Reisadvies voor Oostenrijk, Duitsland en delen Italië snel op geel: we mogen weer!

Reisadvies voor Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië op geel

8 juni 2021

door Miranda in Nieuws

Het goede nieuws is vanmiddag via verschillende media, waaronder de NOS al uitgelekt. We hebben er lang op moeten wachten, maar zoals het er nu uitziet zal het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor onze geliefde Alpenlanden officieel op 'geel' zetten, mogelijk al deze week! Dit betekent dat een vakantie naar Oostenrijk, Duitsland en delen van Italië binnen enkele dagen weer mogelijk zal zijn! Tot heden stond het reisadvies voor deze landen op oranje, wat inhield dat alleen noodzakelijke reizen waren toegestaan. Met de komst van het gele reisadvies is een vakantie in het buitenland weer mogelijk. Echter, helemaal zorgeloos is een geel reisadvies niet: er kunnen veiligheidsrisico's zijn in verband met het coronavirus en een reisadvies kan eventueel weer terug gaan naar oranje, wanneer er een opleving is van het virus. Maar daar gaan we voorlopig niet van uit. De cijfers in de Alpenlanden zien er goed uit, veel beter nog dan in Nederland, dus: we mogen weer naar onze geliefde bergen!

Reisadvies aangepast binnen enkele dagen

Vandaag hebben bronnen in Den Haag bekendgemaakt dat diverse Europese landen, waaronder Oostenrijk, Duitsland en delen van Italië met ingang van deze week mogelijk al op code geel zullen komen te staan. Hierdoor is het weer mogelijk dat we op vakantie kunnen naar de Alpen! Goed nieuws dus voor iedereen die al een vakantie gepland had staan voor de komende tijd of in de startblokken staat om naar de bergen te gaan. Er zijn wel een aantal dingen waar je alsnog rekening mee zult moeten houden. Zo kan een reisadvies veranderen wanneer je ter plekke bent en heeft elk land zijn eigen regels omtrent inreizen en coronamaatregelen ter plaatse.

Reisadvies Alpenlanden weer op geel
We springen een gat in de lucht bij dit nieuws!

(Inreis)regels verschillen per land

Er is de afgelopen maanden al veel gesproken over het Europese coronapaspoort, een digitale app waarin je 'coronastatus' vemeld staat. Op dit moment is het al zo dat je in diverse landen moet kunnen aantonen of je getest, genezen of gevaccineerd bent voor/van corona wanneer je het land binnen reist. Ook vragen sommige landen om een digitale aanmelding wanneer je het land wilt bezoeken. In bijvoorbeeld Oostenrijk gaan ze nog wat verder, hier moet je voor een bezoek aan bijvoorbeeld de horeca, bij het inchecken in je accommodatie of toegang tot een zwembad, bewijzen dat je aan een van de zogenaamde 3 G's voldoet: getest, genezen of gevaccineerd. Je kunt je overigens overal in het land snel en gemakkelijk gratis laten testen, dus behalve een klein beetje tijd, kost het je in de meeste gevallen niets. Maar het is dus wel belangrijk dat je je goed voorbereidt voordat je naar een land op vakantie gaat: welke regels gelden er precies? Wij hebben de regels in de verschillende Alpenlanden voor je op een rijtje gezet en houden deze artikelen dagelijks bij wanneer er dingen veranderen:

Bekijk hier de meest uitgebreide corona informatie (nieuws en regels) per land

Zwitserland: Nederlanders moeten nog in quarantaine

Zwitserland is een Alpenland dat op dit moment strenge quarantaineregels heeft voor reizigers uit Nederland, tenzij ze genezen of volledig gevaccineerd zijn, dan gelden deze regels niet. Dit betekent dat wanneer je Zwitserland binnen reist, je naast een negatieve test, eerst tien dagen in quarantaine moet. Deze periode kun je verkorten door na zeven dagen een negatieve coronatest te laten zien. Waarschijnlijk zal dit ook de reden zijn dat Zwitserland op dit moment nog niet op reisadvies 'geel' wordt gezet door onze overheid. De coronacijfers in Nederland liggen ten opzichte van Zwitserland nog te hoog, waardoor de Zwitsers deze strenge inreisregels hanteren. Zodra de cijfers in Nederland verder dalen, zal de quarantaine naar verwachting er ook binnen afzienbare tijd vanaf gaan. Zwitserland bekijkt de situatie van de verschillende landen elke twee weken. Ook Frankrijk zal hopelijk snel door Buitenlandse Zaken op geel worden gezet. In het land zijn vanaf morgen buitenlandse toeristen in ieder geval weer welkom.

We gaan!
We houden van de bergen en zijn ontzettend blij dat we er bijna weer naartoe mogen!

Wij gaan!

Heel eerlijk: wij zaten natuurlijk al weken te wachten op dit positieve nieuws en hebben onze plannen voor deze zomer al maanden op de plank liggen. Wij gaan dus nu beginnen met inpakken en vertrekken (als het reisadvies inderdaad op geel gaat) a.s. dinsdag 15 juni met de trein richting Tirol voor onze eerste reis deze zomer. Natuurlijk zullen we verslag doen van zowel de treinreis als onze avonturen ter plekke middels onze website, stories op Instagram en gaan we ook weer live op Facebook, zoals je dat van ons gewend bent. Verder hebben we voor deze zomer nog meer Oostenrijkse bestemmingen op onze agenda staan, bezoeken we de Franse Alpen en gaan we waarschijnlijk ook richting Zwitserland en een voor ons nieuwe bestemming: de Balkan! 

Wij wensen iedereen die de komende weken/maanden richting de Alpen gaat alvast veel plezier. En we hopen dat - of je nu wel of niet zelf gaat - je ons in ieder geval blijft volgen deze zomer, dan nemen we je virtueel mee naar de bergen!

Leestip: de 10 mooist gelegen campings in de bergen

Zomervakantie tips