Skip to navigation Skip to main content

Berg-etiquette: do's en don'ts als je gaat wandelen in Oostenrijk

53468 - Berg-etiquette: do's en don'ts als je gaat wandelen in Oostenrijk
© Gasteinertal Tourismus

Bergliefhebbers kennen het wel: je bent lekker aan het wandelen op de mooiste plekken van Oostenrijk als je ze tegenkomt. Andere wandelaars. En nee, dat is geen enkel probleem, even zwaaien of naar elkaar knikken en je vervolgt je pad. Tenzij je een van deze irritante types tegenkomt, pffff. Selfie-koninginnen die het meest adembenemende uitzicht blijven opeisen om dé perfecte foto te maken, waardoor jij nauwelijks de kans krijgt om even te spieken, een groep mensen die hun plastic energiereepwikkels door de wind laten meevoeren en wandelaars die hun auto per se in het groen moeten parkeren, omdat ze niet vanaf de parkeerplaats naar boven willen lopen. Zucht... Dit zijn de do's en don'ts als je gaat wandelen in de bergen in Oostenrijk!

Zoals je het aan tafel kent of bij andere gelegenheden, kennen ook de Alpen een aantal ongeschreven regels waar we ons als bergfanaat aan houden: berg-etiquette! Wat 'kun' je wel en niet doen tijdens het wandelen in Oostenrijk, bij de lift, op het terras en bij populaire uitzichtpunten? Dit zijn de do's en don'ts voor als je gaat wandelen in Oostenrijk. En oh ja, vergeet dit blog niet hier en daar met een knipoog te nemen ;-).

Bekijk de leukste tips voor een wandelvakantie in Oostenrijk >

53468 - uitzicht lift wandelen in oostenrijk
Ongeschreven regel nummer 1: laat de natuur de natuur zijn! (Foto: © Österreich Werbung / Sebastian Stiphout)
Ongeschreven regel nummer 1: laat de natuur de natuur zijn! (Foto: © Österreich Werbung / Sebastian Stiphout)

In de lift

De mooiste wandelingen in Oostenrijk maak je op grote hoogte. Niet alleen vanwege het variërende landschap, maar vooral om je te kunnen verwonderen bij al die waanzinnige uitzichten over de Oostenrijkse bergwereld. Je kunt natuurlijk omhoog lopen, maar als je het iets rustiger aan wilt doen, is het aan te raden om de berglift te nemen.

Do's:

 • Zet je auto niet midden in de wonderschone natuur, maar gewoon op de parkeerplaats onderaan de lift. Als je dan toch gaat wandelen, kan dat kleine stukje (naar boven) er ook nog wel bij ;-).
 • Pfff, wat is het warm en volgens mij is die meneer tegenover je vergeten z'n tanden te poetsen vanochtend. Hup, open met dat raam! Voordat je dat doet, vraag even aan je medepassagiers of zij dat ook willen. Ja, zelfs aan meneer ochtendadem. Niet iedereen houdt van een tochtende cabine.

Don'ts:

 • Wiebelen. Niet. Leuk!
 • Persoonlijke gesprekken voeren als er andere toeristen bij je in de lift zitten. Ben je net in geuren en kleuren je diepste geheimen aan het vertellen aan je gezelschap, blijkt halverwege dat die andere mensen helemaal geen Duitsers/Fransen/Oostenrijkers/Tsjechen zijn, maar gewoon landgenoten. Ongemakkelijk! En dan moet je nog de helft van de rit...
 • Je hebt bovenstaande don't al eens meegemaakt en wilt daardoor nu per se alleen met je wandelgezelschap bij elkaar in de lift. Prima, maar als het erg druk is in de wachtrij gaan er halfvolle bakjes naar boven. Zonde van de tijd. Opvullen dus, waar dat kan!
 • De lift is het perfecte moment om even op te laden en gauw een energiereep naar binnen te werken, zodat je er (weer) tegenaan kunt. Heb je 'm op, dan doe je het plastic papiertje gewoon weer terug in je rugzak of gooi je deze weg in de prullenbak bij het bergstation. Toch?
53468 - wandelen nordkette innsbruck
Krijg je geen zweetoksels van hoogtes? Neem vooral dan even de tijd om van dit uitzicht over Innsbruck te genieten! (Foto: © Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)
Krijg je geen zweetoksels van hoogtes? Neem vooral dan even de tijd om van dit uitzicht over Innsbruck te genieten! (Foto: © Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)

Bij de berghut

Ein-de-lijk is het in zicht: een knusse berghut met een mooi terras waar je even kunt ontspannen en de benen rust kunt geven. Uiteraard onder het genot van een gigantisch glas Skiwasser en een Oostenrijkse lekkernij op je bord. Zoveel keuze, ga je voor een van de lekkere knödels of toch voor een portie Kaiserschmarrn?

Do's:

 • Een regionaal gerecht bestellen. 's Ochtends had je enthousiast een broodje gesmeerd voor tijdens de lunchpauze, maar nu wandel je toevallig nét rond die tijd langs een heel gezellig terras. Houd je lunchpakketje maar gewoon in je tas en bestel iets lekkers. Niet zo leuk om voor de ogen van de gastheer je broodje kaas op te gaan zitten peuzelen... De Oostenrijkers weten heel goed wat lekker eten is en zijn dan ook meesters in het bereiden van een aantal van de lekkerste gerechten. Ben je hier aan het wandelen, dan moet je absoluut zo'n regionale specialiteit proeven!

Don'ts:

 • Je hebt ontzettende trek, het is druk, de ober is heen en weer aan het hollen en je hebt nog niet besteld. Geen probleem, hij/zij komt vanzelf wel. Roepen/wenken/fluiten hoeft echt niet!
 • Er is geen bediening, want je bent neergestreken op een terras van een zelfbedieningsrestaurant. Je haalt je grote bord spaghetti binnen op, neemt wat te drinken mee, rekent af en werkt het vervolgens aan je eigen tafeltje naar binnen. Zo, en nu weer op pad! Oh nee... Zelf je eten gehaald, is zelf opruimen.
 • Oké, dat zonnetje is ontzettend fijn en je geniet dan ook van het mooiste plekje met het beste uitzicht. Het is druk en veel mensen staan te popelen om ook plaats te kunnen nemen. Lang en breed klaar met eten? Blijf niet eeuwig dat lekkere plekje bezet houden zonder wat te bestellen. Zet je tocht voort en laat andere bergliefhebbers hun rammelende maag vullen op jouw plekje!

Dit zijn de leukste berghutten in Oostenrijk
53468 - berghut oostenrijk
Met een weergaloos uitzicht genieten van een Oostenrijkse specialiteit, heerlijk!

Onderweg tijdens de tocht

Het Oostenrijkse berglandschap is geweldig en geen betere manier om dat te ontdekken dan middels een mooie wandeling. Af en toe even stoppen om de overweldigende natuur in je op te nemen, foto's te maken, alpendieren te ontwijken en wat te knabbelen.

Do's:

 • Nou ja, dát is toevallig. Die mensen wandelen óók! Jep, je passeert een aantal medewandelaars. Net zoals je vaak in Nederland bij 'gelijkgestemden' ziet, zoals motorrijders en bootvaarders massaal doen, is het een ongeschreven regel om even gedag te zeggen. Hallo, Servus, een knikje of je hand opsteken: het mag allemaal. En weer door!
 • Een inspannende tocht, zeker onder een warme zomerzon, zorgt voor trek en dorst. Even stoppen om iets kleins te eten, zoals een reep of koek en wat te drinken. Je hebt (helaas) van die afvalspoken die daarna 'netjes' hun afval begraven of 'per ongeluk' laten slingeren, maar daar doen wij gelukkig niet aan mee, toch?
 • Ben je geen 'koploper', oftewel haantje de voorste die te allen tijde voorop loopt? Geen probleem, maar zorg dat je ruimte maakt voor mensen die wél (gek genoeg) haast hebben in de bergen. Zo ontstaan er geen ophopingen op smalle bergpaadjes.

Don'ts:

 • Iets waar menig bergliefhebber zo dol op is in de Alpen, is de serene rust en kalmte die er heerst. Genieten! Loop dus vooral niet rond met je ghettoblaster, schreeuw en roep niet de hele tijd naar elkaar en maak de alpendieren niet wakker met allerlei herrie. Zo blijft het heerlijk rustig in de bergen.
 • Koeienknuffelaars! Ook die lopen er in grote getale rond in de bergen. Wat je moet doen als je een koe tegenkomt? Foto maken als je wilt, en daarna lekker met rust laten. Kan die koe ook gewoon in alle vrijheid lekker grazen, voordat 'ie jou te grazen neemt.

Ontdek de 48 beschermde natuurparken in Oostenrijk
53468 - koeien tijdens het wandelen in oostenrijk
Onderweg kun je veel koeien tegen komen!

Bij de mooiste uitzichtpunten

Je hebt een lange wandeling gemaakt, 2874 traptreden omhoog genomen, over hangbruggen gebalanceerd en dan ben je er eindelijk: een uitzichtpunt met adembenemend panoramisch uitzicht over de hele vallei. Geweldig! Nu je telefoon erbij pakken om dit moment vast te leggen...

Do's:

 • Genieten! Geen beter moment dan even stilstaan bij een schitterend uitzicht waarbij je in één klap de Oostenrijkse bergwereld kunt bewonderen. Wat is dit land toch mooi...

Don'ts:

 • 600 verschillende foto's (van jezelf) maken als er nog meer mensen bij het uitkijkpunt staan te wachten om te kunnen genieten van het zicht en een foto willen maken. 500 is ook genoeg...

Bekijk de 10 beste uitzichtplatformen in Oostenrijk
53468 - fotografie oostenrijk wandelen
Als er niemand anders is, kun je best wel even de tijd nemen om de perfecte foto te maken! (Foto: © Österreich Werbung / Dietmar Denger)
Als er niemand anders is, kun je best wel even de tijd nemen om de perfecte foto te maken! (Foto: © Österreich Werbung / Dietmar Denger)

Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.