15 dingen waar we ons dit jaar nóg meer op verheugen

uitrusten op de Seiseralm

17 januari 2021

door Miranda in Algemeen

Dat we in een bijzondere tijd leven, beseffen we allemaal dagelijks. Veel bergliefhebbers zijn afgelopen zomer thuis gebleven en hebben helaas niet kunnen genieten van hun geliefde vakantie in de Alpen. De kans is natuurlijk groot dat we ook komende zomer nog met coronamaatregelen te maken hebben tijdens onze bergvakantie, maar hopelijk laten de reisadviezen het toe en kunnen we wel weer gewoon gaan. Normaal gesproken verheugen we ons vooraf natuurlijk al enorm op de heerlijke uitzichten en de frisse lucht. Maar zeker wanneer je even niet geweest bent en de vakantie hard nodig hebt, word je straks extra blij van deze 15 dingen. 

#1. De eerste glimp van de bergen

Je rijdt al de hele dag op de Duitse of Franse snelweg en ineens zie je in de verte de eerste bergen opdoemen. Een heerlijk moment om de toppen weer te zien én het teken dat je er bijna bent.

#2. Die enorm vriendelijke 'Gastgeber'

De mensen in de Alpen zijn (meestal ;-)) geboren gastheer of gastvrouw. De vriendelijkheid en gastvrijheid zit hen in het bloed en van kinds af aan zijn ze gewend aan toeristen om hen heen. Aankomen op het vakantie-adres staat meestal gelijk aan een hartverwarmend welkom. Waarschijnlijk dit jaar nog meer, want zij hebben ook ons gemist.

#3. De eerste bergwandeling

Je ziet het juiste wandelbordje en het bergpad leidt omhoog. Je zet je eerste stappen bergop en een gevoel van puur geluk overlaadt je. De eerste dag moet je er nog een beetje inkomen, dus je maakt niet een al te lange wandeling, maar oh wat is het fijn om weer in de bergen te lopen!

bergwandelen

#4. Stilte en frisse lucht

Wanneer je je appartement, pension of hotel uitstapt 'proef' je meteen die heerlijke frisse berglucht. Zeker wanneer je echt de bergen ingaat, wordt dit gevoel alleen maar verder versterkt. En dan de stilte, heerlijk!

#5. De waanzinnige uitzichten

Of je nou beneden in het dal bent of bovenop een bergtop: de uitzichten in de bergen zijn altijd waanzinnig mooi. Op heldere dagen kun je enorm ver kijken en zie je misschien bergtoppen van andere Alpenlanden, maar ook op dagen met wolken is het uitzicht onbetaalbaar.

#6. Het bereiken van die ene bergtop

Misschien heb je de beklimming van een bepaalde berg al een tijdje op je 'bucketlist' staan. Het is een flinke tocht en een pittige beproeving, maar als je er eenmaal bent, voelt het als een ware overwinning. De bergtop, het kruis en jij, Bergheil!

bergtop

#7. Verse Kaiserbroodjes bij het ontbijt

Er gaat niets boven zo'n knapperig vers Kaiserbroodje van de bakker of het ontbijtbuffet. Wanneer je hem doorsnijdt liggen de kruimels echt overal, maar dat maakt niets uit. Vers beleg erop en hap. Heerlijk!

#8. Lokale specialiteiten

Deze hoef ik waarschijnlijk niet eens uit te leggen, want iedereen heeft ongetwijfeld zijn eigen favorieten: Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl, Schnitzel, Tartiflette, Rösti, die heerlijke Hauswürst van de plaatselijke slager of de almkaas van de boer. Het barst in de Alpen van de lekkere regionale specialiteiten.

#9. Een duik in een bergmeer

Wat is er fijner dan op een warme zomerdag een duik te nemen in een fris bergmeer? Persoonlijk kan ik er nog meer van genieten als ik vooraf een flinke inspanning hebt geleverd te voet of op de mountainbike, zalig!

Duik in bergmeer

#10. Vrolijke kinderen in een mooie bergspeeltuin

In de Alpen zijn enorm veel faciliteiten voor kinderen. Diverse berggebieden hebben prachtige beleveniswerelden en speeltuinen gebouwd bovenop de berg. Jij lekker ontspannen onderuit in een ligstoel, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltoestellen. Beter kan niet toch?

#11. Het geluid van stromende bergbeekjes en watervallen

Nog voor je de waterval of het beekje ziet, hoor je het al van een grote afstand. Het kabbelde frisse bergwater of die enorme stortvloed aan water vanaf de rotsen. Dat geluid. Top!

#12. In de zon op het terras van een knusse berghut

Of je nu wel of niet actief bent geweest, een bezoekje aan een oergezellige berghut is altijd fijn. Je ploft neer op de houten banken onder de parasol of kiest voor een ligstoel in de zon. Drankje en hapje erbij en je dag kan niet meer stuk.

terras berghut

#13. Quality time met vrienden, het gezin of je partner

We hebben allemaal een pittig jaar achter de rug, waarbij de ene het ongetwijfeld zwaarder voor de kiezen heeft gehad dan de ander. En wat is er dan fijner om samen met je geliefde, de kinderen, je beste vrienden of familie heerlijk te kunnen genieten van alles wat een bergvakantie zo mooi maakt? Samen dingen doen, ontspannen, relaxen en genieten. Even ver weg van huis, werk en school!

#14. Vroeg onder de wol kruipen

De frisse berglucht en de inspanning van de activiteiten overdag, maken dat je oogleden 's avonds vaak zwaar worden. Wat is er dan lekkerder dan vroeg onder de wol kruipen en het klokje rond slapen? Bovendien is het vaak lekker fris 's avonds in de bergen, dus: welterusten!

#15. De sterrenhemel

Ligt het aan mij of hebben jullie ook altijd het gevoel dat er veel meer sterren aan de hemel staan in de Alpen? Vooral omdat er minder kunstlicht is dan hier, vallen de sterren op een heldere avond en nacht extra op. Even naar buiten en kijken: prachtig!

Zomervakantie tips