Skip to navigation Skip to main content

Wandelen dé trend van 2020/2021: echte wandelaars zoeken het hogerop

53486 - Wandelen dé trend van 2020/2021: echte wandelaars zoeken het hogerop
© Lolin / TVB Kufsteinerland

Veel Nederlanders hebben er het afgelopen jaar een nieuwe hobby bij gekregen: wandelen. Met de verminderde mogelijkheden om leuke dingen te doen sinds het begin van de coronacrisis, zijn we massaal wandelingen gaan maken en telt ons land inmiddels veel fervente wandelaars. Ten opzichte van voorgaande jaren is het aantal kilometers dat al lopend wordt afgelegd fors gestegen en ook nu de wereld steeds verder opengaat houdt de stijging aan. En nu we weer kunnen reizen, zijn er steeds meer mogelijkheden. Zoals wandelen op hoog niveau in Oostenrijk, bijvoorbeeld in de bergen van het Kufsteinerland .

Wandelen is de trend van 2020/2021

Toen uitstapjes maken vrijwel onmogelijk was door de coronacrisis, is een groot deel van Nederland regelmatig de wandelschoenen gaan aantrekken. Niet alleen omdat er door het vele thuiswerken maar weinig stappen werden behaald op de teller, maar ook om onze vrienden en vriendinnen te ontmoeten of om fit te blijven toen de sportscholen voor langere tijd gesloten waren. Natuurlijk wisten wij allang hoe heerlijk wandelen is, maar in 2020 ontdekte ook de rest van Nederland massaal het wandelen. De cijfers van het CBS liegen er dan ook niet om: er werd maar liefst 6,6 miljard kilometer te voet afgelegd het afgelopen jaar. Dat is bijna 30% meer ten opzichte van 2019. Maar ook in 2021 gaat de populariteit van het maken van wandelingen onverminderd door.

Nieuwe wandeluitdaging gezocht

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 72% van de Nederlanders vaker is gaan wandelen dan voor de coronacrisis. Afgelopen zomer, toen er weer meer mogelijk was, bleven we enthousiast door wandelen. Na een jaar lang veel gelopen te hebben in eigen omgeving geeft 36% van de ondervraagden aan inmiddels hierop uitgekeken te zijn en toe te zijn aan een andere uitdaging. Met deze nieuwe hobby, de mogelijkheid om op vakantie te gaan en een stel flink ontwikkelde kuitspieren is de volgende stap een logische: echte wandelaars zoeken het hogerop! Zoals in het Kufsteinerland, waar er indrukwekkende tochten op grote hoogtes gemaakt kunnen worden.

53486 -
Talloze nieuwe indrukken kun je opdoen tijdens het wandelen in het Kufsteinerland. (Foto: © Lolin / TVB Kufsteinerland)
Talloze nieuwe indrukken kun je opdoen tijdens het wandelen in het Kufsteinerland. (Foto: © Lolin / TVB Kufsteinerland)

In de bergen van het Kufsteinerland

Wie weleens ’s zomers naar Oostenrijk op vakantie gaat, weet dat hier fantastisch gewandeld kan worden. De veelzijdige regio Kufstein bereik je eenvoudig vanuit Nederland met de trein, de Nightjet (die direct naar de stad Kufstein reist), of met de auto. In het Kufsteinerland kunnen fanatieke wandelaars uit de voeten op tientallen kilometers aan wandelpaden die door diepgroene bossen, langs panoramische uitzichten en kristalheldere bergmeren voeren. Zowel gemakkelijke wandelingen als pittige bergtochten zijn er in overvloed en daarom kan iedere soort wandelaar hier uitstekend terecht. Een populaire wandelomgeving is het Kaisertal, waar je tussen imponerende bergtoppen en rustieke landschappen loopt. Bijkomend is de serene rust die je hier vindt. Bovendien is het Kaisertal zelfs in 2016 uitgeroepen tot mooiste plek van Oostenrijk, te danken aan de ongerepte natuur die hier te vinden is.

53486 -  (1)
Wandelen is het leukst in een nog onbekende omgeving, die je het beste te voet kunt ontdekken. (Foto: © W9 Studios / TVB Kufsteinerland)
Wandelen is het leukst in een nog onbekende omgeving, die je het beste te voet kunt ontdekken. (Foto: © W9 Studios / TVB Kufsteinerland)

Wandelen en gezondheid combineren

Iets dat extra belangrijk is in tijden van corona is de gezondheid. Nu er, onder andere om fit te blijven, tegenwoordig veel gewandeld wordt, bieden de zogeheten gezondheidspaden in het Kufsteinerland uitkomst. De regio organiseert tochten waarbij gezondheid, rust en balans centraal staan. Tijdens deze tours word je meegenomen naar watervallen, mystieke steencirkels, kabbelende beekjes en andere bijzondere plekken. In combinatie met de aanwezige dosis frisse berglucht voel je direct dat het energielevel begint te stijgen. Heerlijk!

Tochten op grote hoogte

Waar het bij ons aan ontbreekt in eigen land is de uitdaging van het hoogteverschil. De Kaiserlift, een unieke eenpersoonsstoeltjeslift in het Kufsteinerland, brengt bergwandelaars naar grote hoogte waarvandaan indrukwekkende tochten kunnen worden gemaakt. Ook de hond kan mee naar boven voor een avontuur in de bergen. Maar ook wie geleidelijk de omgeving wil ontdekken kan zich wagen aan mooie tochten. Zoals de culinaire wandeling, waarbij de route relatief eenvoudig is en er ondertussen kan worden genoten van lokale (kaas)producten en heerlijke regionale gerechten. Voor wie eens wat anders wil is de tour Eagle Walk Stage 03 aan te raden, waarbij het pad leidt over bloeiende alpenweiden, langs de historische stad Kufstein en naar knusse berghutten.

53486 -  (2)
In het Kufsteinerland til je wandelen letterlijk naar een hoger niveau! (Foto: © W9 Studios / TVB Kufsteinerland)
In het Kufsteinerland til je wandelen letterlijk naar een hoger niveau! (Foto: © W9 Studios / TVB Kufsteinerland)

Verzamel badges

Naast dat de stappentellers ongetwijfeld ruim 10.000 stappen op een dag zullen registeren in de bergen, kunnen er in het Kufsteinerland ook badges worden verdiend. De Summit Lynx App houdt niet alleen bij welke plaatsen er zijn bezocht, ook geeft het nieuwe uitdagingen en aanbevelingen voor de mooiste routes. Iets voor jou?

Lees meer over wandelen in het Kufsteinerland
Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.