Hier zit je aan tafel in een middeleeuwse wijnkelder en eet je aan een grote houten tafel, tussen dikke stenen muren bij kaarslicht. Romantischer wordt het niet! Lunchen op een bijzondere manier doe je bij Grotto Pozzasc in Valle Maggia, waar je eet aan een stenen tafel en direct naast het stromende rivierwater van Peccia zit.

Unieke eetadresjes in Zwitserland

Ontdek Val Bregaglia

De natuuromgeving krijgt met alle bonte kleuren in het najaar een nog mooiere aanblik, en er zijn dan ook heel veel valleien in Zwitserland om te ontdekken. Een echte aanrader voor een excursie tijdens de herfstvakantie in Zwitserland is het ontdekken van Val Bregaglia. In deze vallei draait het namelijk allemaal om kastanjes en is daarom een perfecte bestemming voor de herfst. Je vindt het dal in Graubünden en het loopt tot aan het Italiaanse Chiavenna. Kleine, pittoreske dorpjes vormen hier tezamen één gemeente. Het feit dat Val Bregaglia vroeger thuis was van vele kunstenaars, schetst al de reden waarom dit dal net uit een schilderij lijkt te zijn gekropen. Wandel door de vele kastanjebossen, bezoek de bioboerderij Pedarneir waar kastanjes worden gerookt en proef van regionale specialiteiten zoals gnocchi, gebak en pasta - uiteraard gemaakt van of met kastanjes.

Lees meer over Val Bregaglia
53591 - val bregaglia zwitserland
De karakteristieke St. Lorenzo kerk in het dorpje Soglio in Val Bregaglia (Foto: © Switzerland Tourism)

Geniet van wijnproeverijen

Het Alpenland kent kilometerslange wijngaarden en er worden hier dan ook een aantal van de beste wijnen geproduceerd. Absoluut een van de unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland is het bezoeken van deze goudkleurige wijnranken. Wandelend of met fiets, je kunt op diverse manieren de velden bewonderen. Het leukste is natuurlijk om een proeverij te doen, zodat je meteen de smaak te pakken hebt. Met de Valais Wine Pass reis je door het Rhônedal waar je op meerdere plekken de lokale wijnen kunt proeven. Heb je op meer dan drie plekken deelgenomen, dan kun je zelfs een wijnpakket winnen! Een andere tip is het volgen van de Thurgauer Rebenweg, een wandeling van Iselisberg naar Kartause Ittingen. Tijdens deze route kom je langs wijnboeren, waar je het productieproces kunt bekijken en uiteraard kunt proeven, en je loopt door kleurige wijngaarden naar een historisch klooster. Hier wacht je een overheerlijke driegangen-lunch gemaakt van regionale producten en kun je het bijbehorende museum bezoeken.

Bekijk alle unieke wijnexcursies in Zwitserland
53591 - wijnproeverij zwitserland
Kartause Ittingen, het eindpunt van de wijnroute van Thurgau (Foto: © Switzerland Tourim / Serge Hoeltschi)

Excursie voor het hele gezin

Ook als je met kinderen op pad bent zijn er leuke en unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland te doen. Bijvoorbeeld door te wandelen in het schitterende herfstlandschap, maar dan net even anders. Leuk is de vossenjacht in Toggenburg, waar je met kinderen schatten kunt ontdekken. Hier wandel je door het dorp en de omgeving van Alt St. Johann, waarbij ondertussen raadsels opgelost moeten worden. Ook de Ravensburger Spieleweg in Grächen is een echte aanrader voor een vakantie met het hele gezin. Tijdens deze wandeling kom je langs speelhutten en -stations, je krijgt een boekje met raadsels mee en je kunt prijzen winnen!

Geniet van een 8-daagse gezinsvakantie in Grächen vanaf € 325,- p.p.

Bewonder de locaties van eeuwenoude paalwoningen

Een van de kenmerken van Zwitserland is de rijke geschiedenis die het land kent. Tot de unieke excursies tijdens een herfstvakantie in Zwitserland behoort daarom absoluut een bezoek aan plekken die dat lange verleden onthullen. Bijvoorbeeld door de overblijfselen van authentieke paalwoningen te bewonderen. Onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, zijn dit met recht bijzondere plekken om te bekijken. Dat is ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze woningen nog uit de tijd van de prehistorie stammen. De overblijfselen van de paalwoningen in Zwitserland vind je op maar liefst 56 locaties, waarvan misschien de meest bijzondere aan het meer van Biel liggen. Hier lagen oorspronkelijk vijf paaldorpen. Met de app 'Palafittes Guide', kom je erachter wat voor verborgen schatten er daar liggen en hoe er zo'n 5000 jaar terug geleefd werd.

Bezoek de UNESCO Werelderfgoed locaties van Zwitserland
53591 - meer van biel zwitserland
Het meer van Biel in prachtige herfstkleuren (Foto: © Switzerland Tourism / Jan Geerk

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.