Skip to navigation Skip to main content

De hoogste, de langste… de Alpen in superlatieven

52613 - De hoogste, de langste… de Alpen in superlatieven

De hoogste berg van de Alpen? Juist, de Mont Blanc. Maar weet je ook wat de langste rivier van de Alpen is? En het hoogstgelegen bergdorp? Deze en tal van andere bijzondere hoogtepunten nemen we in dit weblog onder de loep. Dit zijn de superlatieven van de Alpen!

De grootste gletsjer: Aletsch

Gletsjers leven. Gletsjers bewegen. En helaas smelten gletsjer ook. Ook de Aletschgletscher met een lengte van ruim 22 kilometer en een oppervlakte van 80 km² wordt jaarlijks kleiner. Hoe groot de Aletschgletscher is besef je pas wanneer je weet dat al het water dat de gletsjer bevat iedereen op de aarde vier jaar lang van een liter water kan voorzien.

  • Locatie: Wallis
  • Oppervlakte: 80 km²
52613 - aletschgletscher

De mooiste berg: Matterhorn

Schoonheid is subjectief. Maar wanneer we over de mooiste berg van de Alpen praten kan dat er maar één zijn: de Matterhorn. Deze majestueuze berg is bij ieder bergliefhebber bekend en de aantrekkingskracht blijft enorm. Iedereen die van bergen houdt moet de Matterhorn een keer met eigen ogen hebben gezien.

De langste rivier: Inn

De Rijn, Rhône en Donau mogen dan misschien bekender zijn, ze stromen minder lang door de Alpen dan de Inn. De bron van de Inn ligt bij de Piz Lunghin ten westen van St. Moritz, waarna deze richting Oostenrijk stroomt. Bij Rosenheim verlaat de Inn de Alpen om vervolgens bij Passau in de Donau uit te monden. De Inn is een van de belangrijkste waterafvoerwegen van de Alpen.

  • Locatie: Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk
  • Lengte: 517 km

De grootste stuwdam: Grande Dixence

Aan het einde van het Val d’Hérémence ligt het grootste bouwwerk van Zwitserland. De Grande Dixence stuwdam is maar liefst 285 meter hoog en 695 meter breed. Alsof deze cijfers nog niet indrukwekkend genoeg zijn doet ook het gebruik van 6 miljoen kubieke meter beton tot de verbeelding spreken. Tot 1980 was de Grande Dixence de grootste stuwdam van de wereld.

  • Locatie: Val d’Hérémence
  • Breedte: 695 meter
52613 - stuwdam grande dixence

De kleinste Alpenbewoner: gletsjervlo

De gletsjervlo is slechts een paar mm groot en leeft op de stenen en het ijs van de gletsjers. Als gletsjervlooien ergens niet van houden dan is het wel warmte. Temperaturen boven de 12 graden zijn dodelijk voor het diertje. Extreme kou is dan weer geen probleem dankzij een soort ‘antivries’ wat de gletsjervlo kan produceren.

  • Locatie: gletsjer
  • Lengte: 2 mm

De hoogste berghut: Margheritahütte

De Margheritahütte bevindt zich op een hoogte van 4554 meter en is daardoor alleen bereikbaar voor ervaren alpinisten. In 1889 is men begonnen met de bouw van deze bijzondere berghut bij de top van de Signalkuppe, die vrijwel op de grens tussen Italië en Zwitserland ligt. Met een hoogte van 4554 meter is het niet alleen de hoogste berghut, maar ook het hoogste bouwwerk van Europa.

  • Locatie: Signalkuppe
  • Hoogte: 4554 meter

Langste wandelroute: Via Alpina

Via Alpina bestaat uit een verzameling van wandelpaden die je mee langs de mooiste plekken van de Alpen nemen. Er zijn verschillende routes, die onderverdeeld zijn in kleuren, waarvan de rode variant het meest uitdagend en indrukwekkend is. Deze wandeling start in Triëst, doorkruist acht Alpenlanden, om 5000 kilometer later te eindigen in Monaco. De rode versie van de Via Alpina bestaat uit minimaal 161 etappes.

  • Locatie: Triest-Monaco
  • Lengte: 5000 km
52613 - wandelen dolomieten

Het warmste bergmeer: Klopeiner See

In Karinthië liggen tal van meren, waarvan de Millstätter See een van de diepste van de Alpen is. Ook het warmste meer van de Alpen is in deze regio te vinden, de Klopeiner See. In de zomer loopt de temperatuur op naar zo’n 29 graden. Karinthië wordt niet voor niets de ‘zonnige zuidzijde van de Alpen’ genoemd.

  • Locatie: Karinthië
  • Warmte: 28°C

Het hoogste dorp: Avers-Juf

Juf behoort toe aan het bergdorp Avers en ligt in een zijdal van Hinterrhein in Graubünden. Het dorp ligt op ruim 2100 meter en bestaat uit zo’n 20 huizen, die permanent bewoond worden door zo’n 30 mensen. Ook is er een postkantoor en een pension waar je kunt overnachten. Dat Juf een geweldig uitgangspunt vormt voor het maken van bergwandelingen moge duidelijk zijn.

  • Locatie: Graubünden
  • Hoogte: 2126 meter



Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.