Tips voor wandelen in het Ertsgebergte

 © Kai Härtel /Erlebnisschmiede Erzgebirge 
Wandelen met zonsondergang in het Ertsgebergte

3 mei 2021

door Jahna in Wandelen

Het Ertsgebergte is een van de mooiste wandelregio's in Duitsland, gelegen in de deelstaat Saksen. De bergketen strekt zich over een lengte van 150 km uit over de grens tussen Duitsland en Tsjechië en dankt haar naam aan de vele ertsen die hier door de eeuwen heen gedolven werden. Inmiddels is het een geliefde wandelbestemming in het oosten van het land. Het middelgebergte kent een gevarieerd wandelnetwerk waar ieder type wandelaar kan genieten van heerlijke tochten. Van lange afstandswandelingen tot korte dagtochten, alles is mogelijk. Om een beetje wegwijs te worden in het uitgebreide wandelnetwerk, zetten we hieronder een paar tips voor wandelen in het Ertsgebergte voor je op een rijtje. 

Wandelen in het Ertsgebergte

Jaarlijks trekken veel wandelaars naar het Ertsgebergte en dat is natuurlijk niet zonder reden. Met toegang tot maar liefst 5000 km aan gemarkeerde wandelwegen is het aanbod fijne wandelingen enorm. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het Duitse deel van het gebergte is de Fichtelberg (1215 meter). Vanaf hier geniet je van een prachtig panorama uitzicht op het gebergte en de omgeving. Naast dat je hier tal van fijne dagtochten kunt maken, lopen er ook verschillende lange afstandswandelingen door het middelgebergte. Drie daarvan zijn zelfs internationaal bekend: de Europese lange afstandsweg E3, Eisenach-Budapest en de Kammweg Erzgebirge-Vogtland. Al deze lange afstandswandelingen lopen gedeeltelijk door het Ertsgebergte en etappes zijn ook los te wandelen. De etappes door het Duitse gebergte van deze routes zijn al tips op zich, dus vergeet die ook zeker niet als je op zoek gaat naar tips voor wandelen in het Ertsgebergte!

uitzicht wandelen Ertsgebergte
Ook in de herfst kun je prachtig wandelen in het Ertsgebergte! (Foto: © Tourismusverband Erzgebirge e.V./Studio2Media)

#1. Rondwandeling bij Wolkenstein

We beginnen dit lijstje met tips voor wandelen in het Ertsgebergte met een wandeling vol unieke landschappen en mooie uitzichten: de rondwandeling bij Wolkenstein. Je start in het historische centrum van Wolkenstein en wandelt vanaf daar ruim 15 km door een prachtige omgeving. Onderweg kom je langs prachtige rotsformaties en word je getrakteerd op tal van panorama uitzichten. Daarnaast kun je ook nog tekenen van de mijnbouwgeschiedenis tegenkomen langs de route. Je start op het marktplein in Wolkenstein, waar de route eenvoudig van start gaat om al snel over te gaan in twee pittige stukken klimmen. Na de tweede klim zal de rest van de route geleidelijker omhoog lopen. Eenmaal op het hoogste punt gekomen, loopt de route langzaamaan weer omlaag. Vergis je echter niet; vlak voor het eindpunt word je nog even getrakteerd op een korte klim. Heb je na je wandeling nog energie over, dan is het aan te raden het historische centrum van de stad nog te ontdekken. 

Rondwandeling bij Wolkenstein

Duur 4:25 uur
Hoogtemeters 390 meter klimmen, 396 meter dalen
Afstand 15,2 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Handig: 10 tips voor het kopen van de juiste wandelschoenen >

#2. Von der Alten Salzstrasse zur Talsperre Rauschenbach

Een wandeling vol hoogtepunten is route over de 'oude zoutweg' bij Neuhausen. Je start bij het toerismebureau in Neuhausen en onderweg kom je langs verschillende hoogtepunten. Al snel wandel je langs Schlosspark Purschenstein en het glasblazerij museum. Vanaf daar vervolg je je weg over de Alten Salzstrasse richting het plaatsje Sayda. Op dit stuk kom je langs natuurmonument Schwemmteiche en kun je genieten van een welverdiende pauze bij Landgasthof Kleines Vorwerk. Vanuit Sayda wandel je verder en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Cämmerswalde en kom je langs het vliegtuigmuseum. Dan is het niet ver meer tot de Rauschenbach-dam (Talsperre Rauschenbach in het Duits), waar je tijdens het oversteken van de dam het mooiste uitzicht van de hele route hebt. Het stuwmeer en de omliggende regio zorgen voor een schilderachtig plaatje. Hier leer je ook meer over het gebruik van het water in de omgeving, de zogeheten Wassergeschichten. Na de dam vervolg je je weg weer terug naar Neuhausen. Vind je de wandeling te lang, dan kun je onderweg op verschillende punten het rondje inkorten. 

Von der Alten Salzstrasse zur Talsperre Rauschenbach

Duur 4:55 uur
Hoogtemeters 263 meter klimmen, 263 meter dalen
Afstand 18 km
Ondergrond Asfaltpaden, bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

landschap wandelen Ertsgebergte
In het Ertsgebergte wandel je door een gevarieerd landschap. (Foto:  © Tourismusverband Erzgebirge e.V./René Gaens)

#3. Bäderweg

De laatste tip voor wandelen in het Ertsgebergte is de Bäderweg. Deze route loopt tussen twee kuuroorden: het thermalbad Wiesenbad en het Warmbad. Je wandelt door het pittoreske Zschopaudal, een romantisch dal dat een prachtige wandelomgeving vormt. Onderweg kom je langs verschillende rotsformaties, kijk je uit op Schloss Wolkenstein en uiteindelijk eindig je bij het kuuroord Warmbad. Daarnaast kun je op verschillende plekken een kleine omweg maken langs een uitzichtpunt, waar je geniet van een prachtig uitzicht op de Ziegenfelsen en de Wolkensteiner Schweiz. Eenmaal bij het eindpunt kun je met de Zschopautalbahn weer terug naar het begin. Dit is een eenvoudige wandeling die ook goed te doen is met kinderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te pauzeren of de route in te korten, ideaal als je met het gezin op pad bent. 

Bäderweg

Duur 3 uur
Hoogtemeters 154 meter klimmen, 140 meter dalen
Afstand 10,2 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Leestip: alles over je wandeluitrusting >

Lange afstandswandeling Kammweg

Zoals ik hierboven al beschreef, gaan er ook verschillende lange afstandswandelingen door het Ertsgebergte, zoals de Kammweg. Deze route loopt over alle toppen van het Ertsgebergte, met als hoogtepunt de Fichtelberg (1215 meter). Deze lange afstandswandeling bestaat uit 17 etappes van 10 tot 25 km lang. Als je de hele wandeling voltooid, heb je 285 wandelkilometers in de benen, een flinke prestatie dus! Onderweg wandel je door een rotsachtig landschap met beekjes, stuwmeren en tal van verbazingwekkende uitzichten. De etappes zijn ook stuk voor stuk los te lopen en zijn zeker aan te raden voor een dagtocht in het Ertsgebergte.

Kammwegg Ertsgebergte
Een van de vele mooie uitzichten die je ziet tijdens het wandelen van de Kammweg (Foto: © Tourismusverband Erzgebirge e.V./René Gaens)

Zomervakantie tips